Тема 12. Робота бібліотек по формуванню інформаційної культури та бібліографічного навчання

Основні поняття роботи бібліотек по формуванню інформаційної культури та бібліографічного навчання.

Робота бібліотек з підвищення рівня інформаційної культури своїх працівників.

Робота бібліотек з підвищення рівня інформаційної культури і бібліографічного навчання читачів та користувачів.

Базові терміни: “інформаційна культура”, “інформаційний простір”, “інформаційна технологія”.

12. 1. Основні поняття

Інформатизація суспільства значно підвищує якість життя, яке, значною мірою, залежить від рівня інформаційної культури. В наш час практично не можна назвати сферу людської діяльності, яка не зазнала б залежності від ринку інформації і не мала б потреби у використанні новітніх інформаційних технологій. Все це в значній мірі змінює уявлення, погляди, поведінку, спосіб життя і мислення сучасної людини і ставить до неї нові вимоги, найважливішою серед яких є опанування інформаційною грамотністю, інформаційною культурою.

Робота по формуванню інформаційної культури, яка є традиційною для бібліотек, в останні роки зазнала серйозних змін. Якщо раніше бібліотеки вели пропаганду бібліотечно-бібліографічних знань (про книгу і бібліотеку, про довідково-бібліографічний апарат, про основи бібліографії, у тому числі - про вміння користуватися довідковими, бібліографічними виданнями і іншими джерелами інформації), то в умовах загальної інформатизації суспільство оперує такими поняттями, як «інформаційний простір», «інформаційні ресурси» «інформаційна культура», «інформаційне середовище біблиотеки», «інформаційні технології».

«Інформаційна культура» - поняття багатогранне. Компоненти інформаційної культури і вимоги до неї змінювалися в ході процесу історичного розвитку суспільства. Крім того, воно має як загальнонаукове (теоретичне), так і прикладне (практичне) значення. Інформаційна культура суспільства і особистості повинна забезпечувати можливість безперервної освіти людини і підвищення її відповідальності за прийняті рішення. Інформаційна культура виступає засобом соціального захисту особистості, яка здатна на основі правильного аналізу інформації адаптуватися в умовах мінливості соціального середовища.

Формування інформаційної культури здійснюється в сімї, школі, вищих навчальних закладах та інших соціальних інститутах.

Під інформаційною культурою треба розуміти такий рівень інформаційної підготовки, який дозволяє людині не тільки вільно орієнтуватися в потрібному інформаційному середовищі, а й брати участь у його формуванні та перетворенні, сприяти інформаційним контактам.

Категоріями інформаційної культури особистості можна вважати її вміння формулювати свою потребу в інформації, ефективно здійснювати пошук необхідної інформації в усій сукупності інформаційних ресурсів, переробляти і створювати якісно нову інформацію, вести індивідуальні інформаційно-пошукові системи, відбирати та оцінювати інформацію, а також - здатність до інформаційного спілкування і комп'ютерну грамотність.

Процес підвищення рівня інформаційної культури, її вдосконалення продовжується протягом всього активного життя людини.

Інформаційний простір - це певний простір (територія - країна, регіон, центр НТІ, бібліотека, галузь знання, область науки або професійної діяльності), де «циркулює» найрізноманітніша інформація.

Люди живуть і діють завжди в певному інформаційному просторі. У кожної людини - своє інформаційне поле (так зване «інформаційне поле особи»), і необхідно розумно, тактовно, гідно сприяти людині в її прагненні стати більш освіченими, культурними, інформованими Природно, що рівень інформаційної культури і бібліографічної кваліфікації співробітника бібліотеки повинен відповідати сучасним вимогам. .








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 818;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.