Платон. Аристотель. Олександр Македонський.

 

Учнем Сократа був знаменитий філософ Платон (427-347). Платон вірив в існування душі і в переселення душ після смерті. Для історії науки важливі не філософські шукання Платона, а то, що він був засновником соціології, науки про суспільство і державу. Платон запропонував проект ідеальної держави, якою управляє каста філософів на кшталт єгипетських жерців (слід сказати, що Платон бував в Єгипті). Опорою філософів є воїни, «вартові», схожі на спартанців, вони живуть однією общиною і мають усе загальне - у тому числі загальних дружин.

Платон стверджував, що його ідеальна держава існувала в Атлантиді, країні розташованої десь на заході, на затонулому згодом материку. Звичайно, це була «наукова фантастика» тих часів. Більше важливо, що Платон і його учень Дион намагалися створити ідеальне держави в Сиракузах, на Сицилії; цей політичний експеримент привів до громадянської війни і розорення Сиракуз.

Соціологічні дослідження Платона продовжував Аристотель; він написав знаменитий трактат «Політика», цей трактат містив порівняльний аналіз суспільного устрою більшості відомих тоді держав.

Арістотель висунув ряд положень, прийнятих сучасною соціологією; він стверджував, зокрема, що провідним чинником громадського розвитку є зростання населення; що перенаселення породжує голод, повстання, громадянські війни і встановлення «тиранії». Мета «тиранів» - встановлення «справедливості» і рівномірний переділ землі. Арістотель відомий як засновник біології; він описував і систематизував різні види тварин - так само як він описував і систематизував держави; таких дослідників пізніше стали називати «систематиками».

Арістотель був учителем Олександра Македонського, знаменитого завойовника напівсвіту. Македонські завоювання були викликані новим винаходом у військовій сфері - створенням македонської фаланги. Воїни Олександра мали списи 6-метрової довжини і ті, що стояли ззаду клали свої списи на плечі передніх. Дії у складі фаланги вимагали великої злагодженості, і батько Олександра, Філіп, витратив багато часу на навчання своїх солдатів. Македонська фаланга була фундаментальним відкриттям, це відкриття викликало хвилю македонських завоювань і появу нового культурного круга, який історики називають елліністичним світом.

Олександр виявляв цікавість до наук і допоміг Арістотелю створити перший вищий учбовий заклад, «Ликей»; він узяв з собою в похід племінника Арістотеля Каллисфена. Каллисфен і його помічники описували природу завойованих країн, вимірювали широту місцевості, посилали Арістотелю опудала дивовижних тварин і зібрані ними гербарії.

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 424;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.