Людина в навколишньому середовищі.

 

Людина, як живий організм, створений природою, є невід'ємною її час­тиною, і її життя залежить від стану навколишнього середовища. Розвиток суспільства неможливий без взаємодії людини з природою. Людина отри­мує від природи все необхідне для життя: енергію, харчові продукти, сиро­вину для промисловості, а також бере від неї емоційну та естетичну насо­лоду.

Тому, щоб задовольнити свої потреби та поліпшити умови життя, людство, за допомогою свого інтелекту, дедалі активніше втручається в при­родне середовище, змінюючи його структуру та порушуючи стабільність його екологічної системи.

Розвиток цивілізації та досягнення науково-технічного прогресу невпинно загострюють взаємовідносини між природою і суспільством. Збільшення останнім часом обсягів промислового та сільськогосподар­ського виробництва, розвиток транспорту, енергетики, хімізація та урба­нізація негативно впливають на стан природного середовища, що, у свою чергу, становить суттєву загрозу для існування самого людства.

Так, до негативних наслідків науково-технічного прогресу можна від­нести дедалі більше забруднення атмосферного повітря і водоймищ, дегра­дацію ґрунтів, зменшення запасів природних копалин, порушення стабіль­ності екологічної системи тощо, що посилюється надмірним збільшенням кількості потенційно-небезпечних об'єктів. Надзвичайно важливою про­блемою сьогодення є екологічна криза, яка в недалекому майбутньому може перерости в екологічну катастрофу. Тому уже наприкінці XX століття людство усвідомило, що безгосподарна діяльність суспільства в навколиш­ньому середовищі може призвести до повного зникнення всього живого на Землі. В таких умовах необхідна активна протидія негативним явищам та процесам, що загрожують життю всього людства.

З огляду на це 13 січня 2003 року в сесійній залі Верховної Ради нашої країни відбулися парламентські слухання з питань екологічної безпеки України, на яких зазначено, що сучасний стан екологічної безпеки в Україні залишається вкрай напруженим і має тенденцію до погіршення. Осно­вними причинами такого становища є:

1. Зростання техногенного навантаження на природне середовище.

2. Надмірне забруднення довкілля токсичними речовинами.

3. Збільшення вмісту шкідливих речовин у промислових відходах.

4. Посилення проблеми радіаційного забруднення довкілля, що призводить до:

а) глобального погіршення кліматичних умов;

б) зміни стану повітряного та водного басейнів України;

в) підтоплення підземними водами значної території країни;

г) зниження мінерально-сировинного потенціалу надр.

При цьому особливу тривогу у нашому суспільстві сьогодні виклика­ють такі проблеми в Україні:

- екологічний стан довкілля;

- радіаційна обстановка;

- екологія водного басейну.

Розглянемо кожну з них детальніше.

 








Дата добавления: 2017-03-29; просмотров: 681;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.