Творчі конкурси

Конкурс є формою змагання колективів або змагань на особисту першість, яке проводиться задля підвищення інтересу дітей до тої чи іншої галузі науки, мистецтва, спорту та виділити кращих, залучити учнів до суспільно-корисної праці.

Мета і завдання конкурсу – розвивати творчі здібності учнів, пізнавальні інтереси, уміння і навички творчо підходити до вирішення поставлених завдань.

Конкурс може бути самостійною формою роботи або складовою частиною вечора, зльоту, тематичної конференції і т.д. У зв’язку з конкурсом, звичайно, улаштовуються виставки, які мають відобразити творчість школярів (малюнки, твори, вироби) та можуть бути тематичними (до теми конкурсу) або звітними (про екскурсії, походи, проекти).

Конкурс може бути заочним або очним та проводитися як окремий захід. Також конкурсна програма може містити підведення поміжних підсумків заочного етапу конкурсу.

Отже, на сьогодні форми організації та проведення творчого конкурсу настільки різноманітні, що навіть немає можливості привести усі його інтерпретації. Однак, якщо конкурс оголошений як творчий, його змістом є нестандартні, нові, непередбачувані завдання для учасників.

Тематика творчих конкурсів: конкурс літературних творів «Надія Криворіжжя», «Турнір юних фізиків-винахідників», «Дитина року», «Найрозумніший», «Юні математики», «Конкурс митців та аматорів» тощо.

Виділимо основні етапи організації та проведення творчого конкурсу:

І. Підготовка творчого конкурсу:

1. Вибір оргкомітету;

2. Розподіл обов’язків між членами оргкомітету (відповідальні за розробку положення про конкурс, оформлення приміщення, наочність, музичне оформлення й ін.);

3. Розробка положення про конкурс. У положенні відбиваються мета і завдання конкурсу, критерії оцінки, склад журі конкурсу, нагородження, номінації, визначаються дата, час і місце проведення конкурсу, призначаються відповідальні за його проведення, оргкомітет.

4. Оформлення приміщення, запрошення журі, гостей.

ІІ. Проведення творчого конкурсу:

1. Вступне слово ведучого;

2. Представлення учасників, членів журі.

3. Конкурсна програма.

ІІІ. Підведення підсумків конкурсу. Нагородження учасників.

Окремі етапи конкурсу варто оцінювати своєчасно, використовувати спеціальні елементи наочності – демонстративні табло, дошки, на яких зазначаються бали учасників. Велике виховне значення мають виступи членів журі як після окремих конкурсів, так і наприкінці, де аналізуються найцікавіші учасники, ідеї, творчі підходи, артистичність учнів, уболівальників.

Конкурсна програма має складатися також з цікавих доповідей, виступів художньої самодіяльності, експрес-конкурсів для уболівальників.

Веселі конкурси

1.Представте й зобразіть мімікою, ходою, звуками:

ü стривоженого кота,

ü засмучено пінгвіна,

ü захопленого кролика,

ü похмурого орла,

ü розгніваного поросяти.

2.Спробуйте зобразити ходу:

ü людини, що тільки що перемогла,

ü людини, у якої тиснуть черевики,

ü людини, у якої почався гострий приступ радикуліту,

ü людини, що опинилася вночі у лісі.

3. Доскладайте таким чином, щоб вийшли вірші:

ü Шла собака по роялю, говоря примерно так ...

ü Вы слыхали, на базаре чудо-птицу продавали?..

ü В зоопарке плачет слон: увидал мышонка он...

ü Удивляется народ: почему сердит Федот? ...

ü Царь издал такой указ: «Всем боярам в тот же час..

4. Згадайте якнайбільше назв кінофільмів і із цих кінофільмів складіть веселу розповідь. Вам легше буде її скласти, якщо назви фільмів ви запишете на листочку.

5. Намалюйте гарну медаль, яку можна було б вручити друзям за особливі заслуги, наприклад:

ü За шоколадополюбляння.

ü За калюжопрохідність.

ü За швидкісне зав’язування шнурків.

ü За найефективнішу їзду по сходах.








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 1366;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.