Загальне поняття про бібліографію та бібліографознавство

 

Визначення бібліографії. Структура бібліографії. Предмет бібліографії, об'єкт бібліографії. Визначення інформаційної інфраструктури. Загальне поняття бібліографознавства. Сутність бібліографічної діяльності

Базові терміни: “бібліографія”, “бібліографознавство”

Бібліографію в цілому вивчає загальне бібліографознавство, що є комплексом наукових дисциплін, кожна з яких досліджує бібліографію в певному аспекті. В той же час необхідне усестороннє дослідження окремих видів, аспектів і процесів бібліографічної діяльності з теоретичної, історичної, методичної і організаційної точок зору, а також з урахуванням специфіки тієї або іншої галузі знання. Цими займаються наукові дисципліни спеціального бібліографознавства (наприклад, спеціальне бібліографознавство).

Бібліографознавствоце галузь наукового знання, яка вивчає структуру і властивості бібліографічної інформації, закономірності процесів її створення та доведення до спо­живачів.

Теорія бібліографії має на меті з'ясувати сутність бібліографії як суспільного явища; розкрити й обґрунтувати її функції та місце в си­стемі наук; визначити об'єкти, процеси, методи і засоби бібліографічної діяльності; встановити об'єктивні загальні й специфічні закономірності, притаманні бібліографії в цілому та її окремим підрозділам. Теорія бібліографії досліджує суспільне призначення бібліографії, розробляє наукові концепції і терміносистему (організовану відповідним чином сукупність термінів), методологічну базу для наукового аналізу сучасної бібліографічної практики, взаємозв’язки бібліографії і бібліографічної науки з суміжними областями (наприклад, з інформаційною діяльністю і інформатикою, бібліотечною справою і бібліотекознавством, книжковою справою і книгознавством). У зв'язку з тим важливим завданням бібліографознавства є розробка бібліографії, змісту бібліографічних понять і категорій, опрацювання наукової термінології. Це сприятиме створенню більш точної, заверше­ної системи знань про об'єкти бібліографічної інформації, процесів її пошуку, переробки, збереження та передачі споживачам.

Історія бібліографії вивчає походження і розвиток бібліографії як діяльності, формування її окремих підрозділів, її роль і місце в со­ціальному, науково-технічному й культурному прогресі, конкретні форми функціонування бібліографічних явиш на кожному історичному етапі розвитку суспільства і окремих країн. Об'єктом історії бібліографії є також творча діяльність бібліографів, їх досвід, погляди на бібліогра­фію, взаємини з епохою тощо.

Технологія бібліографії- це способи обробки матеріалів і виготовлення інформаційної, у тому числі бібліографічної продукції. Наука може і повинна брати участь у вдосконаленні технологічних комплексів, які забезпечують збір, створення, зберігання, накопичення, обробку, пошук, копіювання, передачу і розповсюдження інформації.

Методика та організація бібліографічної діяльності постійно пов'язані з упровадженням наслідків методичних та історичних досліджень у життя, у практику бібліографічної роботи. Методика бібліографії тісно пов’язана з теорією, історією, технологією, а також з практикою бібліографії. Вона вивчає сукупність найдоцільніших прийомів і способів підготовки і доведення до споживачів бібліографічної інформації. Методика бібліографії має своїм завданням розробку раціональних засобів і правил, що мають знайти своє застосування у практиці бібліотек. Здебільшого вона торкається укла­дання бібліографічних посібників і використання їх у рекомендаційному, довідковому та інформаційному бібліографічному обслуговуванні.

Організація бібліографії - це створення в країні оптимальної системи бібліотечних і інформаційних центрів федерального і регіонального рівнів (інформаційної інфраструктури), які здатні забезпечувати різноманітні потреби суспільства в інформації з урахуванням сучасних вимог.

 

Питання для самоконтролю:

1. Назвіть сучасні визначення бібліографознавства і охарактеризуйте генезу формування цього поняття.

2. Назвіть основні складові загального бібліографознавства та дайте визначення кожного з них.

3. Охарактеризуйте розподіл понять “бібліографія” та “бібліографознавство”.

Теми рефератів:

1. “Особливості формування терміну “бібліографознавство”.

2. “Робота українських бібліографів в процесі формування бібліографічної термінології”.

 

Практичне завдання 1.

Мета: Ознайомлення з предметом, об’єктом бібліографії, її організаційною структурою.

Питання:

1. Дати визначення бібліографії.

2. Охарактеризувати структуру бібліографії.

3. Визначити предмет бібліографії, об'єкт бібліографії.

4. Дати визначення інформаційної інфраструктури.

5. Сформулювати сутність бібліографічної діяльності

 

 

1. Барсук А. И. Библиографоведение в системе книговедческих дисциплин . -М.: Книга, 1975. -206 с.

2. Буран В. Я., Довгопола О. П., Пупченко В. В. Бібліографія: загальний курс. – К.: Вища школа, 1984. – 214 с.

3. Диомидова Г. Н. Библиографоведение; Учебник для ср. проф. уч. зав. – СПб, 2002. – 228с. (Серия “Библиотека”).

4. Коршунов О. П. Библиографоведение: общий курс. – М.: Книжная палата, 1990. – 232 с.

5. Швецова - Водка Г. М. Загальне бібліографознавство: Основи теорії
бібліографії. -Рівне, 1995. – 183 с.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 2652;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.