Методика проведення батьківських зборів

Класні батьківські збори є важливою колективною формою роботи класного керівника з батьками учнів свого класу. Проводяться вони не рідкіше 3-4 разів на семестр.

Систематичне проведення класних зборів сприяє формуванню громадської думки батьків та об'єднанню їх в єдиний колектив.

На них обговорюють найважливіші питання виховання дітей у школі й у сім'ї. Добре підготовлені та вміло проведені збори допомагають краще організувати виховання дітей.

Тематика класних зборів різноманітна і визначається загальними завданнями виховання, умовами навчально-виховної роботи в даному класі, рівнем загальної культури та педагогічного кругозору батьків.

Класний керівник не може обмежуватися лише інформацією про підсумки успішності та про стан дисципліни учнівського колективу. Важливо ознайомити батьків з передовим досвідом сімейного виховання, допомогти розібратися в складних питаннях виховання дітей, ознайомити батьків і з планами класного керівника, класного колективу.

У методичному листі «Про роботу класного керівника» зазначається, що: «поряд з педагогічною освітою на батьківських зборах відбувається обмін досвідом виховання дітей у школі та в сім'ї, обговорення вдалих і невдалих засобів і прийомів виховання, що їх використовують різні батьки. Досвідчені класні керівники прийшли до висновку, що помилки батьків у вихованні своїх дітей не завжди треба піддавати колективному обговоренню; враховуючи конкретну ситуацію, на них буває доцільно вказати батькам в індивідуальній бесіді».

Класні батьківські збори можуть проходити в різній формі: у вигляді лекцій або доповідей класних керівників, виступів самих батьків з обміну досвідом виховної роботи з дітьми, з залученням учнів, показом їх класних робіт і художньої самодіяльності, демонструванням кінофільмів.

Нерідко класні керівники проводять і тематичні збори. Мета їх – озброїти батьків конкретними педагогічними знаннями, ознайомити з передовим досвідом виховання в сім'ї. Теми зборів намічаються залежно від конкретних виховних завдань та від запитів батьків. Саме життя школи, класу підказує теми зборів. Вони проводяться, наприклад, з таких тем: «Як допомагати дітям добре вчитися?», «Привчання школярів до посильної праці», «Виховання у дітей любові до Батьківщини», «Про вибір професії», «Про виховання правдивості та чесності», «Виховання павичок і звичок культурної поведінки в сім'ї», «Що і як читати дітям», «Про заохочення та покарання дітей у сім’ї», «Авторитет і особистий приклад батьків», «Про участь дітей у побутовій праці», «Про виховне значення дитячих ігор» тощо. Тут названо теми переважно для батьків учнів 4-8 класів. Для батьків старшокласників можна провести збори на такі теми: «Роль сім'ї у розвитку пізнавальних інтересів учнів», «Розумове виховання дітей у сім'ї», «Наукова організація навчальної праці школяра».

Тематичні збори не слід обмежувати доповіддю чи лекцією. Дуже важливо забезпечити обмін досвідом сімейного виховання. Так, на зборах, присвячених організації режиму школярів, батьки можуть розповісти про розпорядок дня дітей, про участь їх у посильній праці, про організацію позакласного читання. Перед зборами про привчання дітей до дисциплінованості класний керівник радить батькам поділитися досвідом про те, як вони привчають дітей до працьовитості, як контролюють їхнє навчання, як виховують у них навички та звички культурної поведінки. Маючи заздалегідь поставлені питання, батьки добре продумують їх і розповідають про свої утруднення у вихованні.

Батьки – не лише слухачі, а й пропагандисти досвіду виховання. Вони не завжди можуть пояснити, як досягли успіху у вихованні. Завдання класного керівника – допомогти добре підготуватися до зборів.

