Масаж при хронічних захворюваннях печінки і жовчних шляхів

Показання, хронічний гепатит в стадії ремісії. План масажу:

вплив на рефлексогенні зони грудної клітки, масаж ділянки сонячного сплетіння, масаж живота, печінки і жовчного міхура. Дихальні вправи. Положення пацієнта лежачи.

Методика

Масаж паравертебральних зон спинно-мозкових сегментів С34, Д610, виконується площинне і обхоплююче погладжування, розтирання циркулярне кінцями пальців, штрихування, гребенеподібне розтирання, пиляння, поздовжнє розминання, зсування, розтягування, вібрація, пунктування, поплескування, постукування кулаком поперечно, вібрація трапецеподібних м'язів, погладжування і розтирання ділянки правої лопатки, кута і внутрішнього її краю; граблеподібне погладжування і розтирання міжреберних м'язів в ділянці 7-9-го ребер справа і в ділянці правої підпахвової западини. Масаж шиї: поперечне розминання, розтирання і погладжування; щипцеподібне погладжування і розминання грудино-ключично-сосковидних м'язів.

Масаж грудної клітки: погладжування площинне і обхоплююче від білої лінії живота до підпахвових западин; розтирання і розминання великих грудних м'язів; погладжування і розтирання над - і підключичних зон справа і ділянки грудини, вібраційне погладжування грудної клітки. Погладжування і розтирання реберних дуг.

Масаж ділянки сонячного сплетіння: колове погладжування, розтирання і переривчаста вібрація від мечоподібного відростка до пупка. Струс грудної клітки.

Масаж живота: площинне поверхневе погладжування в напрямку справа наліво навколо пупка, ніжне колоподібне розтирання і штрихування шкіри кінцями пальців, підшкірної клітковини і м'язів правої підреберної ділянки.

Розминання пердньої черевної стінки поздовжньо і поперечно, зсування і розтягування. Масаж правого прямого м'яза живота: розтирання, розминання, вібрація. Ніжний, малої амплітуди струс живота в поздовжньому і поперечному напрямі.

Масаж печінки: ніжне погладжування кінцями пальців і долонею в ділянці печінки знизу зліва і направо вверх в напрямку до воріт печінки; розтирання кінцями пальців в циркулярних напрямках правого підребір'я, ніжна переривчаста вібрація кінцями пальців краю печінки під реберною дугою, переривчаста ніжна вібрація ділянки печінки долонею. Підштовхування печінки. Струс печінки. При атонії стінок жовчного міхура - масаж жовчного міхура: ніжне площинне циркулярне погладжування, розтирання і безперервна вібрація кінцями пальців, ритмічне легке неглибоке натискування. Закінчується масаж погладжуванням живота і грудної клітки, дихальними вправами. Тривалість процедури 12-15 хвилин через день. Курс 12 процедур.








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 825;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.