Доходи функціональних підрозділів банку

Виходячи з принципу перерозподілу доходів між підрозділами банку пропонується поділяти доходи на прямі (пов'язані безпосередньо з діяльністю конкретного підрозділу) і непрямі (не пов'язані безпосередньо з діяльністю підрозділу).

Перш ніж перейти до виділення рахунків доходів, що можуть бути прямо віднесені на діяльність конкретних функціональних підрозділів, необхідно уточнити один важливий момент.

У наслідок того, що в банку є підрозділи, зайняті тільки залученням і тільки розміщенням ресурсів, частина доходів підрозділів, що здійснюють активні операції, повинна бути віднесена на доходи підрозділів, що забезпечили залучення ресурсів для розміщення.

У зв'язку з цим до прямих доходів від розміщення ресурсів, здійсненого підрозділами, що проводять активні операції, ми будемо відносити частину отриманих процентних доходів, що залишилася після відрахування відповідної їхньої суми на доходи підрозділів, що здійснили пасивні операції. Для останніх перерозподілена частина доходів від підрозділів, що здійснюють активні операції так само відноситься до прямих доходів, оскільки це фактичні доходи від основної діяльності підрозділів пасивних операцій.

Можливий і варіант перерозподілу доходів підрозділів, що виконують активно-пасивні операції між підрозділами, що здійснюють пасивні операції. Це відбувається з доходами тих підрозділів активно-пасивних операцій, y яких обсяг розміщення ресурсів перевищує обсяг їх залучення. Очевидно, що негативна різниця між залученням ресурсів і їх розміщенням в активи підрозділом активно-пасивних операцій повинна бути перекрита за рахунок залучення ресурсів іншими підрозділами.

Пропонується такий підхід до покриття негативної різниці між залученням і розміщенням коштів підрозділів, що виконують активно-пасивні операції:

- першим джерелом покриття недостачі ресурсів, залучених підрозділом активно-пасивних операцій, є перевищення залучення над розміщенням в інших підрозділах активно-пасивних операцій (у цьому випадку частина доходів підрозділу з недостатнім обсягом залучення відноситься на доходи підрозділів з обсягом залучення, що перевищує обсяг розміщення);

- якщо позитивна різниця між залученням і розміщенням одних підрозділів активно-пасивних операцій не достатня для покриття негативної різниці інших підрозділів активно-пасивних операцій, то недостатня частина відшкодовується за рахунок залучення ресурсів підрозділами, що здійснюють пасивні операції (у цьому випадку доходи підрозділів активно-пасивних операцій з недостатньою сумою залучення ресурсів частково відносяться на доходи підрозділів активно-пасивних операцій з позитивною різницею обсягів залучення і розміщення, а частково – на доходи підрозділів пасивних операцій).

З огляду на це, перерозподіл доходів при орієнтації на модель «Банки усередині банку» пропонується проводити за такими напрямами:

1. Доходи підрозділів, що проводять активні операції (управління позичкових операцій) перерозподіляються між підрозділами, що здійснюють пасивні операції.

2. Доходи підрозділів активно-пасивних операцій (управління міжнародних операцій, дилінгу, цінних паперів) перерозподіляються у випадку перевищення обсягів розміщення ресурсів над обсягом їхнього залучення:

а) між управліннями активно-пасивних операцій, у яких залучення перевищує розміщення;

б) між управліннями пасивних операцій, якщо різниця між залученням і розміщенням ресурсів одних управлінь активно-пасивних операцій не компенсує різниці між розміщенням і залученням ресурсів інших управлінь активно-пасивних операцій.

Прибутковість операцій щодо залучення ресурсів при розподілі доходів управління позичкових операцій між управліннями пасивних операцій визначається шляхом вирахування вартості залучення ресурсів певної категорії (за видами залучення), наданих кожним управлінням пасивних операцій, із середньої вартості залучення на міжбанківському ринку вільних ресурсів, що відповідають за терміновістю періоду оборотності ресурсів, розміщених управлінням позичкових операцій (або зі ставки рефінансування Центрального банку).

