Апаратне забезпечення (hardware) –див. Забезпечення апаратне

Архітектура персональних електронних обчислювальних машин (ПЕОМ) - загальна конфігурація основних компонент, їх основні можливості, а також зв’язки між ними.

Атенціометр –електромеханічний прилад для експериментального дослідження властивостей уваги (концентрації, розподілу, переключення), а також психологічних особливостей динамічного формування і вдосконалення вищезгаданих параметрів уваги в процесі безперервного і дискретного стеження.

База даних— це єдине, централізоване сховище даних певної предметної області (під предметною областю тут розуміють, наприклад, школу, підприємство, районо та ін.), до якої мають доступ багато програм. Кожна програма має доступ до конкретних даних бази даних за допомогою спеціальних програм, які одержали назву систем управління базами даних (СУБД).

База даних реляційна – це база в основі якої знаходиться математичне поняття відношення (від англ. relation) і яке представляється у вигляді двовимірних таблиць. Відношення (таблиця) подається в комп'ютері у вигляді файла даних

Байт (Byte) – послідовність 8 бітів, (наприклад, 11111111) яка представляє один символ.

Бал –умовна одиниця для оцінювання якості або інтенсивності психологічного явища.

Батарея тестів –упорядкований набір тестів, їх сукупність для вивчення певного психічного явища чи процесу.

Біт (Bit, BInary digiT) –одне двійкове число, основа цифрової (електронної) арифметики. Біт може мати (містити) значення 1 або 0. Швидкість цифрового зв’язку вимірюється у бітах за секунду.

Бітів за секунду (Bps, bits per second) – стандартна одиниця вимірювання швидкості цифрової передачі інформації. Модем 28,8K передає 28,800 бітів за одну секунду.

Блок-схема - послідовність блоків (геометричних фігур) і з’єднувальних ліній. Опис алгоритмів за допомогою блок-схем є найбільш наочним і розповсюдженим способом завдання алгоритму.

Бод (Baud) ––у розмовній мові часто використовується у значенні "бітів за секунду", що їх може прийняти чи передати модем. З технічної точки зору означає кількість змін величини несучої за одну секунду (що не означає кількість бітів за секунду).

Броузер (Browser) ––у більшості випадків це програма-клієнт, яку використовують для перегляду ресурсів World Wide Web. Існують і інші типи програм-броузерів, наприклад, для перегляду каталогу малюнків на CD у комплекті може постачатися спеціалізована програма-броузер саме для перегляду згаданих малюнків. Програми Netscape Navigator та Mosaic є Web-броузерами, як і Lynx.

Валідність тесту -дійсна здатність тесту вимірювати ту психологічну характеристику, для діагностики якої він заявлений. Виділяють два основних типи валідності: валідність змістовно-пізнавальну та практичну. Валідність змістовно-пізнавальна визначається як теоретичним аналізом, так і різноманітними емпіричними процедурами (експеримент, рейтинг тощо). Основним видом практичної валідності є валідність прогностична. Вона характеризує тест з точки зору підтвердження тих прогнозів майбутньої діяльності досліджуваних, які роблять за допомогою даного тесту. Кількісно прогностична валідність тесту може виражатися через кореляції результатів, отриманих з його допомогою, з іншими показниками, наприклад, з успішністю виконання відповідної діяльності.

Варіація, варіативність –відхилення від середнього значення величини (типу, норми, стандарту тощо). У психології означає змінність психологічних параметрів індивіда – показників уваги, стримання, пам’яті, мислительної діяльності, вольових дій, відхилень від оптимуму діяльності.

Вебера – Фейхнера закон (основний психофізичний закон ХІХст.) –закон про співвідношення між величиною зміни інтенсивності подразника і силою зумовленого ним відчуття; якщо зміни подразника відбуваються у геометричній прогресії, то інтенсивність відчуттів змінюється в арифметичній прогресії. Закон поширюється лише на середні інтенсивності подразнень.

Вербальний – словесний, мовний, усний, наприклад, вербальне спілкування, вербальні форми роботи вчителя тощо.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 791;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.