Радіаційна обстановка в Україні

Радіаційну обстановку України формують: а) природний радіаційний фон; б) космічне випромінювання; в) радіонуклідне забруднення довкілля.

Природний радіаційний фон України утворюють:

· родовища уранових руд, основні поклади яких зосереджені в Миколаїв­ській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях (але це не означає повної відсутності уранових руд в інших місцевостях України, де вони не видобуваються промисловістю, але також формують, природний радіаційний фон);

· будівельні матеріали – щебінь, пісок, цемент та інша сировина, яка отримала наведену радіацію від уранових руд;

· газ радон, що утворюється при напіврозпаді радіаційних речовин і певний час створює іонізуючий вплив на довкілля. Він і становить особливу небезпеку природного радіаційного фону.

Радон - це інертний радіаційний газ без кольору і запаху, який утворюється при розпаді радію-226, що входить до родини урану. Його небезпека полягає в такому:

1. При розпаді радіоактивних речовин вглибину надр, звідки а, b, і g - промені не змозі досягти поверхні землі, радон вільно просочується крізь. землю, виносить свою радіоактивність в наземну атмосферу.

2. Радон вільно проникає в приміщення будинків, накопичується там. Основними шляхами проникнення радону до приміщення є:

· тріщини в підлозі та місця стику стін з підлогою першого поверху;

· каналізаційні труби, стічні колодязі, система водопостачання, тощо.

3. Період напіврозпаду радону триває до 55 діб, що зберігає його радіоактивність протягом його просочення крізь грунт та накопичення в приміщеннях будинків.

У приміщеннях, що не провітрюються, концентрація радону може дося­гати значних величин і становити потенційну небезпеку. Радон, потрапляючи з повітрям до легень людини, накопичується в них і утворює ракові клітини. Встановлено, що майже 20 % смертельних випадків від раку легень є наслідком вдихання людиною радону.

Для захисту від радону необхідно перешкодити його проникнення до приміщень та ретельно провітрювати їх.

Космічне опромінення формується:

1. ультрафіолетовим сонячним випромінюванням, яке посилюється н період сонячної активності та під час спалахів у хромосфері Сонця (1 раз на 11 років);

2. періодичними спалахами наднових зірок, які з'являються в нашій галактиці один раз на 100 років, різко підвищують радіаційний фон Землі на сотні і тисячі років;

3. періодичними наближеннями Землі до центру галактики, коли Земля знаходиться в перигелі, тобто найближчій до Сонця точці своєї орбіти.

Крім того, нині навколоземний простір перенасичений штучними супут­никами "шпигунами" та бойовими супутниками, які мають плутонієві гене­ратори і лазерні гармати з ядерною начинкою. Вже відомі випадки виходу їх із ладу та забруднення космічного простору радіоактивними речовинами, які поступово падають на Землі: і підвищують її радіаційний фон.

Радіонуклідне забруднення довкілля України викликане свідо­мою діяльністю людини у сфері ядерної енергетики та широкомасштабним застосуванням промисловості джерел іонізуючого випромінювання.

Так, сьогодні в Україні існує понад 8 тис. об'єктів, які становлять потен­ційну радіаційну небезпеку.

Основними джерелами радіонуклідного забруднення довкілля України є:

1. Ядерні вибухи, що проводилися на військовому полігоні у м. Єнакієве Донецької області. Радіаційний пил від них осідає на значній терито­рії України. Всього з 1945 по 1987 рік на нашій планеті було проведено 1741 випробування ядерної зброї, з них 899 провели США, 620 — СРСР, 151 — Франція, 41 — Італія, 30 — КНР.

2. Атомні електростанції (Запорізька, Південноукраїнська, Рівненська, Хмельницька, Чорнобильська).

3. Уранодобувні і переробні підприємства ядерно паливного циклу та уранові об'єкти Східного гірничозбагачувального комбінату в Дніпропе­тровській, Кіровоградській та Миколаївській областях.

4. Виробництво і застосування добрив, будівельних матеріалів та іншої сировини.

5. Паливно-енергетичні комплекси.

6. Пункти захоронення радіаційних відходів на міжобласних спеціалі­зованих комбінатах державного об'єднання "Радон" (Дніпропетровський, Донецький, Харківський, Київський, Львівський, Одеський та Чорнобиль­ська зони).

Нині ядерна промисловість України накопичила значну кількість радіоактивних відходів.

Через недосконалість конструкцій застарілих сховищ для радіаційних відходів виникає забруднення підземних вод радіонуклідами, які мігрують далеко за межі сховищ і накопичуються в сільськогосподарських рослинах, що споживаються людьми і тваринами.

У цілому радіаційна обстановка України формується з декількох джерел іонізуючого випромінювання, сумарна доза опромінення яких становить:

75 % — радон у повітрі;

7 % — космічне випромінювання;

6 % — радіоактивність будівельних матеріалів;

5 % — зовнішнє бета-забруднення;

4 % — уран, радій і радон у воді;

3 % — природний гамма-фон.

 








Дата добавления: 2017-03-29; просмотров: 613;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.