Контингент тих, яких навчають,

Керівники підприємств і їхніх заступників по кадрам, менеджери персоналу, фахівці з праці і соціальних питань, голови СТК, голови профкомів.

Перший етап — введення в гру. На нього планується від 0,5 до 1 години навчального часу. Слухачам роз'ясняються мети гри, їхньої функції і ролі.

Тут доречно невелике вступне слово ведучих про значення принципу узгодження інтересів у керуванні і ролі колективного договору як механізму реалізації цього принципу.

Слухачі поділяються на рольові групи, що представляють у грі різні зацікавлені сторони, що беруть участь у формуванні й обговоренні колективного договору:

1. адміністрація підприємства;

2. профспілковий комітет; м

3. рада жінок;

4. рада молоді;

5 рада ветеранів;

6. рада трудового колективу.

Склад рольових груп може бути змінений у залежності від розглянутого конкретного матеріалу. Так, може побут сформований кілька груп Профкомів, що представляють інтереси різних профспілок на одному підприємстві, може бути введена група, що грає роль Страйкому.

Роль і назва групи СТК умовні. На неї возлагаютсяя функції організатора переговорного процесу. Тому з урахуванням змісту конкретного матеріалу і специфіки галузі їй можна додати інша назва: «Комісія», «Президія збори» і т.п.

Крім того, з числа найбільш кваліфікованих слухачів формується група Журі, а також додаткова група незалежних експертів, що представляє інтереси споживачів лий (покупців) послуг підприємства. Умовно ця група називається «Рад покупців (споживачів)». Вона може бути введена в гру, якщо той, якого навчають, контингент або розглянутий конкретний матеріал підприємства представляє галузь сфери обслуговування.

Усі групи одержують рольові завдання і кожен слухач видається той самий конкретний матеріал для самостійного і групового пророблення.

У подборку матеріалу входить:

1. коротка характеристика конкретного підприємства. (Бажано мати реальний прототип або узагальнений, але типовий для галузі, об'єкт);

2. Зведені дані (довідка) соціологічних досліджень,
проведених на даному підприємстві;

3. дані (довідка або проект тез доповіді адміністрації)
про виконання колективного договору за минулий рік;

4. проект колективного договору на планований рік.

Другий етап — експертне пророблення проекту колективного договору і розробка пропозицій з позицій рольових інтересів.

Спочатку кожен слухач самостійно проробляє матеріал. Потім проводиться його обговорення і спільна підготовка пропозиції в рольових групах.

Для самостійного пророблення матеріалу можна виділити неаудиторний час (домашнє завдання). У цьому випадку на обговорення в рольових групах і підготовку пропозицій планується 1 година вченого (аудиторного) часу.

Якщо для самостійного пророблення виділяється аудиторний час, то на весь другий етап планується 3-4 години.

У завдання рольовим групам входить оцінка проекту колективного договору за критеріями, що відображає рольові інтереси, і підготовка пропозицій про те, що варто було б виключити і чим доповнити проект. Так, група готується до третього етапу — обговоренню проекту договору на загальних зборах або конференції.

Для правильного підходу до виконання рольового завдання варто рекомендувати слухачам спочатку обміркувати й обговорити коло своїх рольових інтересів, спробувати проникнути в соціальну позицію тієї посадової особи або частини трудового колективу, роль яких вони виконують. Члени групи можуть домовитися про розподіл ролей між собою, хто й у якій послідовності буде виражати колективну думку. Рольові групи повинні знати за якими критеріями й у якій шкалі балів буде оцінювати їхня діяльність Журі. Про це варто повідомити їм ще на першому етапі. (Рольові завдання приводяться нижче).

Третій етап— імітація збори (конференції) по обговоренню і прийняттю колективного договору. Планується 2-3 години навчального часу.

Збори ведуть група, що грає роль СТК. Тому що успішність процесу узгодження інтересів багато в чому залежить від того, як ведеться процес обговорення проекту колективного до говору, група СТК, крім оцінок за загальними критеріями, можна одержати додаткову оцінку ще і за ведення зборів.

