Основні положення кошторисного нормування в дорожньому будівництві

Кошторисна документація є невід'ємною частиною проекту автомобільної дороги. Фізичні обсяги дорожніх робіт, номенклатура і кількість конструкцій, елементів дорожнього облаштування, види та обсяги транспортної роботи визначаються в інженерній частині проекту, які в його кошторисній частини повинні бути оцінені в грошовому еквіваленті.

Для визначення кошторисної вартості будівництва складається наступна документація:

Кошторисні розрахунки на окремі види витрат.

Локальні кошторисні розрахунки.

Об'єктні кошторисні розрахунки.

Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва.

Зведення витрат (за необхідності).

Локальні кошторисні розрахунки складаються виходячи з наступних даних: параметрів споруд, обсягів робіт, номенклатури та кількості обладнання, діючих кошторисних нормативів.

Вартість, що визначається локальними кошторисними розрахунками, включає в себе прямі витрати, накладні витрати і кошторисний прибуток. Прямі витрати враховують вартість оплати праці робітників, матеріалів та експлуатації будівельних машин. Накладні витрати враховують витрати будівельно-монтажних організацій, пов'язані із створенням загальних умов виробництва, його обслуговуванням, організацією та управлінням. Кошторисний прибуток- сума коштів, необхідних для покриття загальних витрат будівельно-монтажної організації на розвиток виробництва, соціальної сфери та матеріальне стимулювання.

У випадках, коли відповідно до проектних рішень здійснюється розбирання конструкцій, придатних для подальшого застосування, за підсумком локальних кошторисних розрахунків наводяться зворотні суми, тобто суми, що зменшують розміри виділених замовником капітальних вкладень. Вартість конструкцій, матеріалів і виробів у складі зворотних сум визначається за ціною можливої ​​реалізації за вирахуванням з цих сум витрат по приведенню їх у придатний для використання стан і доставці до місця складування.

При складанні локальних кошторисних розрахунків можуть застосовуватися такі методи визначення вартості:

Ресурсний ( ресурсно- індексний ). Базисно- індексний.

Базисно- компенсаційний.

Метод банку даних вартості об'єктів.

Ресурсний метод визначення вартості – калькулювання в поточних ( прогнозних ) цінах ресурсів, необхідних для реалізації проектного рішення. Зазначені ресурси виділяються зі складу проектних матеріалів, різних нормативних та інших джерел.

Базисно- індексний метод визначення вартості будівництва заснований на використанні системи поточних і прогнозних індексів по відношенню до вартості, визначеній у базисному рівні.

Базисно-компенсаційний метод – це підсумовування вартості робіт і витрат, обчислених у базисному рівні цін і додаткових витрат, пов'язаних зі змінами цін на споживані в будівництві ресурси (матеріальні, технічні, енергетичні, трудові, обладнання, інвентар, послуги та ін ).

Метод банку даних вартості об'єктів – це використання при визначенні вартості будівельної продукції вартісних даних по раніше збудованим або запроектованим аналогічним будівлям і спорудам.

Об'єктні кошторисні розрахунки ( кошториси) складаються в поточному рівні цін на об'єкти в цілому шляхом підсумовування даних локальних кошторисних розрахунків. З метою визначення повної вартості об'єкта, необхідної для розрахунків за виконані роботи між замовником і підрядником наприкінці об'єктного кошторису додатково включаються кошти на покриття лімітованих витрат підрядника, у тому числі: вартість тимчасових будівель і споруд, зимове подорожчання робіт, частина резерву коштів на непередбачені роботи і витрати.

За підсумком об'єктного кошторису наводяться зворотні суми, які є підсумковим результатом зворотних сум наведених у локальних кошторисах.

При збігу понять об'єкта і будівництва об'єктний кошторис, як правило, не складається, а зведений кошторисний розрахунок складається на основі даних локальних кошторисних розрахунків.

Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва складається в поточному рівні цін на будову в цілому (не залежно від кількості підрядних будівельно-монтажних організацій, що беруть участь в ньому) шляхом підсумовування даних об'єктних і локальних кошторисних розрахунків. Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва визначає кошторисний ліміт коштів, необхідних замовнику для повного завершення будівництва всіх об'єктів, передбачених проектом.

 








Дата добавления: 2017-11-04; просмотров: 218;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.