Птоломей. Науковий центр Мусей.

 

Після смерті Олександра роль покровителя наук узяв на себе його друг і полководець Птоломей. При розділі імперії Олександра Птолемею дістався Єгипет, і він заснував в Александрії за зразком Ликея новий науковий центр, Мусей. Будівлі Мусея розташовувалися серед прекрасного парку, там були аудиторії для студентів, будинки викладачів. Обсерваторія, ботанічний сад, і чудова бібліотека - в ній налічувалося 700 тисяч рукописів. Викладачі Мусея отримували царську платню; серед них були не лише філософи і механіки, але і поети, і східні мудреці, що перекладали грецькою мовою єгипетські і вавілонські трактати. Єгипетський жрець Манефон був автором трактату «Єгипетська старовина», а вавілонський жрець Бероэс написав «Вавілонську старовину»; 72 єврейські мудреці переклали грецькою мовою Біблію.

Мусей був першим науковим центром, щедро фінансованою державою і його діяльність показала, що якщо є гроші - те буде і наука. По суті, день народження Мусея і був днем народження античної науки. Главою Мусея, «бібліотекарем», був географ Ератосфен, що зумів, вимірюючи широту в різних пунктах, вичислити довжину меридіана; таким чином, було остаточно доведено, що Земля - це куля. Евклід створив геометрію - ту, яку зараз проходять в школах. Він поклав в основу науки строгі докази; коли Птолемей попросив у нього обійтися без доказів, Евклід відповів: «Для царів немає особливих шляхів в математиці». Учень Евкліда Аполлоній Пергский продовжив праці свого учителя і описав властивості еліпса, параболи і гіперболи. У Мусейоне активно обговорювалася гіпотеза Аристарха Самоса про те, що Земля обертається по колу навколо Сонця - проте виявилось, що вона суперечить спостереженням (річ у тому, що Земля рухається не по кругу, а по еліпсу). В результаті вчені Мусейона на чолі з Клавдієм Птолемеєм (II ст. н.э) створили теорію епіциклів. Відповідно до цієї теорії Земля знаходиться в центрі Всесвіту, навкруги розташовуються прозорі сфери, охоплюючі одна іншу; разом з цими сферами по складних епіциклах рухаються Сонце і планети. За останньою сферою нерухомих зірок Птолемей помістив «житло блаженних». Праця Птолемея «Велика математична побудова астрономії в 13 книгах» («Magiste syntaxis») був головним керівництвом по астрономії аж до Нового часу. Птолемей створив наукову географію і дав координати 8 тисяч різних географічних пунктів - це «Керівництво по географії» використовувалося європейцями до часів Колумба.

Створення Мусея співпало за часом з новим переворотом у військовій справі, винаходом військових машин, баллисты і катапульти. Поява баллисты змінила тактику морських битв; якщо раніше головною зброєю трієри був таран, то тепер стали будувати величезні кораблі з вежами, на які встановлювали баллисты. Ці кораблі називалися пентерами, за кожним веслом на них сиділо по 5 і більше веслярів, а загальне число веслярів досягало тисячі чоловік. Саме баллиста дозволила цареві Птолемею завоювати панування на морях; Александрія зайняла місце Афін і стала головним торговим центром Середземномор'я. З Александрії по каналу можна було потрапити в Червоне море, і кораблі александрійських греків плавали навіть до берегів Індії. Символом торгової могутності Александрії став 130-метровий Фаросский маяк - одно з чудес світу, побудоване Состратом Книдским за наказом Птолемея II.

“Цар Птолемей присвячує богам-рятівникам на благо мореплавцям", - свідчив напис на гіпсовій плиті біля підніжжя маяка - але з часом гіпс відвалився і з-під нього показався інший напис, вирізаний на мармурі : "Сострат з Книда присвячує богам-рятівникам на благо мореплавцям".

 

5.4. Архімед.

 

Створення баллисты знаменувало народження інженерної науки, «механіки». Першим великим механіком був знаменитий будівельник військових машин Архімед, що прожив велику частину життя в Александрії. Архімед на мові математики описав використання клину, блоку, лебідки, гвинта і важеля. Разом з корабельним майстром Архием Архімед побудував для царя Сиракуз Гиерона «Сиракузянку» - величезний корабель-палац з прекрасними залами і басейнами. Корабель приводили в рух дві тисячі веслярів, а на вежах стояли баллисты, що кидали в супротивника трипудові камені. Тисячі робітників упряглися в канати, щоб спустити корабель на воду - але не змогли зрушити його з місця; тоді Архімед зробив лебідку, за допомогою якої цар зрушив корабель самостійно. Архімеду приписується відкриття законів гідростатики і винахід «архимедова гвинта» - водопідіймального пристрою, який використовувався для зрошування полів. З інших александрійських інженерів здобули популярність Ктесибий, винахідник водяного годинника і пожежного насоса, і Герон, що створив аеропил, - прообраз парової турбіни. У Александрії був винайдений так само перегінний куб, який пізніше стали використовувати для отримання спирту.

