Оцінка точності вимірювання швидкості лічби радіоактивних препаратів

Розглянемо деяку спрощену схему проведення радіометричних вимірів. Ця схема включає в себе також процедуру оцінки точності власне самих вимірів.

Позначимо через Т повний час, що витрачається на виміри як власне активності препарату t, так і для оцінки фону tф:

. (1)

Слід відзначити, що в умовах нестабільного фону кожний раз для виміру активності окремого зразка необхідно виділяти час для оцінки фону, що звичайно не являється зовсім раціональним рішенням з точки зору підвищення продуктивності роботи радіометричного пристрою. В подальшому будемо розглядати ситуації, в яких реалізація умови стабільного фону дозволяє зменшити похибку вимірів, а при заданій відносній точності вимірів – часу Т.

Швидкості лічби з препаратом n і без препарату (фон) nф:

Відмітимо, що при вимірах фону необхідно зберігати умови абсолютно ідентичні умовам виміру з препаратом, тобто препарат замінюється на баластний зразок, який не вміщує активності.

Швидкості лічби з препаратом з урахуванням віднятого фону:

. (2)

Активність нуклідів у препараті A з урахуванням повної ефективності h, ефективності власно детектора e і геометричного фактора G можна виразити через швидкість лічби n0:

. (3)

Дисперсія виміру швидкості лічби n0:

. (4)

де дисперсії окремих складових:

. (5)

Таким чином середньоквадратична похибка вимірів швидкості лічби n0:

. (6)

Відносна середньоквадратична похибка вимірів активності А дорівнює відносній похибці вимірів швидкості лічби n0 і знаходиться за формулою:

. (7)

Слід відмітити, що формули для оцінки похибок (6) і (7) справедливі тільки за умови, що величини n, nф і n0, які за своєю природою являються випадковими, по-перше, розподілені нормально (тобто згідно такому розподілу Гауса, у якого дисперсія дорівнює середньому значенню); а по-друге, величина n помітно перевищує n0. Якщо ці умови не виконуються, то використання цих формул може призводити до значних неточностей. Подібна ситуація виникає при вимірах малих активностей. В цьому випадку n»nф і розподіли випадкової величини n0 може досить сильно відрізняться від нормального.

 

(або )

. (8)

, , , , ,

 

. (9)

 

. (10)

 

. (11)

 

Якщо , то .

 

. (12)

Умову (12) можна переписати у вигляді:

. (13)

Тобто відносна похибка вимірів активності А не повинна перевищувати 25%.

 








Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 253;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.