ОРГАНИ, ЩО ЗДІЙСНЮЮТЬ КОНТРОЛЬ

ЗА ДОТРИМАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА

У БЮДЖЕТНІЙ СФЕРІ

КонституціяУкраїни визначає загальні засади і характер участі в процесі фінансового контролю Верховної Ради України та її комітетів і в першу чергу Комітету з питань бюджету та Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, які здійснюють безперервний парламентський контроль за станом і рухом державних фінансів. Уст. 85 Конституції України закріплено повноваження Верховної Ради України щодо здійснення нею фінансового контролю.

Забезпечуючи проведення контролю за додержанням бюджетного законодавства, комітети Верховної Ради України беруть участь у підготовці до розгляду Верховною Радою України проекту закону про Державний бюджет України, готують і попередньо розглядають питання щодо контролю за виконанням та звіту про виконання Державного бюджету України в частині, що стосується компетенції комітетів.

Контрольні повноваження Президента України в бюджетній сфері випливають з його статусу глави держави та гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Безпосереднє здійснення контрольних функцій може реалізуватися Президентом під час підписання ним прийнятих Верховного Радою законів, наприклад,закону' про Державний бюджет України на поточний рік або будь-яких інших законів у сфері організації та регулювання фінансової діяльності. Свої повноваження він може реалізувати також прийняттям указів, дія яких спрямована на регулювання фінансових відносин.

Кабінет Міністрів України здійснює контроль за дотриманням законодавства про бюджетну систему в ході безпосереднього складання та виконання Державного бюджету України і звіту про його виконання. Поточна діяльність Кабінету Міністрів України нерозривно пов'язана з управлінням державними фінансами і контролем за їх найраціональнішим витрачанням. У межах своїх повноважень уряд також здійснює відомчий державний контроль за фінансами міністерств


і відомств загальної компетенції з точки зору управління державними фінансовими ресурсами.

Контроль за дотриманням законодавства про бюджетну систему на місцях здійснюють Верховна Рада і Рада міністрів Автономної Республіки Крим, інші регіональні і місцеві органи самоврядування при розгляді проектів і затвердженні відповідних бюджетів і звітів про їх виконання, при внесенні до цих бюджетів змін і корективів у ході їх виконання, при заслуховуванні інформації і звітів голів постійних комісій про витрачання бюджетних ресурсів, керівників інших органів з питань фінансової діяльності.

У визначених законодавством межах Рахункова палата України уповноважена здійснювати експертно-аналітичні, інформаційні та інші види діяльності, шо забезпечують контроль за використанням коштів загальнодержавних цільових фондів, коштів позабюджетних фондів, за цільовим використанням фінансово-кредитних і валютних ресурсів під час здійснення загальнодержавних програм. Для забезпечення виконання своїх завдань контролери Рахункової палати проводять фінансові перевірки, ревізії в апараті Верховної Ради України, органах виконавчої влади, Національному банку України, Фонді державного майна України, інших підзвітних Верховній Раді України органах, у місцевих державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування, а також на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності, в об'єднаннях громадян, недержавних фондах та Інших недержавних некомерційних громадських організаціях у тій частині їх діяльності, яка стосується використання коштів Державного бюджету України.

У разі виявлення під час ревізій (перевірок) та обстежень фактів привласнення грошей і матеріальних цінностей, інших зловживань контролери Рахункової палати можуть передавати матеріали ревізій (перевірок) та обстежень до правоохоронних органів з інформуванням про це Верховної Ради України.

Міністерство фінансів України здійснює контроль за виконанням державного бюджету, за додержанням установами Національного банку і комерційних банків правил касового виконання державного бюджетушодо доходів. Крім того, Міністерство фінансів України установлює порядок ведення бухгалтерського обліку і складання звітності про виконання державного і місцевих бюджетів, кошторисів витрат бюджетних установ, установлює форми обліку і звітності з касового виконання бюджетів.

Міністерство фінансів України проводить у міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, в


установах банків та інших фінансово-кредитних установах усіх форм власності перевірки фінансово-бухгалтерських документів, звітів, планів, кошторисів та інших документів щодо зарахування, перерахування і використання бюджетних коштів, а також одержує пояснення, довідки й відомості з питань, шо виникають під час перевірки.

