Галузь використання.

Особливості осьових насосів. Переваги та галузь використання осьових насосів.

Осьовими називаються лопатеві насоси, в яких рідина рухається через робоче колесо в напрямку його осі. Основні технічні характеристики осьових насосів вказані в ГОСТ 9366-80 «Насоси осьові. Загальні технічні умови ». Згідно з цим ГОСТом, осьові насоси виготовляють двох типів:

· з жорстко закріпленими лопатями колеса –жорстко лопаткові насоси (типу О);

· з поворотними лопатками колеса - поворотно-лопаткові насоси (типу ОП).

Можливість зміни кута установки лопатей в насосах типу ОП дозволяє регулювати подачу і напір насоса в набагато більш широких межах, ніж в насосах типу О з жорстко закріпленими лопатями колеса. Високий ККД насоса типу ОП при цьому зберігається.

Робоче колесо осьового насоса складається з втулки, на якій укріплені лопаті. Кожна лопатка являє собою аеродинамічне вигнуте крило. За формою робоче колесо осьового насоса схоже на гребний гвинт корабля або на пропелер, який уключає декілька профільованих лопаток. Тому такі насоси інколи називають пропелерними.

Обертаючись у рідині, таке робоче колесо надає їй поступальний і водночас круговий рух.

Для вирівнювання кругового руху частинок рідини безпосередньо за робочим колесом передбачається нерухомий спрямляючий апарат у вигляді нерухомих лопаток обтічної форми. Маточина цього апарата одночасно виконує роль опори для вала робочого колеса.

Конструкція робочого колеса осьового насоса зумовлює особливості його роботи: такі насоси розраховані на подачу великих витрат рідини (до 140 тис. м3 / год) при відносно невеликих напорах (4-20 м). Великий коефіцієнт швидкохідності обумовлює й іншу особливість осьових насосів - в більшості випадків вони розраховані на роботу під затокою. Тому при проектуванні насосних установок осьові насоси встановлюються так, щоб робоче колесо розміщувалося нижче рівня води в приймальній камері.

Переваги:

· простотою конструкції і компактність;

· менша в порівнянні з відцентровими насосами маса;

· можливість подачі забруднених рідин.

Галузь використання.

Компактність конструкції особливо цінна при подачі великих витрат рідини, оскільки дозволяє значно скоротити розміри насосної станції. Осьові насоси застосовують в зрошувальних установках і насосних станціях першого підйому систем водопостачання, а також для перекачування стічної рідини і активного мулу на каналізаційних очисних спорудах, а також рідин забруднених механічними домішками, що знаходяться в підвішеному стані.

Такі насоси повинні мати досить великі прохідні канали, що гарантують безперебійну роботу. З цією метою робочі колеса таких насосів виготовляють з невеликим числом (2-4) лопатей обтічної форми. Крім того, в корпусі влаштовують спеціальні люки для огляду і чищення насосів.

 








Дата добавления: 2017-04-20; просмотров: 427;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.