ДРУКУВАННЯ МАТЕРІАЛІВ

В установах, які не мають бюро комп"ютерного набору або друкувального підрозділу, документи з грифом секретності за умови незначного їх обсягу (до 200 аркушів формату А4 (210х297 мм) на рік) друкуються співробітниками режимно-секретного органу. Допускається для виконання друкувальних робіт призначати друкарку, оформлену наказом керівника установи, яка має відповідну форму допуску до державної таємниці, при цьому документи з грифом секретності повинні друкуватися тільки в приміщенні режимно-секретного органу. Друкування документів з грифом секретності може проводитися із застосуванням автоматизованої системи для обробки секретної інформації. Я ВАМ нагадаю, що треба зробити і на підставі яких документів дозволяється друкування секретних документів , що становлять державну таємницю в автоматизованих системах.

Це:

Постанова Кабінету Міністрів України від 16 лютого 1998 року № 180 "Про затвердження

Положення про забезпечення режиму секретності під час обробки інформації, що становить

державну таємницю, в автоматизованих системах ";

Державний стандарт України ( ДСТУ 3396.1-96 ) Техничний захист інформації. Порядок

проведення робіт. 1997 р.;

Нормативний документ документ системи технічного захисту інформації ( НД ТЗІ 1.6-003-04 )

Від 10.03.2004 р. № 04"" Створення комплексів технічного захисту інформації на об"єктах інформаційної діяльності. Правила розроблення, побудови, викладення та оформлення моделі загроз для інформації.

1. Режим секретності під час обробки секретної інформації в ПЕОМ - це установлений відповідно до вимог законодавства єдиний порядок забезпечення охорони державної таємниці, який визначає сукупність адміністративно-правових , організаційних, інженерно-технічних заходів контролю, заходів контролю за дотриманням цього порядку тощо, а також правила застосування програмно-технічних засобів.

Обробка секретної інформації на ПЕОМ дозволяється тільки після завершення робіт з створення комплексної системи захисту інформації, проведення випробувань та оцінки рівня захищенності інформації на відповідність вимогам нормативних документів системи тезнічного захисту, за результатами якої Департамент або уповноважені ним органи надають атестат відповідності. Дозвіл на експлуатацію ПЕОМ надається наказом керівника установи на підставі атестату відповідності. ( показати документи по захисту ПЕОМ )

Усі чернетки та проекти документів, що надійшли для друку та передруку, реєструють в журналі обліку документів, надрукованих у друкувальному підрозділі. Після друкування документ разом з чернеткою передають в РСО за підписом у журналі обліку документів, надрукованих у друкувальному підрозділі.

Під час друкування документів безпосередньо працівниками режимно-секретного органу їх не беруть на облік у журналі обліку документів, надрукованих у друкувальному підрозділі, а до початку друку реєструють у журналі обліку підготовлених документів .

За умов незначного обсягу документів у друкувальному підрозділі, журнал обліку документів, надрукованих у друкувальному підрозділі може не вестись. У цьому випадку після реєстрації чернетки у журналі обліку підготовлених документів її передають друкарці за підписом у журналі обліку підготовлених документів. Надрукований документ повертається друкаркою за підписом працівника режимно-секретного органу у журналі обліку підготовлених документів.

Рукописи повинні бути розбірливо написані чорнилом або пастою темного кольору, ретельно вивірені та завізовані виконавцем і керівником структурного підрозділу.

На чернетці у верхньому лівому куті або іншому вільному місці першого аркуша має бути зазначено підрозділ, прізвище виконавця, його телефон, кількість примірників документа, його формат, дату здачі матеріалів.

Документи, що мають гриф секретності, готуються та друкуються в суворо обмеженій кількості .

Для з’ясування питань, що виникають під час друкування проектів документів, друкарка повинна звертатися до виконавця документа, а за його відсутності – до його начальника.

Працівникам друкувального підрозділу забороняється знайомити зі змістом проектів документів, що друкуються, інших друкарок та осіб, які не мають до цих документів відношення.

При журнальному обліку друкованих у друкувальному підрозділі паперів проект документа та чернетку передають за підписом у журналі обліку документів, надрукованих у друкувальному підрозділі, працівнику режимно-секретного органу, який реєструє їх у журналі обліку підготовлених документів (за винятком облікових карток громадянина, якому надано допуск до державної таємниці ) та видає виконавцю за підписом чи робить відмітку у журналі про подальший рух документа.

Надрукований проект документа може видаватися виконавцю за підписом у картці обліку видачі документа (справи).

Отримуючи надрукований проект документа, виконавець зобов’язаний перевірити наявність на них необхідних реквізитів: реєстраційний номер, гриф секретності, дату та строк засекречування, прізвище та посаду особи, яка надала зазначений гриф, посилання на відповідний пункт (статтю) Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, кількість аркушів, примірників, номери і кількість аркушів чернетки та звірити ці дані із записами в обліковому журналі чи картці.

У разі відсутності виконавця надрукований проект документа може бути виданий його начальнику.

Як правило, всі службові документи повинні оформлятися на бланках установи. Для зручності з обох боків сторінки залишають вільні поля.

На бланку друкується тільки перша сторінка документа, а наступні – на чистих аркушах паперу. Якщо текст документа займає більше однієї сторінки, то на другу сторінку не можна переносити один підпис, на ній має бути не менше двох рядків тексту.

На кожному надрукованому примірнику проекту документа з грифом секретності проставляється у правому куті верхнього поля першої сторінки гриф секретності, номер примірника документа та у разі необхідності позначка "Особисто".

Якщо документ оформлено на кількох сторінках, то друга та наступні сторінки мають бути пронумеровані. Номери сторінок проставляються посередині верхнього поля аркуша арабськими цифрами без слова “сторінка” та розділових знаків.

Якщо документ має додаток, то під текстом з нового рядка вказують скорочене найменування кожного додатку (якщо про це не згадується у тексті супроводжувального листа), його реєстраційний номер, номер примірника, що додається, гриф секретності та кількість аркушів. (Написати на дошці)








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 3100;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.