Умовні позначення вітчизняних підшипників

 

Усі підшипники кочення стандартизовані, а відомості про них є в навчальній та довідковій (каталоги підшипників кочення) літературі [1, 2]. Підшипники кочення мають буквено-цифрові умовні позначення. Позначення підшипників – це комбінація цифр та букв сумісно з товарним знаком заводу-виробника (рисунок 2.18). Умовні позначення призначаються для таких цілей:

– маркування підшипників при їх виготовленні;

– відповідних вказівок у креслениках і специфікаціях;

– використання в технічній літературі.

 

 

Рисунок 2.18 – Розміщення умовного позначення на підшипнику

 

У світі існує кілька систем позначень. Серед них ISO 492–86, ISO 199–79, ГОСТ 3189–89. Вітчизняна система позначень підшипників базується на ДСТУ 520–2004 і встановлена за наступними ознаками:

– внутрішній діаметр підшипника;

– серія підшипника;

– тип підшипника;

– конструктивна різновидність.

Основне умовне позначення підшипника має сім цифр (якщо його деякі характеристики відсутні, то це може бути дві цифри), а додаткові позначення проставляють зліва і/або праворуч від основного. У першому випадку таке позначення відокремлюють знаком тире (—), а в другому воно завжди починається з якої небудь букви. Читання основного і додаткового позначення проводиться справа наліво.

Існують дві схеми основного умовного позначення підшипників кочення.

Схема 1, яку використовують для підшипників з діаметром отвору до 10 мм. Відповідно до табл. 2.1 схема має такі символи:

1) діаметр отвору, один знак;

2) серія зовнішнього діаметру, один знак;

3) знак нуль;

4) тип підшипника, один знак;

5) конструктивне виконання, перший знак;

6) конструктивне виконання, другий знак;

7) розмірна серія (за параметрами ширини або висоти), один знак.

 

Таблиця 2.1 – Перша схема основного умовного позначення для підшипників

 

Номер знака
Позначення X XX X X X

 

Схему 2 використовують для підшипників з діаметром отвору з 10 мм і більше. Згідно з табл. 2.2 схема включає такі елементи:

1) діаметр отвору, перший знак;

2) діаметр отвору, другий знак;

3) серія зовнішнього діаметру, один знак;

4) тип підшипника, один знак;

5) конструктивне виконання, перший знак;

6) конструктивне виконання, другий знак;

7) розмірна серія (за параметрами ширини або висоти), один знак.

Конструктивні виконання для кожного типу підшипників, згідно ГОСТ 3395, позначають цифрами від 00 до 99.

 

Таблиця 2.2 – Друга схема основного умовного позначення для підшипників

 

Номер знака
Позначення X XX X X XX

 

Крім того, по обидва боки від основного позначення проставляють знаки додаткового, а саме:

Зліва:

– категорію підшипника (А, В, С);

– групу за моментом тертя (1, 2…9);

– групу радіального зазору за ГОСТ 24810–81 (1, 2…9; у позначені радіально-упорних кулькових підшипників проставляють ступінь попереднього натягу як 1, 2, 3);

– клас точності (використовують такі позначення в порядку підвищення точності 7, 8, 0, 6Х, 6, 5, 4, Т, 2).

Справа:

– матеріал деталей, наприклад, Е – сепаратор з пластичних матеріалів, Ю – деталі підшипників з неіржавіючої сталі, Я – підшипники з рідко вживаних матеріалів (тверді сплави, скло, кераміка і т.д.), W – деталі підшипників з вакуумованої сталі і т. д.;

– конструктивні зміни, наприклад, К – конструктивні зміни деталей підшипників, М – роликові підшипники з модифікованим контактом;

– температуру відпустку (Т, Т1, Т2, Т3, Т4, Т5);

– мастильний матеріал, що закладається в підшипники закритого типу при їх виготовленні, наприклад, С1, С2, С3 і т. д.;

– вимоги до рівня вібрації, наприклад, Ш1, Ш2, Ш3 і т. д.

Діаметр отвору підшипника також прийнято записувати умовно. Знак, що позначає діаметр отвору за схемою 1 (до 10 мм) повинен дорівнювати номінальному діаметру отвору, за винятком підшипників з діаметрами отворів 0,6, 1,5 і 2,5 мм (вони позначаються через дріб). Якщо діаметр отвору підшипника – дробове число, окрім величин, перелічених вище, у його позначені проставляють закруглене до цілого число, а на другому місці (лівіше) має стояти цифра 5. Дворядні сферичні радіальні підшипники з діаметром отвору до 9 мм зберігають умовне позначення за ГОСТ 28428.

Два знаки, що позначають діаметр отвору за схемою 2 (від 20 до 495 мм) відповідають частці від ділення значення діаметру на 5, якщо він кратний п’яти. А підшипники з діаметром отвору 10, 12, 15 і 17 позначають як 00, 01, 02, 03 відповідно. Якщо діаметр отвору знаходиться в діапазоні від 10 до 19 мм але не дорівнює величині 10, 12, 15 і 17 мм, для нього використовують позначення, відповідне найближчому з вказаних діаметрів, при цьому на третьому місці (лівіше) основного позначення проставляють цифру 9.

Отвори з діаметрами 22, 28, 32 і 500 мм, позначаються через дріб (наприклад дріб 602/32 показує що діаметр отвору дорівнює 32 мм).

Якщо величини діаметрів отворів (цілі й дробові) не кратні 5, то їх позначають цілим числом, наближеним до частки від ділення цього параметра на 5. До того ж в умовне позначення таких підшипників на третьому місці (лівіше) проставляють цифру 9.

У позначенні підшипників, що мають отвори діаметром 500 мм і більше, внутрішній діаметр показують як номінальний діаметр отвору.

Розглянемо особливості позначення розмірних серій.

Розмірна серія підшипника являє собою поєднання серій за параметрами зовнішніх діаметрів та його ширини (висоти), що визначають габаритні розміри підшипника. Згідно з ГОСТ 33189-89 для підшипників встановлено наступні серії:

– за зовнішнім діаметром 0, 8, 9, 1, 7, 2, 3, 4, 5;

– за шириною і висотою 7, 8, 9, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Перший перелік відображає порядок збільшення розміру зовнішнього діаметра підшипника при однаковому внутрішньому. Перелік серій за параметрами ширини або висоти сформовано в порядку збільшення розміру кожного з них.

Для позначення нестандартних підшипників за розмірами внутрішнього діаметра або ширини (висоти) використовують серії діаметру 6, 7 або 8. Серія ширини (висоти) в цьому випадку не проставляється.

Серію 0 у позначенні не використовують. Взагалі цифра 0 ставиться в тих випадках, коли перед нею (зліва) є інші значущі цифри, інакше вона опускається, але мається на увазі.

Приклад 2.1.

7002312 – радіальний з короткими циліндричними роликами середньої вузької серії з внутрішнім діаметром 60 мм.

Приклад 2.2.

312 – радіальний кульковий середньої нормальної серії з діаметром отвору внутрішнього кільця, який дорівнює 60 мм (повне позначення повинно треба б вказати як 0000312, але нулі не пишуться).

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 2232;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.