 

6. Досягнення Римської імперії.

У III столітті до н. э. починається епоха римських завоювань. Підвищення Риму було пов'язане з новим військовим винаходом, створенням легіону. Нова зброя римлян породила нову хвилю завоювань і появу нового культурного круга, який історики називають pax Romana, «Римський світ». Завоювавши Грецію і Єгипет, римляни перейняли як грецьку культуру, так наукові досягнення Мусея.

Головним технічним досягненням римлян було створення цементу і бетону. Римляни навчилися використовувати опалубку і будувати бетонні споруди; в якості наповнювача використовували щебінь. У II ст. н. э. у Римі був побудований Пантеон, «Храм усіх богів» з литим бетонним куполом діаметром 43 метри - пізніше ця споруда стала зразком для архітекторів Нового часу. Римляни використовували цемент і бетон при будівництві доріг і мостів; римські дороги викликали захоплення у істориків подальших епох. Міст через Дунай, побудований архітектором Аполлодором, був одним з чудес того часу - він мав в довжину більше кілометра. Вершиною римського будівельного мистецтва став храм Святої Софії в Константинополі, побудований Анфимием з Тралл; цей храм мав купол діаметром в 33 метри, встановлені на пилонах 23-метрової висоти.

Найзнаменитішим ученим і інженером римського часу був Марк Витрувий, що жив I столітті до н.е. На прохання імператора Серпня Витрувий написав «Десять книг про архітектуру», - велика праця, що розповідала про будівельне ремесло і про різні машини; у цій праці міститься перший опис водяного млина. У XV столітті праця Витрувия стала посібником для архітекторів Нового часу.

Витрувий у своїй роботі використовував праці учених з Александрійського Мусея, який функціонував до кінця IV століття. У останні віки існування Мусея в нім працювали такі знамениті учені як Папп і Діофант. У 391 році Мусей був зруйнований під час релігійного погрому - християни звинувачували учених в поклонінні язичницьким богам.

Роль християнства в розвитку науки можна зрозуміти, тільки розібравшись в істоті цієї ідеології. Як відомо, засновник соціал-демократичної партії Німеччини Карл Каутський вважав Ісуса творцем соціалістичної ідеології. «Спробуйте, усе, що маєш, продай і роздай жебракам, - сказав Ісус багачеві. - Зручніше верблюдові пройти крізь игольи вуха, ніж багатому увійти до Царства Божого». «Усі віряни були разом і продавали маєток і всяку власність і розділяли усім, дивлячись по нужді кожного», - говориться в діяннях апостолів. Згодом християни визнали приватну власність, але істинно віруючі ченці і тепер живуть комунами. Християнство було соціалістичною ідеологією; завдяки цьому воно стало релігією народу і отримало перемогу.

Проте в той же час християнство претендувало на роль монопольної ідеології, він боролося з іншими релігіями і з іншими богами, переслідуючи всяке інакомислення. Ніхто не мав права засумніватися в тому, що написано у Біблії - а у Біблії було написано, що Земля лежить посеред Океану і накрита як шатром, сімома куполами неба, що в центрі світу знаходиться Єрусалим, а на Сході, за Індією, розташований рай і там беруть початок чотири священні річки: Тигр, Евфрат, Інд і Ганг. Це була древня картина світу, запозичена колись з Вавілона, і вона ніяк не поєднувалася з античною наукою. Врешті-решт, батьки церкви, погодилися прийняти систему Клавдія Птолемея, потихеньку визнали, що наша планета - куля, і перенесли рай за сьому птолемеевскую сферу, в «житлі блаженних». Проте надалі, коли церква затвердилася, вона вже не могла піти на поступки Копернику і Галілею.

Церква пригнічувала вільнодумство учених, але причиною загибелі античної науки було не всевладдя церкви. У III столітті н. э. далеко на Сході з'явилася нова зброя, яка принесла загибель античної цивілізації.

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 385;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.