Прибутковість залучення ресурсів при розподілі доходів управлінь активно-пасивних операцій між управліннями, зайнятими пасивними операціями, визначається шляхом вирахування з вартості ресурсів, за якою кожне управління активно-пасивних операцій забезпечує їх приплив, вартості залучення ресурсів, наданих управліннями пасивних операцій.

Виділивши види доходів, що перерозподіляються між функціональними підрозділами банку, можна перейти безпосередньо до цього перерозподілу.

Для цього необхідно визначити обсяг і ціну залучення кожного виду ресурсів щодо управлінь пасивних і активно - пасивних операцій, а також обсяг і ціну розміщень щодо управлінь активних і активно-пасивних операцій.

Визначивши обсяг залучення ресурсів управліннями пасивних операцій, обсяг розміщення ресурсів управлінням активних операцій і обсяги залучення-розміщення управлінь активно-пасивних операцій, можна намітити напрямки використання залучених ресурсів (який обсяг ресурсів і яким підрозділом був використаний).

Розподіл ресурсів, розміщених управлінням активних операцій, і перевищення розміщення над залученням управлінь активно-пасивних операцій між підрозділами пасивних операцій може робитися пропорційно сумам коштів, залучених управліннями пасивних операцій (з урахуванням власних ресурсів банку).

 

Приклад:

середній розмір власних коштів – 12,5% пасиву

середній розмір залишків на розрахункових і поточних рахунках – 25%

середній розмір залучених депозитів – 37,5%

середній розмір внесків населення – 25%

Управлінням позичкових операцій розміщено 500 одиниць, у тому числі:

за рахунок залишків на розрахункових і поточних рахунках – 500 х 0,25 = 125 одиниць (управління розрахунково-касового обслуговування),

за рахунок внесків населення – 500 х 0,25 = 125 одиниць (управління депозитних операцій),

за рахунок залучених депозитів – 500 х 0,375 = 187,5 одиниць (управління депозитних операцій),

за рахунок власних коштів банку – 500 х 0,125 = 62,5 одиниць.

 

Для визначення доходів управлінь пасивних операцій, що віднімаються із суми доходів управління активних операцій, необхідно визначити:

1. Середню оборотність (середній термін позичок) ресурсів, що розміщуються управлінням позичкових операцій.

2. Середню вартість ресурсів у процентах річних (на термін, що відповідає даному періоду оборотності) на міжбанківському ринку вільних коштів як середню арифметичну величину, розраховану за даними про процентну ставку на кілька дат в аналізованому періоді.

3. Середній обсяг ресурсів, залучених управліннями пасивних операцій, і власних коштів банку.

4. Суму, сплачену за ресурси у вигляді залишків на розрахункових, поточних рахунках, рахунках термінових депозитів юридичних осіб і внесків фізичних осіб.

5. Середню вартість залучення даних ресурсів у процентах річних.

Доходи управлінь пасивних операцій від розміщення залучених ними ресурсів (перерозподіл доходів між управлінням позичкових операцій і управліннями пасивних операцій) визначається за формулою:

 

Середня вартість ресурсів на міжбанківському ринку (за терміном оборотності позичок) - Середня вартість залучення ресурсів управліннями пасивних операцій у відповідному періоді

 

У випадку, коли замість процентної ставки на міжбанківському ринку використовується ставка рефінансування Центрального банку, ця формула буде виглядати так:

Ставка рефінансування Центрального банку - Вартість залучення ресурсів кожного управління пасивних операцій  

Сума доходу складе:

 

Середня вартість ресурсів на міжбанківському ринку за терміном, відповідним середньому періоду оборотності позичок - Вартість залучення ресурсів кожного управління пасивних операцій     х ДО  

де ДО - коефіцієнт розподілу розміщених ресурсів між джерелами залучення коштів (процент коштів, наданих конкретним підрозділом, управлінню позичкових операцій).