Відтворюється звичайна процедура обговорення проекту колективного договору: заслуховується адміністрація підприємства профком (доповідають групи, що грають відповідні ролі), задаються питання, надається слово кожної з зацікавлених сторін, представлених у грі іншими рольовими групами. Їм також можуть задаватися питання, їхні пропозиції обговорюються. Журі і незалежна експертна група споживачів можуть задавати питання, однак в обговоренні проекту колективного договору на цьому етапі не участвуют.

Група СТК повинна власне кажучи організувати ухвалення колективного рішення щодо кожної з пролунавши пропозицій; прийняти або відхилити його, дати доручення і; пророблення і т.п. Весь хід обговорення організується нею самостійно. Керівники гри, як і Журі, по можливості невтручаються, залишаючи за собою можливість для оцінки і коментарів у заключній частині гри.

Четвертий етап — оцінки і коментарі Журі й Експертної групи споживачів, розбір гри і висновок. На цей етап планується 1-1,5 години навчального часу.

Пізнавальний ефект цього етапу заняття, як і гри в цілому, багато в чому залежить від рівня кваліфікації членів Журі. Тому в цю групу варто підбирати найбільш підготовлених слухачів. При відсутності таких до складу Журі можуть бути включені спеціально запрошені консультанти, викладачі (керівники гри).

Слухачі, що входять до складу Журі, повинні також, як і всі інші, проробити весь ситуаційний матеріал і підготувати свою оцінку проекту колективного договору.

Свій виступ група Журі починає з викладу аргументованої оцінки проекту колективного договору. Т.к. ця група не зв'язана позицією рольового інтересу, вона має можливість оцінити договір з об'єктивної точки зору. Попередньо варто заслухати думка незалежної групи Експертів-споживачів. У якому порядку представляти їй слово вирішує група Журі. Потім група Журі оголошує оцінки діяльності рольових груп у балах по кожному з заздалегідь обумовлених критеріїв.

Варто мати на увазі, що оцінка в балах не є головним підсумком гри, вона носить допоміжний характер і призначена в основному, для привнесення в ігровий процес духу змагальності. Важливе пізнавальне значення мають коментарі до оцінок. Члени Журі повинні пояснити, чому і за що вони знизили оцінки кожної з рольових груп по тим або інших критеріях. Отут припустимі і невеликі дискусії (короткий обмін думками) учасників гри по принципових питаннях.

Предметом особливої оцінки й обговорення повинний бути питання про те, наскільки удалося за допомогою механізму обговорення і висновки колективного договору врахувати всі групові інтереси в колективі і привести них в узгодження. Тут доречно дати оцінку й організації самого процесу обговорення. При цьому як критерії для оцінки варто розглянути наскільки в ході обговорення були реалізовані такі принципи, як - як: демократичність, об'єктивність, правомірність і прагнення до узгодження інтересів і позицій. За такими критеріями, зокрема, можна дати додаткову оцінку групі СТК,

Оцінку діяльності груп у грі за цими критеріями у своєму заключному слові дають і керівники (ведучі) гри, попередньо вислухавши думку Журі й інших слухачів.

Керівники гри (якщо вони не входять до складу Журі) ведуть також оцінку діяльності груп по тим же критеріям і тієї ж, шкалі балів, що і Журі, і повідомляють слухачам порівняльні результати.

Щораз заключний розбір гри може проходити по різному в залежності від складу слухачів, рівня підготовленості Журі і ряду інших факторів, однак у всіх випадках керівник гри при підведенні підсумків повинний повернути увагу аудиторії до вихідним цілям заняття й у короткому опитуванні слухачів виявити ступінь досягнення пізнавального ефекту.

Рольове завдання групі «Адміністрація»

I. Оціните на скількох пропонованого проектів колективних договорів сприяє виконанню плану підприємства і задоволенню запитів покупців (споживачів); фінансову і матеріальну забезпеченість пропонованих заходів; їхню правову обґрунтованість.

2. Запропонуєте, що варто виключити і чим доповнити проект колективного договору.

3. По тим же критеріям, представленим в оціните пропозиції інших зацікавлених сторін у ході обговорення проекту колективного договору.