Дія здійснення всебічного контролю Міністерство фінансів України має право:

одержувати в установленому порядку:

від центральних та місцевих органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування інформацію, документи й матеріали, необхідні для розроблення проекту Державного бюджету України, прогнозних розрахунків зведеного бюджету України, складання звіту про виконання зведеного бюджету України та аналізу бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України; матеріали надходження та використання коштів цільових бюджетних і державних позабюджетних фондів, їхні кошториси та звіти про їх виконання;

від установ банків, інших фінансово-кредитних установ довідки про операції та стан поточних бюджетних рахунків підприємств, установ та організацій всіх форм власності, що використовують кошти державного бюджету І державних позабюджетних фондів;

від центральних та місцевих органів виконавчої влади,підприємств, установ і організацій всіх форм власності дані, необхідні для здійснення контролю за раціональним І цільовим витрачанням коштів, що виділяються з бюджету;

представляти Кабінет Міністрів України, за його дорученням, під час розгляду питань про надання кредитів під гарантію Кабінету Міністрів України в межах розміру державного боргу, затвердженого законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Регіональні та місцеві фінансові органи контролюють використання коштів, виділених із вищих бюджетів, ефективність використання коштів, виділених з позабюджетних фондів місцевих органів самоврядування, додержання вимог законодавства про використання коштів, виділених на оплату праці, утримання легкових автомобілів і службові відрядження; перевіряють правильність проведення виплаті компенсацій за рахунок державного і місцевих бюджетів.

Державне казначейство України у сфері додержання бюджетного законодавства здійснює бухгалтерський облік усіх надходжень та витрат Державного бюджету України; установлює єдині правила ведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджетів, кошторисів, видає інструкції з цих питань та здійснює контроль за їх додержанням.


В Україні провідне місце серед спеціальних фінансових органів у сфері фінансового контролю належить Державній контрольно-ревізійній службі. її головне завдання — державний контроль за витрачанням коштів і матеріальнихцінностей, їх збереженням, станом і вірогідністю бухгалтерськогообліку і звітності в міністерствах, відомствах, державних комітетах, державних фондах, бюджетних установах, а також на підприємствах та в організаціях,які отримують кошти з бюджетів усіх рівнів та державних валютних фондів, розроблення пропозицій щодо усунення виявлених недоліків і порушень та запобігання їм у подальшому.

Органи Державної контрольно-ревізійної служби України (далі — ДКРС) у сфері додержання бюджетного законодавства здійснюють контроль за цільовим та ефективним використанням коштів державного бюджету та місцевих бюджетів; цільовим використанням і своєчасним поверненням кредитів, одержаних під гарантію Кабінету Міністрів України; порядком ведення бухгалтерського обліку та вірогідністю звітності про виконання Державного бюджету України та місцевих бюджетів, кошторисів.

Для вдосконалення фінансового контролю ДКРС щомісяця надає Верховній Раді України та Міністерству фінансів України узагальнені результати звітів про проведені перевірки.

Підрозділи ДКРС у межах установлених повноважень щодо забезпечення законності в бюджетній сфері мають право:

ревізувати і перевіряти в міністерствах, державних комітетах та інших органах державної виконавчої влади, державних фондах, на підприємствах, в установах та ортанізаціях грошові та бухгалтерські документи, звіти, кошториси й інші документи, що підтверджують надходження і витрачання коштів та матеріальних цінностей, проводити перевірки фактичної наявності цінностей (грошові суми, цінні папери, сировина, матеріали,готова продукція, устаткування тощо):

одержувати від НБУ та його установ, банків, інших кредитних установ необхідні відомості, копії документів, довідки про банківські операції та залишки коштів на рахунках об'єктів, що ревізуються або перевіряються, а від інших підприємств і організацій, зокрема недержавних форм власності, — довідки і копії документів про операції та розрахунки з підприємствами, установами і організаціями, що ревізуються або перевіряються;

пред'являти керівникам, іншим службовим особам об'єктів, які ревізуються або перевіряються, вимоги щодо усунення виявлених порушень законодавства з питань збереження і використання державної власності та фінансів, включати до бюджету виявлені ревізіями (перевірками) приховані і занижені валютні та інші платежі, ставити


перед відповідними органами питання про припинення бюджетного фінансування і кредитування, якщо отримані підприємствами, установами та організаціями кошти і позички використовуються з порушенням чинного законодавства.

У сфері мобілізації фінансових ресурсів і формування доходної частини бюджетної системи України визначальнемісце посідають органи Державної податкової служби України (далі — ДПС). Безпосередню організацію податковоїроботи та здійснення фінансового контролю покладено на первинну ланку ДПС — податкові інспекції. Державні податкові інспекції у районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції у сфері забезпечення законодавства про бюджетну систему виконують такі функції:

здійснюють контроль за додержанням законодавства про податки, інші платежі;

передають відповідним правоохоронним органам матеріали зафактами правопорушень, за які передбачено кримінальну відповідальність, якщо їх розслідуванняне належить до компетенції податкової міліції;

подають до судів і господарських судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в дохід держави коштів, одержаних ними за такими уго­дами, а в інших випадках — коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 971;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.