Адаптивне тестування – див. Тестування адаптивне

Адміністратор бази даних - ідеолог і головний конструктор бази даних. Ніхто, крім адміністратора, не має права вносити зміни до структури бази даних, тобто змінювати назву поля, видалити або ввести нове поле.

Акт(лат. аctus – приведення в рух) – одинична психічна дія. Із відповідним чином з’єднаних актів складається психічний процес. Поведінка і діяльність людини також складаються з окремих актів – реакцій, дій, вчинків, операцій.

Активація(від лат. аctivus – діяльний) – нейрофізіологічний і психічний процеси підсилення активності організму.

Актуальний –той, що виявляється у дії на противагу потенціальному, що є лише можливим. Наприклад, актуальні образи, знання, потреби, відношення.

Алгоритм – послідовність точно визначених дій, що приводять до однозначного вирішення поставленої задачі.

Алгоритмізація – процес створення алгоритмів. Алгоритми можуть задаватися природною мовою, таблицями, графічно (за допомогою блок-схем).

Аналіз –логічний прийом, метод дослідження, розкладання досліджуваного предмета на складові частини, кожна з яких потім окремо досліджується для того, щоб виділені елементи поєднати за допомогою синтезу – в ціле, збагачене новими знаннями.

Аналіз даних – напрямок інформаційної технології, який включає в себе сукупність методів і засобів добування, певним чином організованих даних, інформації для прийняття рішення.

Аналіз кореляційний –встановлення математичним способом кореляційних зв’язків між різними кількісними величинами, здобутими у процесі психологічного дослідження.

Аналіз короткий - форма психоаналізу. Характеризується орієнтацією тільки на локальні теми, актуальність яких була визначена на стадії попередньої психодіагностики (Malan D.H. "Psychoanalytische Kurztherapie", Bern, 1965). Основними процедурами його проведення є аналіз вільних асоціацій і перенос. Але на відміну від традиційного ("довгого") аналізу, що триває до декількох років і включає в себе більш п'ятисот сеансів, "короткий аналіз" продовжується лише 20-40 щотижневих сеансів. Найбільшу ефективність застосування "короткого аналізу" має при досить легких формах невротичних симптомів і при актуальних психологічних конфліктах, при характеріологічних же і психотичних порушеннях він не використовується. В якості підтримки, поряд з "коротким аналізом", можуть застосовуватися й інші психотерапевтичні методи (групова психотерапія, поведінкова психотерапія, аутотренінг).

Аналіз психологічний –різновид наукового аналізу, подібний до філософського, економічного, математичного, хімічного тощо. Характерною особливістю психологічного аналізу є те, що об’єктом його вивчення є психічна реальність, психічні функції, стани, процеси.

Аналіз факторний –математико-статистичний метод, запропонований 1904 року англійським психологом Ч.Спірменом. Використовується в основному для визначення ступеня змістовної спорідненості окремих психологічних тестів. Ґрунтується на порівнянні коефіцієнтів кореляції кожного тесту з кожним іншим тестом досліджуваної сукупності тестових методик.

Аналізатор –орган чуття з відповідною ділянкою мозку і нервовими шляхами, що їх з’єднують.

Аналізатор зоровий -складна анатомо-фізіологічна система живого організму, яка сприймає і диференціює зорові подразнення.

Аналізатор руховий -складна анатомо-фізіологічна система живого організму. Включає рецептори, розташовані у кістках, м’язах, сухожиллях, суглобах, які називаються пропріорецепторами.

Аналізатор слуховий –складний нервовий механізм, що сприймає і диференціює звукові подразнення.

Аналізатор смаковий – складна анатомо-фізіологічна система живого організму, його здатність мати і диференціювати смакові відчуття.

Аналізатор шкірний -складна анатомо-фізіологічна система живого організму, яка відображає і диференціює шкірні подразнення, трансформує їх у тактильні відчуття.

Анкетування –один з технічних засобів конкретного соціологічного дослідження – письмове (іноді усне) опитування значної кількості людей за певною схемою – анкетою.

Аномальність – у психології різноманітні відхилення від норми перебігу психічних процесів і функцій.

Апарат „Луч-68” – апарат для психологічних досліджень; є релейним автоматом, у якого можуть бути запрограмовані методики з вивчення особливостей уваги, мислення, пам’яті, оперативних дій, стереотипії, сенсомоторних реакцій тощо. „Луч-68” може використовуватися також як демонстративний прилад у процесі викладання психології і як автоматичний тренажер.

Апарат комплекаційний –прилад, призначений для експериментального вивчення уваги за одночасного сприймання зорових і світлових подразників, а також психологічних випробувань рівня її розвитку.








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 834;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.