При розрахунку доходів управлінь активно-пасивних операцій пропонується такий підхід:

1. Виділення підрозділів з різними обсягами розміщення і залучення ресурсів.

2. Розподіл на пропорційній основі вільного розміру ресурсів управлінь активно-пасивних операцій між аналогічними підрозділами, у яких розміщення ресурсів вище їх залучення.

3. Розподіл вільних ресурсів управлінь пасивних операцій між підрозділами активно-пасивних операцій.

4. Визначення вартості залучення ресурсів кожним підрозділом.

5. Перерозподіл доходів між підрозділами відповідно до вартості залучення ресурсів і розміром їхнього перерозподілу.

Використовуючи модель «Загальний фонд коштів», ми не виділяємо, за рахунок яких джерел які вкладення здійснюються. Припускаємо, що кошти, залучені кожним управлінням, не є його власним джерелом здійснення активних операцій, а зливаються в єдиний загальнобанківський фонд, за рахунок якого кожний підрозділ здійснює розміщення.

Перерозподіл доходів підрозділів здійснюється тут на основі внеску кожного управління в загальний фонд коштів і розміру ресурсів, використаних з даного фонду.

На підставі усього вищевикладеного у рамках прямих доходів можна виділяти ті, які безпосередньо відносяться на діяльність конкретних підрозділів і не підлягають перерозподілу, і ті доходи, що підлягають перерозподілу усередині банківських платежів за ресурси.

Розподіл приблизного переліку прямих доходів між підрозділами банку наведено в таблиці 13.

Таблиця 13

Розподіл прямих доходів між підрозділами банку

Підрозділ банку Статті прямих доходів
Доходи, що не перерозподіляються (№ рахунку) Доходи, що перерозподіляються (№ рахунку)
Управління розрахунково-касового обслуговування 6100 Комісійні доходи, пов’язані з розрахунково-касовим обслуговуванням банків 6110 Комісійні доходи, пов’язані з розрахунково-касовим обслуговуванням клієнтів  
Управління депозитних послуг 6116 Комісійні доходи від довірчого обслуговування клієнтів. 6118 Комісійні доходи від позабалансових операцій з банками. 6119 Інші комісійні доходи  
Управління цінних паперів 6103 Комісійні доходи від операцій з цінними паперами для банків. 6113 Комісійні доходи від операцій з цінними паперами для клієнтів. 6714 Повернення списаної безнадійної заборгованості під знецінення цінних паперів 605 Процентні доходи від цінних паперів
Управління валютних операцій 6104 Комісійні доходи від операцій на валютному ринку для банків. 6114 Комісійні доходи від операцій на валютному ринку для клієнтів  
Управління судних операцій 6101 Комісійні доходи від кредитного обслуговування банків. 6111 Комісійні доходи від кредитного обслуговування клієнтів. 6712 Повернення списаної безнадійної заборгованості за кредитами 602 Процентні доходи від кредитів суб’єктам господарської діяльності. 603 Процентні доходи від кредитів органам державного управління. 604 Процентні доходи від кредитів фізичних осіб
Управління дилінгових операцій 6106 Комісійні доходи від довірчого обслуговування банків. 6108 Комісійні доходи від позабалансових операцій з банками. 6109 Інші комісійні доходи від операцій з банками. 6711 Повернення списаної безнадійної заборгованості інших банків 600 Процентні доходи від коштів, розміщених в НБУ. 601 Процентні доходи від коштів, розміщених в інших банках.
Непрямі доходи, доходи, які неможливо перерозподілити між окремими підрозділами банку (наприклад, доходи або отримані відшкодування з бюджету), розподіляються між підрозділами пропорційно чисельності співробітників

 

 








Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 365;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.