Недоречно на зборах випинати негативні аспекти діяльності окремих учнів, дорікати батькам за прогалини і недоречності їхніх дітей у навчанні та поведінці. Така тенденція для класного керівника ставить окремих батьків у незручне становище, призводить до того, що батьки учнів, які мають прогалини у навчанні, недоліки у поведінці, перестають відвідувати збори, а педагоги втрачають своїх союзників у вихованні школярів.

Провідне місце на зборах мають займати питання психолого-педагогічної просвіти батьків. У цьому плані повинна бути продумана система, яка охоплювала б весь період навчання дітей, застерігала від випадковостей, виключала дублювання. Батьки мають пройти разом з класним керівником своєрідну школу сімейного виховання.

На жаль, як констатують учені, сучасні батьки зазнають труднощів у вихованні своїх дітей. Серед багатьох причин можна виділити наступні:

1. Мала кількість дітей у родині, особливо протягом останніх 30 років. У таких родинах діти не одержують практичних навичок по догляду й вихованню за своїми братами й сестрами.

2. Молоді родини, як правило, живуть окремо від своїх батьків, що знижує вплив старшого покоління на дітей.

3. Зростаючі соціальні й економічні труднощі знижують рівень внутрішньо сімейного емоційного настрою.

4. Більшу частину вільного часу як батьки, так і діти проводять за телевізором або за комп'ютером, не залишаючи вільного часу на спілкування один з одним.

Причин, що заважають гарним стосункам дітей і батьків, дуже багато. І на сьогодні, на жаль, можна із упевненістю говорити про те, що в багатьох родинах обстановка неблагополучна, незалежно від їхнього матеріального становища.

На формування особистості дитини великий вплив чинить увесь спосіб життя. І якщо батько й мати мають про сімейний спосіб життя неправильні уявлення, то це негативно позначається на розвитку дитини.

У сучасних родинах фахівці виділяють наступні помилки батьків:

1) неприйняття своєї дитини (не та стать, дитина схожа на члена родини, що не подобається, або дитина народилася у ранньому змушеному шлюбі);

2) неузгодженість між дорослими, батьками, бабусями з дідусями в питаннях виховання;

3) невідповідність вимог батьків можливостям дітей (батьки хочуть від дітей більше, ніж ті можуть);

4) негнучкість поведінки батьків стосовно дітей (однакова стратегія поведінки у всіх ситуаціях, до всіх дітей, особливо якщо це одностатеві діти, погодки й т.д.);

5) нерозуміння своєрідності особистості дитини (порівняння дитини з іншими дітьми);

6) якщо в родинах має місце інверсія подружніх відносин; тато бере роль мами, мама – роль тата, діти перестають розуміти – у чому полягають ролі мами й тата, у результаті чого відбувається змішання ідеалів, втрачається вплив батьків на дітей, а як наслідок – у дитини виникає конфлікт з самим собою.

На жаль, взаємини школи й родини, учителів і батьків не завжди бувають гарними, а їхні дії найчастіше неузгоджені. Однією із причин конфліктів між родителями й дітьми є низька педагогічна й психологічна культура батьків, і школа повинна стати головним помічником, поставивши перед собою завдання психологічної освіти.

З лекціями, повідомленнями з проблем сімейного виховання повинен, як правило, виступати класний керівник. Він як ніхто іншій знає і відчуває ті труднощі, з якими зустрічаються батьки у вихованні своїх дітей певної вікової групи. Інтерес батьків до педагогічної інформації зростає, коли учитель-вихователь ілюструє теоретичні положення яскравими прикладами з життя і діяльності учнівського колективу або проблем сімейного виховання, не називаючи конкретних імен. Якщо хтось із батьків і пізнає у наведеній ситуації свої дії, дії сина чи доньки, то хай подумає про це сам-на-сам. У таких лекціях батьки повинні показувати можливі шляхи розв’язання проблем сімейного виховання.

У рамках зборів цікавою формою, що сприяє підвищенню педагогічної культури батьків, є включення їх у розв’язання педагогічних ситуативних задач з питань сімейного виховання.

