Деякі поради по освоєнню і впровадженню нових комп’ютерних тестів.

Якщо робоче місце психолога обладнане комп’ютером, то Ви маєте змогу впровадити комп’ютерне тестування. Але постає питання: де дістати відповідне програмне забезпечення? Існує декілька варіантів вирішення цієї проблеми. Основними з них є:

1) Придбати у організації-розробника (найбільш вдалий варіант).

2) Придбати ліцензійний продукт у організації-продавця.

3) Придбати „піратський” продукт у організації-продавця.

3) „Скачати” з Інтернету (найменш вдалий варіант).

4) Переписати у знайомих.

Якщо Ви придбали тест, то постає питання: як його запустити? Клацнувши лівою кнопкою мишки по папці з тестом, Ви відкриєте папку і побачите там декілька різного роду файлів, а може й папок: документів, програм, архівів тощо. Їх може бути від одиниць до декількох десятків. Серед цих файлів треба знайти програму запуску. Такі програми мають розширення bat, com, exe. В першу чергу спробуйте активізувати програму з розширенням bat (пакетний запуск), клацнувши лівою кнопкою мишки. Якщо є декілька програм запуску, то слід вибрати одну – помічену зірочкою, хрестиком дисплейчиками або написами Pusk, Start, Setup і т.д. та клацнути по ній лівою кнопкою мишки. Якщо запуск не відбувся, то можна спробувати здійснити один або кілька із таких заходів:

1. Вийти в режим MS-DOS (для комп’ютерних тестів старого зразка).

2. Змінити назву комп’ютерного тесту на коротку латинськими буквами (для комп’ютерів старого зразка).

3. Переписати програму в кореневий каталог.

4. Змінити „Свойства” (скасувати, якщо вони є, помітки „тільки для читання” або „архівний”).

5. Звернутися за порадою до довідки (спробувати відкрити текстові файли, у яких можуть міститися усілякі інструкції по запуску і користуванню, а також реквізити розробника.

6. Звернутися за порадою до фахівців вищого ніж Ви самі рівня.

7. Звернутися за порадою до розробника.

Якщо програма запуску позначена дисплейчиком та написом Setup, то з її активізацією Вам буде запропоновано здійснити установку програми. Виконуйте послідовно усі завдання, які будуть пропонуватися у діалогових вікнах і натискайте у них кнопки Оk та Next. Після установки програму можна буде запускати із меню кнопки „Пуск”.

Здійснивши запуск, необхідно встановити призначення тесту (професійний, напівпрофесійний, непрофесійний). При цьому слід звернути увагу на такі ознаки:

1. Походження тесту.

2. Наявність посилань на авторів (на ярликах, у файлах типу README або FILE OF DIZE. Бажані відомості про валідність та репрезентативність.

3. Наявність грамотної інструкції для досліджуваного.

4. Наявність бази даних, архіву, карток досліджуваних, що свідчить про те, що тест розроблено для психолога, а не для аматора, якому це усе не потрібне.

5. Видається не спрощена інтерпретація (типу „Ви хороший лідер”), а інтерпретація з цифрами, показниками, загальноприйнятими індексами, які звичайно зрозумілі психологу.

6. Вхід в тест або базу даних захищений паролем для забезпечення конфіденційності інформації по результатам та надійності дослідження.

7. В оформленні тесту відсутні нав’язливі барви, надлишкові елементи, розважальні картинки, що свідчить про те, що тест створено для психолога, який знає про вплив барв на сприйняття).

Оцінивши придатність тесту до користування ним, необхідно спочатку самому попрацювати з ним, „поганяти” його на різних стратегіях відповідей. Спочатку відповісти на усі питання „ні”, а потім на усі питання „так”, потім в хаотичному режимі. Цим Ви дізнаєтесь про діапазон закладений в тест розробниками інтерпретацій, а також оціните захищеність від відгадувань. В залежності від цього сформується у Вас ступінь довіри до тесту і визначиться діапазон його застосування. перед тим як використовувати комп’ютерний тест із кольоровим стимульним матеріалом (Люшер та ін.), необхідно максимально підстроїти кольори під стандартний стимульний матеріал і вже не змінювати цю настройку.

користуючись комп’ютерним тестом, необхідно дотримуватися тих самих етичних принципів, що й при бланковому тестуванні. Важно не розповсюджувати результати тестування і захищати свої файли паролем, особливо якщо комп’ютером користується багато співробітників та сторонніх осіб. І головне – не створюйте собі з комп’ютерних методик ідола. Пам’ятайте, що комп’ютерний тест є тільки засобом, тільки помічником, і має свої межі використання (розумінням чого, власне, професійний психолог і відрізняється від шарлатана).

9.4. Порядок створення спеціального програмного забезпечення ПДС

Етапи створення спеціального програмного забезпечення для ПДС:

· одержання завдання і обговорення його умов з замовником;

· укладення договору на виготовлення програмного продукту;

· визначення задачі;

· розподілення функцій між співробітниками (підрозділами);

· конструювання алгоритму роботи програмного продукту;

· узгодження із замовником алгоритму;

· можлива корекція завдання замовником і улагодження розбіжностей, що виникають при цьому;

· розробка субблоків програми відповідних розробленому алгоритму;

· узгодження роботи субблоків, їх поєднання в єдину програму;

· введення в ПЕОМ новоствореної програми і первинних даних;

· налагодження і тестування програми;

· одержання рішення і аналіз результатів;

· демонстрація готового програмного продукту замовнику на предмет виявлення ним недоліків;

· доналагодження програмного продукту з метою ліквідації недоліків виявлених замовником;

· визначення показника якості новоствореного програмного продукту;

· виготовлення комплекту вихідної технічної документації програмного продукту;

· прийом замовником програмного продукту по акту;

· передача програмного продукту замовнику.

9.5. Основи алгоритмізації








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 467;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.