Закономірності мінливості.

Мінливість – це здатність організмів змінювати свій фенотип та генотип в конкретних умовах зовнішнього середовища.

 

 

Норма реакції – це діапазон мінливості, в межах якого в залежності від умов середовища один і той самий генотип здатний давати різні фенотипи. До ознак, що характеризуються широкою нормою реакції, у людини належать зріст, маса тіла, ступінь розвину тості м’язів, кількість еритроцитів та лейкоцитів у крові. Однозначну норму реакції у людини мають колір райдужки, колір волосся, група крові. Вузький діапазон норми реакції мають кислотно-лужний стан та концентрація іонів у крові.

Генотип – це сукупність всіх матеріальних структур клітини, що виконують функцію спадковості (генів, хромосом, мітохондрій, пластид).

Фенотип – це сукупність властивостей і ознак організму, що склалися в процесі його індивідуального розвитку.

Експресивність – це ступінь прояву ознаки в різних умовах середовища. Під експресивністю розуміють вираженість фенотипового прояву гена. Наприклад, вміст іону хлору в поті здорової людини в нормі не більше 40 ммоль/л. При спадковій хворобі муковісцидозі – вміст хлору коливається від 40 до 150 ммоль/л. Інша спадкова хвороба – фенілкетонурія – порушення обміну амінокислот – може мати різну експресивність – від легкої розумової відсталості до глибокої імбецильності. Одна й та сама ознака може проявлятися не у всіх організмів, що мають один і той самий ген.

Пенетрантність – це процентне співвідношення особин, у яких даний ген проявляється у фенотипі, до загальної кількості особин, у яких ген міг би проявитися. Наприклад, успадкування груп крові за системою АВО у людини має 100% пенетрантність, тобто генетично проявляється у всіх людей незалежно від умов середовища. А такі спадкові хвороби як епілепсія та цукровий діабет мають 67% та 65% пенетрантності відповідно. Експресивність та пенетрантність підтримуються природним добором.

Природний добір – це процес збереження і виживання організмів, найбільш пристосованих до умов певного середовища, й загибелі менш пристосованих. Природний добір є наслідком боротьби за існування, основним фактором еволюції.

Мінливість поділяють на спадкову, генотипову, та не спадкову, фенотипову. До спадкової належать комбінативна мінливість, що підвищує працездатність організмів, та мутаційна. До останньої належать геномна мінливість, хромосомні аберації та генна мінливість. До не спадкової мінливості відносять модифікаційну мінливість. Її значення – пристосування до умов існування.








Дата добавления: 2017-03-29; просмотров: 944;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.