Вимоги до дахів та їх основні форми

Дах - це конструкція, яка захищає будівлю зверху від атмосферних опадів, вітру, сонячної радіації, охолодження та перегріву.

За своїм видом дахи поділяються на горищні і безгорищні (суміщені). В свою чергу горищні дахи виконують похилими та плоскими, а безгорищні - вентильовані та невентильовані. Горищні та безгорищні дахи можуть виконуватись з внутрішнім або зовнішнім водовідведенням.

Основні вимоги, які ставлять до дахів - це міцність та жорсткість; вогнестійкість; здатність зберігати тепло для верхніх приміщень; водоне- проникливість; індустріальність та довговічність; стійкість до агреси­вних хімічних речовин.

Дахи зазвичай виконують у вигляді похилих площин; покритих покрівлею із водонепроникних матеріалів. В горищних дахах створюється простір між несучою і огороджуючою частиною покриття; в якій можна розташувати інженерне обладнання (вентиляційні короби центральне опалення). Висоту горища для руху по ньому людей приймають не менше 1900мм. Для освітлення і провітрювання горища, в даху встановлюються слухові вікна. Вхід на горище виконують через сходи, двері або вхідні люки.

Форма похилих дахів (рис. 2.83) залежить від форми будинку в плані та архітектурних міркувань. Найбільш розповсюджені наступні форми дахів:

· однопохилі;

· двопохилі (прямі, ламані);

· чотирьохпохилі (вальмові, шатрові);

· багатопохилі.

В будинках невеликої ширини часто влаштовують однопохилі дахи. Дахи будинків зі стоком води на дві сторони називають двопохилими. В середині горища доцільно влаштовувати житлові мансардні приміщення.

Ребра двохгранного кута, утвореного у вершині даху двома нахилами, називають гребенем (рис. 2.84). Перетин похилів, який утворює виступаючий похилий кут називають накосним ребром, а якщо западаючий кут - єндовою(рис. 2.84). Нижня частина нахилу називається спуском, нижня кромка нахилу - обрізом покрівлі (рис. 2.84).

Торець двопохилого даху може бути вирішений у вигляді фронтона (рис. 2.84). Фронтон утворюється в тому випадку, якщо нахили даху перекривають торцеву стіну будинку і виступають перед нею. Якщо стіна будинку закінчується карнизом, який обрамлює весь будинок по периметру, тоді під фронтоном карниз відділяє трикутну ділянку, що утворює тимпан фронтону (рис. 2.84). Дах квадратного або багатогранного в плані будинку має трикутні нахили - вальми (рис. 2.84).








Дата добавления: 2017-09-19; просмотров: 2044;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.