Оздоровчі та лікувальні властивості повітря

Без чистого повітря не може бути повноцінного життя і міцного здоров'я. Під чистим повітрям варто розуміти повітря оптимального складу газового середовища (у мг/м3); азот — 976300, кисень — 299300; диоксид вуглецю— 591; неон— 16,2; гелій — 0,9; метан— 3,7; аргон — 16550. Наукові дослідження показали, що при систематичному перебуванні на свіжому повітрі знижується артеріальний тиск, поліпшується функція міокарда і його кровопостачання, проходить головний біль, зменшується дратівливість, млявість, стає міцнішим і спокійнішим сон, підвищується працездатність і загальний тонус організму. Тривалі прогулянки сприяють збагаченню клітин і тканин киснем, забезпечують нормальний перебіг окислювально-відновлювальних процесів і виведення продуктів обміну, що накопичилися в організмі.

Особливо добре впливає на людину свіже, чисте повітря під час про­гулянок у лісі, парку, полі, на березі річки чи озера. Воно позбавлене пилу і шкідливих газоподібних домішок, що завжди містяться в повітрі великих міст. Ось чому на лоні природи легко дихається, швидко минають утома і нервово-емоційне напруження, з'являються бадьорість і життєрадісність.

Значно поліпшує якість повітря наявність у ньому великої кількості негативних іонів, необхідність яких для життя вперше довів професор А. Чижевський. Нині негативно заряджені іони лікарі називають «іонами здоров'я». Їх лікувальні дози:

- активізують окислювально-відновлювльні процеси;

- поліпшують функцію слизових оболонок дихальних шляхів і роботу серця;

- зменшують спазм бронхів і поглиблюють дихання;

- знижують кров'яний тиск і підвищену в'язкість крові, а також нормалізують швидкість осідання еритроцитів;

- є антиалергічними.

Негативна іонізація, як показали дослідження, прискорює відновлення сил і енергії матері-годувальниці, позитивно впливає на лактацію.

Протягом тисячоліть люди одержували могутній оздоровчий ефект у горах, лісі, на морі і т.д. Тепер ми знаємо: гірське повітря, морський бриз, хвойний ліс— усе це тамує наш аероіонний голод, а "їжею" слугують тут негативні іони. У міських квартирах негативних іонів майже немає (50- 100 іонів/см3). Якщо навіть відчинити вікно, то й цього буде недостатньо, адже повітря сучасних міст украй бідне на негативні іони (100-500 іонів/см3). От чому для всіх має стати правилом: частіше бувати їм свіжому повітрі, на природі. (Для порівняння: лісове і морське повітря містить 1000-5000 іонів/см3; повітря гірських курортів – 5000 - 10000 іонів/см3; біля водоспаду— 10000-50000 іонів/см3, а повітря після грози— 50000-100000 іонів/см3). Крім того, в атмосфері, особливо після грози, присутні молекули озону, які стимулюють діяльність центральної нервової системи і процеси біологічного окислення.

На жаль, вдихати цілющий аромат лісів і полів нам доводиться не так уже і часто. Вихід— повне очищення повітря в приміщенні. Але слід мати на увазі, що при провітрюванні в житло чи офіс надходять забрудники, якими і особливою щедрістю постачають атмосферу промислові підприємства й автомобілі. Варто враховувати, що п'ята частина викидів - це мутагени (речовини, які викликають мутації в генах людей, що спричиняє зміну спадковості). Високі труби заводів, теплоелектростанцій виносять отруйні викиди далеко в небо, а тому не всі вони потрапляють у наші легені. Автомобілі ж, як висловлюються гігієністи, отруюють безпосередньо зону дихання.

Що ж робити, щоб максимально себе убезпечити? Очевидно, варто шукати допомоги в природи, оточивши себе кімнатними рослинами, які, активно вбираючи в себе все шкідливе, не тільки виробляють кисень, а й сприятливо впливають на нас своїм біополем.

 

 








Дата добавления: 2017-03-29; просмотров: 304;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.