Оцінка чутливості радіометрів

При зафіксованому повному часі вимірів Т ми можемо варіювати час t і tф. За рахунок вибору оптимального часу t можна добитися суттєвого покращення точності вимірів. Справді, аналіз формули (7) засвідчує, що обидва крайніх випадки: t®0 або tф®0 (t®¥) приводять до нескінченного зростання відносної похибки d®¥. Тільки при деякому оптимальному значенні t=topt похибка d буде мати мінімальне значення d=dmin.

Виявляється, що оптимальне значення topt залежить від величини фона nф (рис. 1).

Рис.1. Залежність відносної точності вимірів d від частки часу t/T, яка відводиться на виміри зразка. Результати приведені для різних значень відносного внеску фону у загальну інтенсивність: nф/n=0.2, 0.5, 0.8.

Умова для оптимального відношення інтервалів часу, які необхідно витратити для вимірів препарату можна отримати шляхом диференціювання виразу (7) за часом t і прирівнюванню до нуля:

. (14)

Час вимірів t і tф

. (15)

Складаємо часи вимірів t і tф і отримуємо:

. (16)

Зробивши заміну n=nф+n0 розв’язуємо відносно n0:

. (17)

З цією швидкістю лічби пов’язана деяка вимірюєма активність згідно до формули (3). Можна представити, що за заданих умов проведення вимірів nф, Т, d, h мінімальна активність, яку можна виміряти. Таким чином, можна ввести поняття мінімально детектуємої активності (МДА):

. (18)

На рис. 2 наведені результати розрахунку МДА за формулою (18) для деяких характерних параметрах. Час вимірів – 1 година і 6 годин (тобто практично цілий робочий день з урахуванням підготовки апаратури до вимірів).

(а) (б)

(в) (г)

Рис.2. Залежність мінімально детектуємої активності Аmin від ефективності реєстрації e і інтенсивності фону nф. (а) Т= 60 хв, d=10%; (б) Т= 60 хв, d=20%; (в) Т= 360 хв, d=10%; (г) Т= 360 хв, d=20%.

 

. (19)

З табл. 1 можна судити про кількість зразків, які можна виміряти за 360 хвилин за допомогою радіометричного пристрою в умовах нестабільного фону.

Табл.1 Кількість зразків, які можна виміряти за 360 хвилин, на радіометричному пристрої з нестабільним фоном.

nф, с-1 А=0.1 Бк А=1 Бк
Ефективність реєстрації, % Ефективність реєстрації, %
0.01
0.03
0.1
0.3

 

 

·

·

·

· Коефіцієнт якості М, який визначається як обернена величина відносної похибки, коли для вимірів препарату і фону витрачається однаковий час t=tф:

. (20)

Для малих активностей коефіцієнт

 








Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 256;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.