Оцінка чутливості радіометрів із наближено стабільним фоном

Середнє значення кількості відліків фону за час t:

, (47)

де – середнє значення інтенсивності фонових відліків.

Дисперсія числа фонових відліків Nф:

, (48)

де – дисперсія інтенсивності фону.

Вважаємо, що відоме з великою точністю. Для швидкості лічби n0 можна записати:

(49)

і дисперсії

, (50)

Варіації інтенсивності фону погіршують точність вимірів даже тоді, коли середнє значення фону відоме з великою точністю. Тепер для відносної похибки вимірів активності зразка за умови наближено стабільного фону:

. (51)

 

. (52)

При значному збільшенні часу вимірів (t®¥) .

(53)

 

(54)

 

(55)

Якщо ввести r=n0/nф, тоді

(56)

Можна зробити оцінку, наприклад, для випадку рівномірного розподілу фону і інтервалі . Тоді для дисперсії інтенсивності фону

(57)

Важливий випадок – врахування фону від космічного випромінювання. В принципі, повний фон можна розбити на дві компоненти:

, (58)

де nм – фон, пов’язаний із забрудненням радіонуклідами материалів, що оточують детектор: складові захисту, вміст власне самого детектора та інші. Цю компоненту можна вважати постійною у часі. Друга компонента: nк – космічний фон, який може варіюватися в залежності від погодних умов. можна вважати, що ця компонента рівномірно розподілена і інтервалі . Відомо, що варіація космічного фону не перевищує 10% (без врахування потужних викидів Сонця). Тобто . Оцінмо верхню границю дисперсії Dф:

. (59)

Підставляємо (59) у (55):

. (60)

і отримуємо оцінку для можливого рівня космічного фону:

. (61)

Якщо вважати, що радіометрични виміри проводяться з точністю 10-20% (d»0.1-0.2), то фон радіометричного пристрою можна вважати набижено постійним за умови .

Допустимий внесок від комсічного випромінювання можна оцінити у тому випадку, якщо не проводяться заходи для подавлення жорсткої компоненти. Тоді для оцінки скористаємося відомими значеннями для інтенсивності жорсткого космічного випромінювання на рівні моря у різних геометріях:

· Потік через горизонтальну площадку – 0.75 см-2хв-1.

· Потік через сферичну поверхню, яка має поперечний переріз 1 см2 – 1.0 см-2хв-1.

У випадку прийняття спеціальних заходів по подавленню жорсткого космічного випромінювання (активний захист), але які дають повного подавлення, досить важко оцінити космічну складову nк фону. Для цього потрібно проводити додаткові дослідження. Слід відзначити, що повне подавлення космічного фону практично неможливе, тому що в ньому присутні нейтрони і g-кванти. Однак їхній внесок достатньо малий.

 








Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 267;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.