Оцінка ефективності продажу послуг функціональними підрозділами банку при використанні моделі загального фонду засобів

При внутрішньобанківському перерозподілі витрат і доходів між функціональними підрозділами банку, заснованому на моделі загального фонду, будуть використані такі принципи:

1. Усі функціональні підрозділи, що здійснюють активні операції, оплачують вартість пасивів пропорційно обсягу розміщених ними ресурсів у загальному обсязі активів, за винятком недохідної їх частини.

Можна припустити, що чим більше ресурсів із загального фонду використовував підрозділ, тим більшу частину оплати залучених ресурсів він повинен узяти на себе.

2. Сума витрат, визначена згідно з пунктом 1, перерозподіляється між підрозділами відповідно до питомої ваги залучених ними ресурсів у загальному обсязі пасивів за винятком власних ресурсів банку.

3. Сума витрат, визначена відповідно до пункту 2, віднімається від доходів одного підрозділу і відноситися на доходи іншого.

Припустимо, що в нас є аналітичний баланс банку, що відбиває середньомісячні залишки за згрупованими статтями активів і пасивів, а також укрупнений звіт про фактичні процентні доходи і витрати за аналізований період часу.

Таблиця 14

Аналітичний баланс банку

АКТИВ Сума (грн.) ПАСИВ Сума (грн.)
Недохідні активи Власні кошти
Міжбанківський кредит розміщений Міжбанківський кредит залучений
Кредити в іноземній валюті Кошти на валютних рахунках клієнтів
Вкладення в цінні папери Продаж цінних паперів банку
Кредити в національній валюті Депозити юридичних і фізичних осіб
    Кошти на рахунках клієнтів у національній валюті
Разом Разом

 

Таблиця 15

Звіт про доходи і витрати за місяць

ДОХОДИ Сума (грн.) ВИТРАТИ Сума (грн.)
Відсотки за кредитами в іноземній валюті Відсотки по залишках на валютних рахунках
Відсотки за кредитами у національній валюті Відсотки по залишках на рахунках у гривні
Відсотки за міжбан-ківськими кредитами отримані Відсотки за міжбанківсь-кими кредитами сплачені
Доходи від цінних паперів Відсотки за депозитами
    Виплати за цінними паперами
Разом Разом

 

Процентний прибуток до оподатковування – 5823792 грн.

Відповідно до першого принципу, визначаємо питому вагу кожного підрозділу в активах банку за вилученням їх недохідної частини.

 

Таблиця 16

Питома вага підрозділів в активах банку за вилученням недохідної частини активів

  Підрозділ Вид активу Сума Питома вага в дохідних активах
Управління дилінгових операцій Міжбанківський кредит розміщений 25%
Управління валютних операцій Кредити в іноземній валюті 30%
Управління цінних паперів Цінні папери куплені 18%
Управління позичкових операцій Кредити в національній валюті 27%
  Разом 100%
         

 

Аналогічно, виходячи з другого принципу, визначаємо питому вагу кожного підрозділу в структурі пасивів банку.

 

Таблиця 17

Питома вага підрозділів у структурі пасивів

Підрозділ Вид пасиву Сума Питома вага в пасивах за вилученням власних засобів
Управління дилінгових операцій Міжбанківський кредит залучений 25%
Управління валютних операцій Кошти на валютних рахунках клієнтів 35%
Управління цінних паперів Продаж цінних паперів банку 9%
Управління депозитних операцій Депозити юридичних і фізичних осіб 1%
Управління розрахунково-касового обслуговування Кошти на рахунках клієнтів у національній валюті 30%
  Разом 100%

 

Згідно з даними звіту про процентні доходи і витрати, усього протягом місяця було зроблено платежів за ресурси на суму 2380865 грн. З цієї суми відповідно до першого принципу розрахунку, управління дилінгових операцій бере на себе 25%, а саме 2380865 х 0,25 = 59216 грн., управління валютних операцій – 2380865 х 0,3 = 714259 грн., управління цінних паперів – 2380865 х х 0,18 = 428556 грн., управління позичкових операцій – 2380865 х 0,27 = 642834 грн.

Відповідно до другого принципу розрахунку, робимо перерозподіл отриманих сум витрат між підрозділами залежно від частки їх участі у формуванні пасивів.