Підготовка класних батьківських зборів – складна і відповідальна справа. Характер цієї підготовки залежить від змісту і форм проведення зборів.

Класний керівник, намітивши день проведення зборів, напередодні відвідує деякі сім'ї і в безпосередніх бесідах з батьками визначає питання, які їх цікавлять.

В ході підготовки батьківських зборів необхідно:

1.Визначити порядок денний.

2. Продумати форму проведення зборів та виділити осіб, які повинні відповідати за їх підготовку.

3. Безпосередньо підготовити збори відповідно до наміченого плану (підготовка доповіді, виступів, батьків, вчителів та учнів, організація виставки, підготовка рішення зборів).

4. Забезпечити явку батьків на збори.

Крім добре оформлених оголошень в школі, в місцях роботи батьків слід ще своєчасно послати додому спеціальні повідомлення у вигляді запрошень. Повідомлення красиво оформляють за допомогою самих учнів, точно вказуючи час, місце і порядок денний зборів. У запрошенні треба вказати ім'я, по батькові та прізвище обох батьків.

Наводимо можливий варіант.

Шановні Наталіє Іванівно і Сергію Васильовичу!

Батьківський комітет, педагогічний колектив 5-го класу запрошують вас на батьківські збори, які відбудуться 05.04.06р о 19:00 в класній кімнаті № 26.

Порядок денний:

Підсумки навчально-виховної роботи учнів 5-го класу за ІІІ чверть (допомагає класний керівник Найда Н. В.)

Лекція: «Індивідуальні особливості фізичного і психологічного розвитку дітей, їх врахування у виховній роботі в сім’ї. (лектор Коваленко С.М., шкільний психолог)

Огляд виставки вишивок, аплікацій, малюнків учнів класу.

Звіт творчих самодіяльних колективів 5-го класу.

Чекаємо вас з радістю.

Батьківській комітет.

Класний керівник.

Вчитель, який готує збори, повинен з'явитись у школу раніше наміченого часу, щоб поговорити з окремими батьками. Ще до зборів він звертає увагу батьків на виставку дитячих робіт, вітрини з літературою, спеціально випущену до зборів стінгазету, дає пояснення та проводить бесіду з батьками.

Проведення зборів. Відкриває збори класний керівник, потім для ведення зборів обирають президію. На кожних зборах ведеться протокол, в якому записується: порядок денний, короткий зміст виступу батьків та працівників школи, задані питання та прийняті рішення. До протоколу додається список присутніх на зборах.

Якщо запланована художня самодіяльність учнів, то її бажано показати на початку зборів, щоб не затримувати дітей. Програма виступу з теми зборів повинна бути розрахована не більше ніж, як на 30-40 хвилин, доповідь вчителя має бути виголошена вільно, в живій літературно-грамотній формі, з використанням цікавих прикладів.

Враховуючи особливості аудиторії (дорослі люди з досвідом), вчитель повинен тримати себе з великим тактом, не допускаючи повчального тону, різкості у критиці помилок.

Якщо збори проводяться у формі обміну досвідом виховання дітей у сім'ї, то треба уважно і спокійно вислуховувати всі виступи і зауваження батьків. У заключному слові вчителю слід тактовно відповісти на питання і сформулювати конкретні пропозиції.

Іноді батьківські збори проходять без активної участі батьків. Так буває тоді, коли класний керівник не підтримує контакту з сім’ями своїх учнів.

Не слід перетворювати збори на судилище над батьками тих учнів, які не встигають чи порушують дисципліну. На такі збори батьки намагаються не приходити або після них вдаються до тілесних покарань школярів. Дуже погано, коли збори перетворюються на нудний монолог класного керівника з переліком оцінок і пропусків навчальних занять школярами. Треба берегти самолюбство батьків.

Рішення, прийняті батьківськими зборами, стосуються і тих батьків, які були відсутні. Тому вчителю при зустрічі з такими батьками необхідно познайомити їх з змістом зборів та прийнятими рішеннями.

