Оперативний контроль за станом охорони праці на підприємстві.

 

Першорядним завданням системи оперативного контролю являється своєчасне виявлення недоліків та прийняття оперативних заходів щодо їх ліквідації і запобігання виробничого травматизму.

Порядок проведення ступеневого контролю.

Перший ступінь. Майстер, бригадир, керівник зміни, старший групи, інші керівники низових підрозділів разом з профгрупоргом і громадським інспектором з охорони праці щоденно перед початком роботи перевіряють робочі місця, обладнання, пристрої, інструменти, засоби захисту і безпеки на відповідність їх нормам охорони праці, а також підготовку працівників до роботи. Виявлені недоліки і зауваження реєструються в Журналі оперативного контролю, де вказуються строки виконання і відповідальні особи, а також відмічається їх усунення. Про недоліки, які не можуть бути усунені власними силами, доповідається вищому керівництву для прийняття відповідних заходів. Протягом робочого дня виконавці першого ступеня контролю спостерігають за дотриманням працівниками правил техніки безпеки і виробничої санітарії під час виконання робіт. У випадку виявлення недоліків, що мають загрозу безпеці працівників, керівник зобов’язаний зупинити роботи і вжити відповідних заходів щодо усунення порушень.

Другий ступінь. Начальник цеху (ділянки, підрозділу) разом з головою профкому і громадським інспектором цеху (ділянки, підрозділу) щотижня або щодекадно перевіряють стан охорони праці на доручених ділянках і робочих місцях, а також порядок проведення і усунення зауважень першого ступеня контролю. Результати перевірки, строки виконання виявлених зауважень, відповідальні за виконання особи також записуються в Журнал оперативного контролю.

Третій ступінь. Комісія, до складу якої входять керівник підприємства, голова профкому підприємства і голова служби охорони праці підприємства (можуть бути залучені й інші інженерно – технічні працівники та посадові особи) щомісячно перевіряють стан охорони праці в цілому на підприємстві і в кожному підрозділі окремо. Результати перевірки оформлюються актом (протоколом), в якому вказуються порушення і зауваження, встановлюються строки їх виконання і призначаються відповідальні виконавці. Результати перевірки обговорюються на нарадах (розборах), після чого видається наказ про ліквідацію виявлених порушень і притягнення до відповідальності осіб, які допустили порушення вимог охорони праці.

 

 








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 5196;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.