 

Таблиця 18

Перерозподіл витрат між підрозділами відповідно до частки їх участі у формуванні пасивів

Підрозділ Сума пла-тежу Підрозділ / Сума надходження
Управ-ління дилінгових операцій (25%) Управ-ління валютних операцій (35%) Управ-ління цінних паперів (9%) Управ-ління депозитних операцій (1%) Управління розрахун-ково-касо-вого обслу-говування (30%)
Управління дилінгових операцій
Керування валютних операцій
Керування цінних паперів
Керування позичкових операцій
Разом

 

По горизонталі ми одержали розбивку суми платежу кожного підрозділу між іншими структурними одиницями банку відповідно до їх участі у формуванні пасивів.

По вертикалі, відповідно, суму, яку кожен з підрозділів повинен одержати в результаті внутрішньобанківського перерозподілу.

Перетворивши дані, отримані в результаті попереднього перерозподілу одержуємо підсумкові суми взаємних вимог і зобов'язань підрозділів банку щодо внутрішніх платежів.

Таблиця 19

Підсумкові суми взаємних вимог і зобов'язань підрозділів банку щодо внутрішніх платежів

Підрозділ Сума платежу за ресурси Сума надходження за ресурси Різниця між надходженням і платежем
Управління дилінгових операцій
Управління валютних операцій +119044
Управління цінних паперів -214279
Управління позичкових операцій +23808
Управління депозитних операцій +714260
Управління розрахунково-касового обслуговування -642834
Разом

 

Відповідно до даних про суми платежів і надходжень за ресурси, списуємо частину доходів з управління цінних паперів і позичкових операцій і відносимо їх на доходи управлінь розрахунково-касового обслуговування, валютних і депозитних операцій.

Таблиця 20

Перерозподіл доходів між підрозділами банку

Підрозділ Доходи фактичні Доходи усередині банку Витрати фактичні Витрати усередині банку Фінан-совий результат
А 5=1+2-3-4
Управління дилінгових операцій +179354
Управління валютних операцій +2550378
Управління цінних паперів +284771
Управління позичкових операцій +2195841
Управління депозитних операцій -64479
Управління розрахунково-касового обслуговування +677928
Разом +5823792

 

Сума підсумкових фінансових результатів підрозділів збігається із сумою процентного прибутку в звіті про прибутки і збитки банку, а сума внутрішньобанківських доходів дорівнює сумі внутрішньобанківських витрат. Це підтверджує правильність проведених розрахунків.

Очевидно, що дану модель перерозподілу доходів і витрат найбільш доцільно використовувати банкам, що прагнуть розвинути клієнтську базу і збільшити обсяг залишків на рахунках вкладів до запитання і строкових вкладів. Розглянутий варіант у першу чергу націлений на перерозподіл доходів на користь підрозділів банку, що забезпечують ресурсну базу і не беруть участь в активних операціях. Як показали наведені розрахунки, управління розрахунково-касового обслуговування в результаті внутрішнього перерозподілу доходів виявилося одним із найбільш прибуткових у банку. На користь правомірності використання даної моделі можна висунути такі аргументи.

1. Залишки на рахунках вкладів до запитання (розрахункові і поточні рахунки клієнтів) є найбільш масовим і найбільш дешевим джерелом ресурсів для активних операцій банку. З іншого боку, незнижувані залишки по цій категорії рахунків є для банку ще і досить стабільним джерелом ресурсів.

2. Забезпечуючи ресурсну базу, підрозділи, орієнтовані на пасивні операції, не мають власного доходу від розміщення коштів. У ряді випадків вони дістають прибуток від реалізації комісійних послуг. Однак, можлива і ситуація, коли послуги, пов'язані з проведенням клієнтських платежів чи з видачею готівки, реалізуються в конкурентних цілях нижче їхньої собівартості. І якщо не компенсувати планові збитки від основної діяльності управління розрахунково-касового обслуговування непрямими доходами від забезпечення активів дешевими пасивами, не буде сенсу в розвитку цього напряму діяльності банку.

3. При недостатності залучення ресурсів у вигляді залишків за клієнтськими рахунками банку для формування портфеля активів буде потрібно займати кошти в інших контрагентів, що буде пов'язано з додатковими витратами. При цьому розмір даних витрат може виявитися значно більшим внутрішнього платежу підрозділам, що формують кредитний потенціал банку.

