Розрахунок прогнозу пропозиції робочої сили вивільнених із галузей економіки через реорганізацію виробництва та праці.

Довідка. За орієнтовними розрахунками, питома вага цього джерела у формуванні повного обсягу пропозиції робочої сили не перевищує 8-10 % при наявності зайвої чисельності робочої сили у галузях економіки у розмірі 18-20 % від загальної чисельності зайнятих в них. Це обумовлено випереджаючими темпами зменшення обсягів виробництва відносно зменшення чисельності зайнятості. Наслідком цього є зростання надлишкової чисельності зайнятих, нагромадження якої почалося ще до початку ринкових перетворень.

Вплив темпів зменшення обсягів виробництва і продуктивності праці на зміну чисельності зайнятих визначається за допомогою формули:

 

де: Пфі – розрахункова чисельність зайнятих у галузях економіки регіону;

Пф – фактична (базова) чисельність зайнятих у галузях економіки;

Іов – індекс змін обсягу виробництва;

Іпп – індекс змін рівня продуктивності праці.

 

Якщо в галузях економіки темпи зменшення обсягів виробництва вищі за темпи зниження продуктивності праці, то обчислення обсягу чисельності вивільнених через зміни у рівнях зазначених показників здійснюється за формулою:

 

 

де: Пв – розрахунковий обсяг чисельності для вивільнення;

Пф – фактична чисельність зайнятих у галузях економіки;

Пфі – розрахункова чисельність зайнятих у галузях економіки.

 

Розрахунок прогнозу очікуваного загального обсягу вивільнення працівників за рахунок ряду факторів (науково-технічний прогрес, ліквідація чи реорганізація підприємств, реструктуризація виробництва, закриття вугільних шахт тощо)зрв):

 

 

де: Пв – чисельність вивільнених працівників в результаті зміни обсягу виробництва та продуктивності праці;

Пнт – чисельність вивільнених працівників в результаті підвищення технічного рівня виробництва;

Пзв – чисельність вивільнених працівників в результаті закриття збанкрутілих підприємств;

Прп – чисельність вивільнених працівників в результаті реструктуризації підприємств;

Пвп – чисельність вивільнених працівників в результаті закриття вугільних шахт та інших видобуткових підприємств через вичерпання запасів природних ресурсів.

 

Середньорічні темпи приросту (зниження) цього контингенту формування пропозиції робочої сили та прогноз їх чисельності на подальші роки визначаються на основі даних протягом ряду років і розраховуються за формулою:

де: ПВ1 - чисельність претендентів на робочі місця із числа вивільнених із галузей економіки через реорганізацію виробництва та праці; Пв - загальна чисельність вивільнених із галузей економіки через реорганізацію виробництва та праці в році, що передує прогнозному; Кср - середньорічний темп приросту (зменшення) загальної чисельності вивільнених працівників.

Розрахунок прогнозної пропозиції робочої сили з боку випускників загальноосвітніх шкіл, професійних, навчально - виховних закладів та вищих навчальних закладів у).

Пропозиція молоді на ринку праці своєї робочої сили визначається розміром заробітної плати. Чим вона нижча, тим менша частина молоді йде працювати за наймом. Молодь не : реєструється в установах служби зайнятості як безробітні, не виходить на ринок праці, а вступає у сферу самозайнятості та нерегламентованої діяльності. До цього ж її примушують і зростання рівня та тривалості безробіття.

Для визначення у прогнозному балансі ринку праці обсягу пропонується така формула:

де: Пу1 - чисельність претендентів на робочі місця із числа випускників загальноосвітніх середніх шкіл, професійно-технічних і вищих навчальних закладів; Пус, Пуп, Пув - чисельність випускників (відповідно - середніх шкіл, професійно-технічних і вищих закладів)-

На їх основі визначаються середньорічні темпи приросту (зниження) цього контингенту формування пропозиції робочої скли та прогнозується їх чисельність на відповідні роки прогнозного періоду.

де: Пу1 - чисельність претендентів на робочі місця із числа випускників загальноосвітніх середніх шкіл, професійних навчально-виховних закладів і вищих навчальних закладів; Пус; Пуп; ЇІув- чисельність випускників відповідно загальноосвітніх середніх шкіл, професійно-виховних і вищих закладів року, що передує прогнозному; Ксрс; Ксрп; Ксрв - середньорічні темпи приросту (зниження) загальної чисельності випускників зазначених навчальних закладів.

Розрахунок прогнозу пропозиції робочої сили з інших джерел її формування.

Прогнозування пропозиції робочої сили, яка надходить на ринок праці з інших джерел її формування, досить складна справа, оскільки вони (джерела) охоплюють специфічні категорії працездатного населення працездатного віку, а саме: військовослужбовців, звільнених в зв'язку із скороченням чисельності або штату без права на пенсію, демобілізованих з військової строкової служби, звільнених з пенітенціарних установ, жінок, які раніше перейшли до домашнього господарства через народження дитини та досягнення нею 3-річного віку, осіб, зайнятих у домашньому господарстві, які виявили бажання працювати за Ішимом, мігрантів та деякі інші категорії працездатних.

В даному випадку потрібно використовувати експертні оцінки, беручи до уваги ту обставину, що через низький життєвий рівень все більша частина цього контингенту веде пошук будь-якої роботи.

Прогнозування обсягу попиту на робочу силу на повний рух незайнятого населення.