Батьківські збори у 6-му класі: Тема: Роль книги у житті людини.

Форма проведення: «круглий стіл».

Збори проходять за участю дітей. Проводиться анкетування батьків та дітей за аналогічними запитаннями. Результати анкетування класний керівник використовує для подальшої роботи з батьками й учнями.

Підтеми для обговорення:

1. Виступ бібліотекаря школи з аналізом читацьких умінь, запитів учнів. Нагородження найактивніших читачів.

2. Виступ учителів-предметників про підручник і основні вимоги до уроку.

3. Виступи батьків і дітей з проблем:

а) книга в нашій родині;

б) традиції нашої родини;

в) ставлення учнів до читання (результати техніки читання в 6-му класі).

4. Відкриття «Книги читацьких рекордів» класу. Найактивніший читач.

Анкета для батьків:

1. Чи полюбляє ваша дитина читати? Яким книжкам вона віддає перевагу?

2. Ваша дитина прочитує книжку швидко чи ні?

3. Які книжки люблять у вашій родині?

4. Ваша дитина вважає книгу гарним подарунком?

Тема: Фізичний розвиток школяра.

Підтеми для обговорення:

1. Фізіологічні проблеми дорослішання дітей (виступ лікаря).

2. Завдання фізвиховання, вимоги до уроку, проблеми класу, шляхи їх вирішення, спортивні гуртки і секції (виступ учителя фізичної культури).

3. Проблеми фізичного розвитку учнів, шляхи вирішення проблеми у класі (виступ класного керівника).

Анкета для учнів:

1. Чи подобаються тобі уроки фізичної культури?

2. Що ти любиш робити на цих уроках?

3. Що б ти хотів виправити в собі за допомогою цих уроків?

4. Що б ти хотів побажати вчителю фізичної культури?

Цікавим буде порівняння результатів анкетування батьків і учнів, проведеного з цієї тематики раніше.

Тема: Від чого залежить результативність шкільного уроку?

Підтеми для обговорення:

1. Аналіз уроків з різних предметів, на яких був присутній класний керівник, проблема активності учнів на уроці (виступ класного керівника).

2. Рекомендації батькам з даної проблеми.

Підсумки минулого навчального року

(тема останніх батьківських зборів у 6-му класі).

Батьківські збори у 7-му класі: Тема: Статеве дозрівання.

Підтеми для обговорення:

1. Значення родини в період статевого дозрівання дитини.

2. Фізіологія підлітка.

3. Шляхи вирішення проблем, пов'язаних зі статевим дозріванням, (педагогічні ситуації для батьків).

Тема: Роль родини в розвитку працездатності учня.

Форма проведення: обмін думками.

Підтеми для обговорення:

1. Роль родини в розвитку працездатності учнів (виступ класного керівника).

2. Значення мотивації в розвитку працездатності учнів.

3. Обмін досвідом родин (трудові традиції родини, значимість доручень тощо).

До зборів проводиться анкетування учнів з теми зборів, результати якого аналізуються класним керівником.

Тема: Воля і її формування.

Підтеми для обговорення:

1. Роль вольових якостей особистості в подоланні інстинктів.

2. Значення родини в подоланні дитиною негативних рис характеру.

3. Думка учнів про себе і свої вольові якості (провести анкетування з оцінювання особистих вольових якостей).

4. Підсумки минулого навчального року

Батьківські збори у 8-му класі. Тема: Роль родини в розвитку моральних якостей підлітка.

Підтеми для обговорення:

1. Тема «Закон і відповідальність» (виступ представника правоохоронних органів).

2. Аналіз класним керівником розвитку колективу класу за кілька років і визначення завдань на майбутнє.

3. Розбір моральних ситуацій.

4. Анкетування дітей і батьків з теми зборів, результати якого класний керівник використовує для поглибленої виховної роботи.

