Термодинамічні константи рівноваги.

У випадку реальних систем рівноважні концентрації у вираженні (5) заміняють на рівноважні активності (аi) і одержують термодинамічну константу хімічної рівноваги:

, (6)

де ni – стехіометричні коефіцієнти рівняння реакції. Величини позитивні для продуктів реакції й негативні для вихідних речовин.

Константи хімічної рівноваги, виражені через рівноважні парціальні тиски рi або рівноважні фугитивності fi учасників реакції, мають вигляд:

, (7)

. (8)

Наведені вище рівності для констант рівноваги виражають закон, що був сформульований К. Гульдбергом і П. Вааге – закон діючих мас, тобто відношення добутку рівноважних парціальних тисків (концентрацій) продуктів реакції, узятих у ступенях, рівних їх стехіометричним коефіцієнтам, до такого ж добутку рівноважних парціальних тисків (концентрацій) вихідних речовин при даній температурі є величина постійною, називаною константою хімічної рівноваги. Одним з важливих висновків із закону дії мас полягає у встановленні взаємозв'язку парціальних тисків (або концентрацій) всіх речовин, які беруть участь у реакції. В умовах рівноваги парціальні тиски (або концентрації) всіх речовин, що беруть участь у реакції, зв'язані між собою. Не можна змінити парціальний тиск (або концентрації) жодного з них, щоб це не спричинило такої зміни парціальних тисків (або концентрацій) всіх інших речовин, що беруть участь у реакції, що не привело б до колишнього чисельного значення константи рівноваги за даних умов.

Знайдемо зв'язок між КР і КС для реакцій між ідеальними газами. Виразимо рівноважні парціальні тиски за допомогою рівняння Менделєєва-Клапейрона:

. (9)

Тоді, на підставі рівнянь (5) і (7), маємо

, (10)

де ∆ν- зміна числа молей газоподібних речовин у ході реакції.

 








Дата добавления: 2016-06-02; просмотров: 978;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.