У випадку, ж якщо розрахунково-касові послуги рентабельні і забезпечують підрозділам, що їх реалізують, достатній прибуток, можна використовувати трохи видозмінений варіант описаної вище моделі.

До трьох принципів побудови першої моделі ми додаємо четвертий:

На доходи підрозділів, що забезпечують тільки пасивні операції, відносять платежі за ресурси в сумі фактичної вартості даних пасивів. При цьому, розмір платежу кожного підрозділу, що виконує активні й активно-пасивні операції, визначається відповідно до його частки в підсумковій величині процентних витрат без обліку тієї їхньої частини, що відноситься на діяльність підрозділів, які здійснюють тільки пасивні операції. Подальший перерозподіл витрат відповідно до структури пасивів робиться без обліку частки ресурсів підрозділів, що виконують тільки пасивні операції.

У випадку з попереднім прикладом, ґрунтуючись на запропонованому принципі, одержимо:

1. Таблиця 21

Перерозподіл витрат підрозділів відповідно до покриття фактичною сумою процентних витрат управлінь депозитних операцій і розрахунково-касового обслуговування

Підрозділ Сума % витрат Питома вага в сумі % витрат Покриття % витрат за депозитами Покриття % витрат за клієнтськими рахунками Залишок суми % витрат
А
Управління дилінгових операцій 25%
Управління валютних операцій 30%
Управління цінних паперів 18%
Управління позичкових операцій 27%
Разом 100%

 

Гр. 3 = 88287 х гр. 2 / 100; Гр. 4 = 36332 х гр. 2 / 100; Гр. 5 = гр. 1 – гр. 3 – гр. 4.

 

2. Таблиця 22

Визначення питомої ваги підрозділів у структурі пасивів без обліку ресурсів, залучених управліннями розрахунково-касового обслуговування і депозитних операцій

Підрозділ Сума залучених ресурсів Питома вага в залучених ресурсах
Управління дилінгових операцій 36%
Управління валютних операцій 51%
Управління цінних паперів 13%
Разом 100%

 

3. Таблиця 23

Перерозподіл отриманих сум витрат між підрозділами відповідно до частки

їх участі у формуванні пасивів

Підрозділ Сума пла-тежу управління активно-пасивних операцій Підрозділ / Сума надходження
Управління дилінгових операцій (36%) Управ- ління валют-них операцій (51%) Управ- ління цінних паперів (13%) Управ- ління депозит- них операцій Управ- ління розра-хун- ково-касових операцій
Управління дилінгових операцій
Управління валютних операцій
Управління цінних паперів
Управління позичкових операцій
Разом

 

4. Таблиця 24

Підсумкові суми взаємних вимог і зобов'язань підрозділів банку щодо внутрішніх платежів

Підрозділ Сума платежу за ресурси Сума надходження за ресурси Різниця між надходженням і платежем
Управління дилінгових операцій +217033
Управління валютних операцій +436426
Управління цінних паперів -135244
Управління позичкових операцій -642834
Управління депозитних операцій   +88287
Управління розрахунково-касового обслуговування   +36332
Разом

 

Згідно з даними про суми платежів і надходжень за ресурси, списуємо частину доходів з управління цінних паперів і позичкових операцій і відносимо їх на доходи управлінь розрахунково-касового обслуговування, валютних, депозитних і дилінгових операцій.

5. Таблиця 25

Завершальний перерозподіл доходів

Підрозділ Доходи фактичні Доходи усередині банку Витрати фактичні Витрати усередині банку Фінансовий результат
А 5=1+2-3-4
Управління дилінгових операцій +396387
Управління валютних операцій +2867760
Управління цінних паперів +363804
Управління позичкових операцій +2195841
Управління депозитних операцій
Управління розрахунково-касового обслуговування
Разом +5823792

У рамках даної моделі ми тільки компенсували витрати, пов'язані з залученням ресурсів підрозділів, що не мають, у силу специфіки своєї роботи, процентних доходів, поставивши тим самим завдання активно заробляти гроші на реалізації комісійних послуг. Дана модель може використовуватися у випадку з надлишком пропозиції ресурсів на фінансовому ринку, сформованої і стабільної ресурсної бази в банку, а також у випадках, коли необхідно підвищити рівень комісійних доходів від розрахунково-касового обслуговування клієнтури.

 


 








Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 417;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.02 сек.