Тема: Здібності й роль родини в їх розвитку.

Форма проведення: «круглий стіл».

Підтеми для обговорення

1. Аналіз уроків за участю адміністрації, керівників гуртків.

2. Сімейний досвід, набутий батьками учнів класу з тематики зборів.

3. Виставка «Світ наших здібностей».

Тема: Психологічні й вікові особливості підлітка.

Підтеми для обговорення:

1. Психологічні й вікові особливості підлітка (виступ психолога).

2. Аналіз процесу дорослішання дітей (виступ класного керівника).

3. Відповіді фахівців на запитання батьків з теми зборів.

4. Підсумки минулого навчального року

Батьківські збори у 9-му класі. Тема: Допомога родини у профорієнтації дитини.

Підтеми для обговорення:

1. Інформація про навчальні заклади, куди може вступити учень після 9 класу.

2. Аналіз професійних інтересів дев'ятикласників і ставлення до цього батьків.

3. Рекомендації психолога з профорієнтації.

Тема: Аналіз навчальної роботи учнів 9 класів.

Підтеми для обговорення:

1. Аналіз ставлення до навчання (виступ учителів основних предметів).

2. Аналіз контрольних робіт, диктантів тощо.

3. Співбесіда адміністрації школи з невстигаючими учнями.

Тема: «Важка» дитина.

Підтеми для обговорення:

І. Виступ класного керівника з теми зборів.

2. Виступ представника інспекції у справах неповнолітніх.

3. Співбесіда відповідних фахівців з батьками.

Тема: Аналіз підготовки учнів до іспитів.

Підтеми для обговорення:

1. Значення родини у відповідальні моменти життя.

2. Готовність учнів класу до складання іспитів.

 

Цікавою, нетрадиційною формою проведення батьківських зборів є круглі столи, де класний керівник разом з батьками обговорює найбільш важливі питання виховання учнів.

Круглий стіл для батьків. Світ дитячих захоплень

Мета: поглибити знання батьків класу один про одного, більше дізнатися про цікаві епізоди життя батьків, їх захоплення в дитинстві і зараз; виявити творчі здібності батьків; обговорити проблеми позаурочної зайнятості дітей.

Обладнання: бейджики з іменами батьків, плакат "Правила спілкування", магнітофон, фотогазета "В колі дружної родини", анкети дітей.

Хід заходу

Учитель вітається з батьками і оголошує тему і мету зустрічі.

1. Учитель подає правила спілкування:

· Доброзичливість

· Добровільність

· Повага до співрозмовника

· Висловлюватися голосно, чітко і стисло

· У разі незгоди підняти руку вперед

· Рівноправність всіх учасників ( включаючи вчителя )

2. Знайомство учасників круглого столу

а) Гра «Сніжний ком». Учасник гри повинен назвати імена всіх попередніх гравців.

б) «Батьківський світ дитинства». По черзі батьки розповідають про свої захоплення в дитинстві, які гуртки, колективи, секції відвідували; вплив цих захоплень на вибір професії та формування особистих якостей характеру.

в) Батьківські імпровізації. Батькам пропонується виконати номер художньої самодіяльності (прочитати вірш чи гумореску, розповісти анекдот, заспівати пісню, станцювати і т.д.)

г) Конкурс «Відгадай, хто це». По фотогазеті батьки впізнають один одного в дитинстві.

3. Обговорення проблемного питання «Позаурочна зайнятість наших дітей».

а) Розповідь вчителя про спортивні секції, гуртки, художні колективи, що працюють в районі.

б) Оголошення результатів анкетування дітей за темою «Чим я хочу займатися після уроків».

4. Вільне спілкування учасників за чашкою чаю.

Підведення підсумків.

Учасники круглого столу беруться за руки і по черзі промовляють своєму сусідові приємні побажання, висказують свої враження від зустрічі.

 








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 5632;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.056 сек.