Система проектування автомобільних доріг IndorCAD/Road

Система проектування автомобільних доріг IndorCAD/Road дозволяє проектувати автомобільні дороги всіх категорій на стадії їхнього будівництва, реконструкції й ремонту. В основу ідеології системи покладені, у першу чергу, розрахункові схеми для реконструкції доріг. Нове будівництво розуміється як окремий випадок реконструкції, тобто у відсутності фактора врахування елементів існуючої дороги.

Інструментальні засоби системи проектування дозволяють:

- обробляти геодезичну інформацію, отриману різними методами (нівелювання, тахеометрична зйомка);

- на основі оброблених даних формувати цифрові моделі місцевості, редагувати їх, відображати в різних поданнях для візуального аналізу;

- конструювати дорожній одяг і поперечні профілі як типові, так й індивідуальні;

- відображати 3D вид існуючої і проектної поверхонь;

- формувати креслення, відомості, таблиці для наступного їхнього редагування відповідно в IndorDraw й Microsoft Excel.

Система IndorCAD/Road складається з п'яти основних компонентів: план, поздовжній профіль, верх земляного полотна, поперечний профіль, 3D вид. У системі IndorCAD/Road реалізований принцип єдиної моделі дороги, тобто будь-які зміни в одній із проекцій дороги (план, поздовжній, поперечний профіль) приведуть до негайних змін в інших проекціях.

Наступний крок у проектуванні доріг за допомогою системи IndorCAD/Road- трасування. Проект може містити безліч трас (основна, допоміжні, примикання, перетинання й т.п.). З кожною трасою зв'язана картка об'єкта, де можуть задаватися індивідуальні параметри трасування. У системі реалізовані як традиційні схеми трасування доріг за допомогою тангенціального ходу з вписуванням заокруглень типу «клотоїда- кругова крива- клотоїда», так і схеми на основі кубічних сплайнів і кривих Без’є 3-го, 5-го порядків. Останні дозволяють здійснювати просторове трасування доріг, що особливо ефективно при проектуванні транспортних розв'язок у різних рівнях.

По кожній запроектованій трасі автоматично будується поздовжній профіль. Проектування проектної лінії поздовжнього профілю здійснюється або традиційним тангенціальним методом, або за допомогою згладжуючих сплайнів. Оптимізація проектної лінії за допомогою згладжуючих сплайнів надзвичайно ефективна при реконструкції та ремонті автомобільних доріг, коли у вузькій смузі варіювання вдається знайти найбільш плавні обриси проектної лінії і у той же час забезпечити проходження проектної лінії через контрольні точки. Геологічні розрізи формуються на поздовжньому профілі, якщо на плані нанесені свердловини і заповнені картки вироблення, літології і рівнів ґрунтових вод.

Цікавим є те, що в системі IndorCAD/Road можна задати траєкторію проїзду (прольоту) по проектованому об'єкті, записати проїзд у файл формату AVI і надалі здійснювати його передачу для перегляду без системи проектування. Крім того, у системі є можливість довільного проїзду по проектованій дорозі за допомогою керування стандартним ігровим тренажером типу «кермо з педалями». Це створює практично повну імітацію руху по проектованій (віртуальній) дорозі, на якій до того ж може випадковим чином генеруватися транспортний потік. Такий підхід сприяє виробленню скоректованих проектних рішень, що підвищують зручність і безпеку руху.

PLATEIA

GeoniCS Автомобільні дороги (Plateia)- програмний комплекс, призначений для проектування, будівництва та реконструкції автомобільних доріг з дотриманням норм і стандартів, а також для виконання аналізу траєкторій руху транспортних засобів у плані і профілі.

Основні області застосування GeoniCS Автомобільні дороги (Plateia):

• проектування та реконструкція автомобільних доріг;

• землевпорядкування;

• містобудування;

• проектування в'їздів на АЗС.

Програмний комплекс автоматизує роботу проектувальника при виконанні:

• розбивки планів трас;

• поздовжніх профілів;

• поперечних перерізів;

• підрахунку обсягів робіт і матеріалів;

• розмітки доріг і розстановки дорожніх знаків;

• аналізу траєкторій руху транспортних засобів у плані і профілі.

GeoniCS Автомобільні дороги (Plateia) має модульну систему, кожен модуль вирішує певне коло завдань.

Модуль «Місцевість» призначений для створення ЦМР та отрисовки об'єктів ситуації в плані, а також для роботи зі знімальними точками.

Модуль «Осі» дозволяє створювати як окремі геометричні елементи, так і їх комбінації, а також осьову лінію з можливістю її редагування.

Модуль «Поздовжні профілі» містить інструменти по створенню, редагуванню й оформленню даних поздовжніх профілів.

Модуль «Поперечні перерізи» призначений для створення поперечних профілів по існуючій поверхні, по проектованої дорозі, для підрахунку обсягів земляних робіт і матеріалів і т.д.

У модулі «Транспорт (включаючи Autopath)» зібрані бібліотеки дорожніх знаків транспортних засобів. Функціонал модуля дозволяє проектувати звичайні та кругові перехрестя з дорожньою розміткою, аналізувати вписування транспортних засобів у складних зонах руху, обмежених різними об'єктами і спорудами в плані і профілі.








Дата добавления: 2017-11-04; просмотров: 362;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.