Прогнозування попиту на робочу силу здійснюється через визначення потреби для заміщення незайнятих робочих місць і вакантних посад, новостворених та вивільнених робочих місць і посад внаслідок дії природно-біологічних, демографічних, соціальних і економічних чинників: плинності кадрів, виходу на пенсію, смертності тощо. Визначення прогнозних обсягів попиту на робочу силу має здійснюватися на достовірній : інформації про потреби галузей економіки в робочій силі; динаміку та масштаби вивільнення зайвої робочої сили та виходячи з перспектив соціально-економічного і технологічного розвитку регіону.

Для виробничих галузей економіки і галузей невиробничої сфери прогнозні розробки здійснюються окремо.

Для визначення прогнозу попиту галузей матеріального виробництва на робочу силу потрібно мати прогноз динаміки обсягів виробництва та послуги продуктивності праці, розроблений державною адміністрацією регіону. В разі його відсутності для розробки прогнозу орієнтовного попиту виробничих галузей на робочу силу застосовується індексний метод, за яким індекс змін чисельності зайнятих (І.з) дорівнює відношенню індексу обсягів виробництва (послуг) (Ів) до індексу продуктивності праці (Іпт):

 

 

Прогноз попиту галузей невиробничої сфери на робочу силу визначається .двома параметрами: перспективою розвитку сфери та динамікою очікуваних змін у її фінансуванні. Типовим є співвідношення, коли зменшення обсягу фінансування невиробничої сфери на І % зменшує потребу в робочій силі на 0,25-0,3 %,

Приклад. У бюджеті на 1999 р. обсяг фінансування галузей невиробничої сфери регіону зменшується на 15 %; чисельність зайнятих у цій сфері (без урахування сфери кредитування, страхування і управління) на кінець 1998 р. становила 50 тис. осіб. Виходячи з цих даних, у 1999 р, можна очікувати зменшення попит на робочу силу в розмірі 3,75 - 4,5 тис. осіб.  

 


Визначальним фактором динаміки зайнятості (особливо на етапі переходу до ринку) у невиробничій сфері (без урахування сфери кредитування, страхування і управління) с пропозиція роботодавцями економічних робочих місць, тобто робочих місць, забезпечених суспільне прийнятним рівнем оплати праці.

Визначити кількість працівників, які залишають роботу в невиробничій сфері через малу заробітну плату, можна двома способами: соціологічним опитуванням працюючих з метою виявлення осіб, які збираються залишити роботу внаслідок низького заробітку, або емпірично, коли визначається співвідношення, за яким зменшення розміру заробітної плати, наприклад на 10 %, викликає зростання "самозайнятості" чи чорного ринку праці на 5 %. Визначена залежність не має жорсткого пропорційного характеру, але зважаючи на ймовірність внесення корективів до попередніх розрахунків прогнозу цей метод можна використовувати на практиці.

Повний обсяг попиту на робочу силу прогнозного періоду розраховується за узагальнюючою формулою:

де: П - загальний обсяг попиту на робочу силу у прогнозному році (періоді); Пнр - попит на робочу силу для заміщення незайнятих робочих місць (вакантних посад) на кінець періоду (року), що передує прогнозному; Пн - попит на робочу силу для укомплектування кадрами новостворених робочих місць у прогнозному періоді відповідно до змін у обсягах виробництва (надання послуг); Ппк: - попит на робочу силу для заміщення вільних. робочих місць (вакантних посад) через плинність кадрів у прогнозному періоді; Пд - попит на робочу силу для заміни працівників - жінок, яким протягом прогнозного періоду будуть надані відпустки для догляду за дитиною до досягнення 3-річного віку; Пп - попит на робочу силу для заміни працівників, які протягом прогнозного періоду звільняться через вихід на пенсію та з інших причин.

Прогноз попиту на робочу силу: для заміщення незайнятих робочих місць (посад) на кінець року (періоду), що передує прогнозному (Пнр); для заповнення робочих місць і посад, які у прогнозному році можуть бути залишені особами у зв'язку із звільненням за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни (Ппк); для заповнення робочих місць і посад, вивільнених у прогнозному році внаслідок надання працюючим ланкам відпусток для догляду за дитиною до досягнення 3-річного віку здійснюються на основі динаміки середньорічних темпів зростання (зниження) кількості незайнятих робочих місць, вакантних посад.

Прогноз попиту на робочу силу для заповнення робочих місць і посад, вивільнених у прогнозному році внаслідок виходу працівників на пенсію п) здійснюються за формулою:

 

де: Н3 - чисельність працездатного населення працездатного віку, зайнятого у галузях економіки року, що передує прогнозному; Кп - коефіцієнт вибуття працівників на пенсію у прогнозному році (у розмірі, що склався у попередньому році).

Розрахунки прогнозу попиту на робочу силу для заповнення робочих місць і посад, вивільнених через смертність працівників с), здійснюється на основі даних звітних та прогнозних балансів трудових ресурсів про чисельність населення працездатного віку, зайнятого у галузях економіки регіону, коефіцієнтів його смертності, визначених методом експертних оцінок.

Розрахунки по роках прогнозного періоду рекомендується проводити за формулою:

де: Н3 - чисельність населення працездатного віку, зайнятого у галузях економіки року, що передує прогнозному; Кс - коефіцієнт смертності працівників, зайнятих у галузях економіки (у розмірі, що склався у попередньому році).








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 562;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.