Принцип дії поворотно лопаткового насоса.

На рис. 1.16 показаний насос типу ОП в основному виконанні. Робоче колесо його 1, розташоване в сферичноїкамері 2 і закріплене на валу 6, складається з втулки обтічноїформи, на якійзакріпленілопаті. Йоговиготовляютьізсталіабочавуну, а для перекачуванняморської води відливають з бронзи.

Рідинанадходить у насос знизу через вхідний патрубок. (У вхідних патрубках насосів деяких типів є направляючі апарати у вигляді нерухомих лопастей обтічної форми.)При обертанні колеса вона переміщується в корпусі в осьовомунапрямку за рахунок кута між кожною лопаткою і площиноюїїобертання. Захоплюючирідину, робоче колесо повідомляєїйтакожобертальнийрух. Для використанняенергії, витраченої на обертаннярідини, в корпусіосьовоїмашинивстановлюютьспрямляючий апарат, завдякиякомупідвищуєтьсяк.к.д. насоса і знижуютьсявтрати напору на тертярідини об стінки трубопроводу.

 

1 -робоче колесо; 2 - сферична камера; 3 - спрямляючий апарат;4 - нижнійпідшипник; 5 - корпус; 6 - вал;7 - шток приводу механізмулопатей; 8- верхнійпідшипник.

Рисунок 1.16 - Осьовий насос

Для зміниподачі і напору насоса типу ОП змінюють кут установки лопатей, за допомогоюштока приводу механізмуякийрозташованийвсерединіпорожнього вала. Механізмрозворотуможематиручний, електричнийабогідравлічнийпривід. Кут установки лопатей при ручномуприводізмінюютьтільки на непрацюючомунасосі.

Корпус насоса маєвідведенняпід кутом 60 °, а насоси малоїпотужностівипускаються з відведеннямпід кутом 90 °.

Питання:

1. Які насоси називають осьовими? У чому різниця між осьовими та відцентровими насосами? Чим схожі ці насоси?

2. Де використовуються осьові насоси?

Розкажіть принцип дії поворотно лопаткового насоса.

 

  Рисунок 1.13 - Гвинт корабля  

 

 

    Рисунок 1.14 - Пропелер літака     Рисунок 1.15 – Робоче колесо осьового насоса    

 








Дата добавления: 2017-04-20; просмотров: 485;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.