Основні механізми верстатів

Основні поняття і висновки:

Коробки швидкостей і подач – це сукупність механізмів металорізальних верстатів, які використовують для передачі руху від електродвигунів (або інших джерел руху) до виконавчих органів і для ступінчастого його регулювання.

Коробки швидкостей виконуються убудованими в шпиндельні бабки, станини; коробки подач – в консолі, траверси, супорти, свердлильні і агрегатні головки.

Основними характеристиками коробок швидкостей є діапазон регулювання частот обертання шпинделя Rn і число ступіней швидкості z.

Діапазонрегулювання частот обертання визначається як відношення максимального числа обертів шпинделю до мінімального: Rn = nmax/nmin;ачисло ступіней швидкості дорівнює додатку від можливих чисел передач між валами коробки швидкостей.

Серед механізмів, які здійснюють ступінчасте регулювання швидкості і застосовуються в металорізальних верстатах можна назвати такі: парозмінні колеса, блоки пересувних коліс, механізми з кулачковими і фрикційними муфтами, механізм перебору, механізм з зустрічними ступінчастими конусами і витяжною шпонкою, механізм Нортону, механізм меандру і таке інше.

Блоки пересувних коліс найчастіше використовуються в МРВ, вони монтуються на шліцьових валах і мають вільне переміщення вздовж осі валу. Блок може мати три, два і рідко чотири колеса, які, підключаючись з відповідними колесами на суміжному валу коробки швидкостей, можуть здійснювати відповідно три, дві і чотири передачі в групі. Діапазон регулювання в одній групі може досягати 10. Передачі з пересувними блоками прості і надійні, але значно збільшують осьові розміри коробок, не допускають переключення на ходу і використання косозубих зубчастих коліс.

Рис.8 Пересувний двохступінчастий блок Рис.9 Пересувний трьохступінчастий блок

Механізми з кулачковими і фрикційними муфтами дозволяють застосовувати косозубі і шевронні колеса, які забезпечують більш плавну передачу на шпиндель верстата. При використанні муфт зубчаті колеса знаходяться в постійному зчепленні, а передача кружного моменту на вал здійснюється тільки при включенні відповідної муфти. Постійне зчеплення всіх зубчатих коліс прискорює їх спрацювання і збільшує витрати потужності на тертя в таких коробках.

Рис.10 Механізм з кулачковою муфтою Рис.11 Механізм з фрикційною муфтою

Коробка Нортону– це механізм шестерного конусу з сковзким і накидним зубчастими колесами. Найчастіше зустрічається в коробках подач. Сковзке зубчасте колесо пересувається вздовж осі ведучого валу і має постійне зчеплення з накидним колесом. Накидне колесо може знаходитись у зчепленні з одним із коліс жорстко закріпленого конусу зубчастих коліс, який встановлюється на веденому валу. При перекиданні накидного зубчастого колеса з одного колеса конусу на інше змінюється відповідно і передавальне відношення передачі. В результаті така група забезпечує число передач, яке дорівнює числу коліс конусу.

Рис.12 Коробка Нортону

Перевагою цього механізму є його компактність, а недоліком недостатня жорсткість.


Реверсивні механізми верстату призначені для зміни напрямку руху його робочих органів.

У реверсивного механізму з пересувними зубчатими колесами зміну напрямку обертання веденого валу забезпечує наявність додаткового зчеплення найчастіше у вигляді паразитного колеса. Цей механізм застосовують при паралельних валах верстату.

У реверсивному механізмі з конічними зубчатими колесами і сковзкою муфтою при переміщенні кулачкової муфти вліво або вправо ведений вал отримує ліве або праве обертання. Цей механізм застосовують при перпендикулярно розташований валах верстату.

Рис.13 Реверсивний механізм з пересувними зубчастими колесами Рис.14 Реверсивний механізм з конічними зубчастими колесами

Переваги і недоліки означених механізмів аналогічні відповідно механізмам з пересувними блоками і механізмам з муфтами.

Механізм з гойдаючою кулісою застосовують у приводах зворотно-поступального руху найчастіше в поперечно-стругальних або довбальних верстатах. Вони дозволяють перетворити обертальний рух ведучого валу в зворотно-поступальний робочого органу (наприклад, столу або шпиндельної бабки).

Недоліком кулісного механізму є нерівномірність швидкості повзуна і постійність співвідношення робочого і допоміжного ходу.

Рис. 16 Механізм з гойдаючою кулісою Рис. 17 Храповий механізм Рис.18 Мальтійський хрест

Храпові і мальтійські механізмивідносяться до механізмів переривчастого руху, метою яких є перетворення безперервних рухів в періодичний обертальний або поступальний з заданою частотою і амплітудою.

Храповий механізм використовують для створення періодичних рухів, які узгоджуються з іншими періодичними рухами і здійснюються в період, коли різання нема (допоміжний хід, перебіг), наприклад, в шліфувальних верстатах для переміщення шліфувального кругу і механізму правки.

Мальтійські механізми використовують для періодичного повороту на постійний кут пристроїв верстата, наприклад, револьверних головок, шпиндельних блоків токарних автоматів, багатопозиційних столів агрегатних верстатів, тощо.


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Возрастные изменения функций зубочелюстной системы. | Угрозы экономической безопасности и направления возобновления экономического роста




Дата добавления: 2017-12-05; просмотров: 2140;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.