Рольове завдання групі «Профком»

I. Оціните повноту структури проекту колективного договору (розділи, заходи, пропозиції); достатність соціальної і правової захищеності трудящих: ступінь реальної осуществимости пропонованих заходів, контролируемость міри відповідальності.

2. 2. Запропонуєте, що можна виключити і чим доповнити пропонований проект колективного договору.

3. По тим же критеріям, зазначеним у п. I, оціните пропозиції інших зацікавлених сторін.

Рольове завдання групі «Жінрада»

1. Оціните проект колективного договору з позицій інтересів жіночої частини трудового колективу: соціальні гарантії працюючої і тимчасово не працюючим жінкам: правову захищеність робітниць; умови праці і побуту, що сприяють підвищенню ефективності і якості роботи, моральної і матеріальної задоволеності.

2. Запропонуєте, що можна виключити і чим доповнити проект колективного договору.

3. За критеріями, зазначеним у п. I, оціните пропозиції інших груп.

Рольове завдання групі «Рада молоді»

1. Оціните проект колективного договору з позицій інтересів молодих працівників: соціальні гарантії і правова захищеність молоді; можливість професійний і посадовий рости; умови праці, побуту і відпочинку, що забезпечують задоволення соціально-культурних і моральних запитів молоді.

2. Запропонуєте, що виключити і чим доповнити проект колективного договору.

3. По тим же критеріям, зазначеним у п. I, оціните пропозиції інших груп.

Рольове завдання групі «Рада ветеранів»

1. Оціните проект колективного договору з позицій інтересів ветеранів: соціальна і правова захищеність ветеранів; особливі умови і пільги пенсійного забезпечення; умови праці і побуту (у т.ч. режим і умови праці працюючих пенсіонерів).

2. Запропонуєте, що варто виключити і чим доповнити проект колективного договору.

 

Рольове завдання групі «СТК»

1. Ваша головна задача привести в узгодження інтерес трудящих з інтересами підприємства (колективу в цілому з цих позицій оціните проект колективного договору й організуйте його обговорення. Заслухайте пропозицію кожної рольової групи. Забезпечте їх демократичне й об'єктивне обговорення.

2. Дайте свою оцінку проекту колективного договору.

3. З урахуванням висловлених пропозицій усіх зацікавлених сторін прийміть рішення про те, що варто виключити і чим доповнити проект.

Рольове завдання групі «Рада покупців (споживачів)»

1. Ваша група умовно представляє інтереси суспільства (покупців, споживачів послуг і продукції підприємства).

Оціните з позицій суспільних інтересів як будуть сприяти заходу, включені в проект колективної договору, підвищенню якості обслуговування населення і задоволенню його запитів,

2. Запропонуєте, що можна виключити і чим доповнити проект колективного договору.

3. Оціните по тим же критеріям, зазначеним у п. I, пропозиції інших груп.

Завдання групі «Журі»

1. Оціните проект колективного договору з об'єктивної точки зору. Особливу увагу звернете на те, наскільки враховує він групові інтереси в колективі і забезпечує соціальне партнерство.

Дайте оцінку діяльності, рольових груп за критеріями, зазначеним у табл. I, у балах. Колективна оцінка всієї груп журі виводиться як середня з індивідуальних оцінок її членів. Прокоментуйте Ваші оцінки: за що і чому знижено бали за кожним критерієм для тієї або іншої групи.

2. Оціните хід обговорення проекту колективного договору за наступними критеріями: демократичність, об'єктивність, правомірність, прагнення до узгодження інтересів і забезпеченню соціального партнерства.

 

Критерії оцінок Адміністрація Профком Рада жінок Рада молоді Рада ветеранів Рада трудового колективу
Виконання рольового завдання: захист «своїх» інтересів            
Соціальна ефективність запропонованих заходів            
Правова обгрунтованність пропозицій, рішень            
Реалістичність (забезпеченість, можливість виконання, контролю та ін.) пропозицій            
Прагнення забезпечення соціального партнерства            

Кожен критерій оцінюється максимум у 5 балів. Сумарний максимум — 20 балів. Оцінка визначається методом зниження балів у цілих або десятих частках бала.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 505;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.017 сек.