Характеристика цілей і ціннісних орієнтації в сімейному житті, залежно від СЕС

  1. „Неблагополучні”. Чоловік і дружина соціально ізольовані; акцентування обов’язків жінки; чоловіки не можуть виконати свою маскулину роль в усвідомленні професійного ринку; прямий розподіл обов’язків за статевою належністю; усвідомлення не контрольованості власного життя.
  2. „Голубі комірці”. Жінки ізольовані, прив’язані до дому. Сучасна тенденція проявляється в прагненні до більшої, порівняно з традиційними установками, рівності і розподілу обов’язків, прийняття рішень.
  3. „Білі комірці”. Акцент робиться на респектабельності, що може призвести до ригідності поведінки; сильні сімейні зв’язки; жінка є молодшим помічником чоловіка.
  4. „Вище середнього”. Орієнтир на кар’єру, особливо серед чоловіків; фінансова незалежність й стабільність; дружина часто займається самовдосконаленням для допомоги чоловіку в його кар’єрі.
  5. „Високий рівень”. Безтурботне життя, фінансова стабільність; акцент на традиціях; чоловіки в професії дотримуються сімейної традиції; дружина повністю „ідентифікується” з чоловіком.

Відповідно до цих базових життєвих установок батьки виховують дітей, закладаючи основу для прояву в дорослих взаємних особистісних відмінностей.

Якість СЕС, що оточує дитину, безпосередньо впливає на фізичний, психічний, особистісний розвиток.

  • Райони проживання з несприятливими обставинами стають найбільш сильною перешкодою для формування в дітей адекватного світогляду, що впливає на рівень життєвої активності.
  • Експерименти з дітьми тварин і спостереження за людськими немовлятами підтверджують гіпотезу про значущість раннього життєвого стимулювання (включаючи збагачене вітамінами харчування) для подальшої адаптації. До того ж ранній коректуючий вплив в перші місяці життя дитини призводить до збільшення в майбутньому показників інтелектуальних тестів на 15-30% порівняно з контрольною групою.
  • Дорослі з освітою високого рівня не лише мають більш високий рівень IQ, але й проявляють більш розвинуті інтелектуальні й виконавчі навички в похилому віці. При цьому сексуальна активність серед жінок старшого віку з високим рівнем освіти теж більш звичайна. Дорослі з менш високим рівнем освіти мають більш міцне здоров’я і живуть довше (ніж освічені люди їх класу), а також мають більш стабільні шлюби й частіше вважають їх щасливими.
  • Показники рівня забезпеченості відображають потенційні економічні можливості, що пом’якшують або підсилюють різноманітні форми стресового впливу. Можливо, тому добре забезпечені молоді люди відрізняються в кращий бік показниками здоров’я і отриманням задоволення від життя. Високий рівень прибутків пов’язаний також з можливістю доброго догляду за дітьми й більш комфортним життям на пенсії.
  • Досвід у виконанні складної роботи й набір життєвих ролей є ще одним диференціюючим показником. Складність роботи не лише забезпечує розвиток когнітивних навичок й інтелектуальне самовдосконалення, але й виробляє рефлективність як якість, що веде до емоційного й особистісного росту.

Можна прагнути або не прагнути до оволодіння навичками більш складної роботи, але відсутність будь-якої роботи є одним із важливих джерел життєвого стресу. Не зайняті роботою чоловіки відрізняються проявом великої кількості небажаних симптомів: тривожності, депресії, хвилюванням з приводу свого здоров’я.

Деякі показники здоров’я іноді бувають тісно пов’язаними з рівнем статусу. Протягом тривалого часу вважалося, що високий рівень кров’яного тиску в американських африканців є генетично детермінованим. Але більш „свіжі дані” (1991) дозволяють інтерпретувати цей показник як наслідок хронічного стресу, що викликаний низькою статусною роботою (або її відсутністю) й обмеженими можливостями в отриманні освіти. Гіпертонія розвивається внаслідок фрустрації, викликаної спробами досягти життєвих цілей.

  • В одному з досліджень особливості СЕС вивчались у зв’язку з частотою прояву певних типів психічних розладів. Серед пацієнтів з високим рівнем СЕС було виявлено високий відсоток невротичних розладів, а пацієнти з низьким СЕС значно частіше страждали від психопатій.







Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 482;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.