ТЕМА 5. ДОКУМЕНТАЦІЯ З КОНТРАКНО-КАДРОВИХ ПИТАНЬ

Основні питання теми:

® Резюме. Автобіографія.

® Характеристика. Рекомендаційний лист.

® Заява. Види заяв.

® Особовий листок з обліку кадрів.

® Наказ щодо особового складу.

® Трудова книжка.

® Трудовий договір. Контракт. Трудова угода.

 

[Ключові слова:резюме, характеристика, автобіографія, рекомендаційний лист, заява, види заяв, особовий листок з обліку кадрів, наказ, трудова книжка, трудовий договір, контракт, трудова угода.

 

Документи мають правове і господарче значення. Слід зауважити, що документація щодо особового складу посідає неабияке місце в управлінській діяльності та діловодстві на сучасному етапі державних процесів та ринкових відносин в економіці.

Документи цієї групи мають інформаційний характер про особовий склад підприємства, установи, організації, фірми й ведуться відповідним працівником канцелярії (управління) з моменту вступу громадянина на роботу. Ці документи регламентуються законодавством України. Це заяви (про прийняття на роботу, звільнення з роботи, переведення на іншу посаду); накази по особовому складу (про прийняття на роботу, звільнення з роботи, переведення чи зміщення на іншу посаду, заохочення, стягнення, відрядження); виробничі характеристики, контракти з найму (трудові угоди), особові листки з обліку кадрів, особові картки, трудові книжки, графіки відпусток, журнали обліку працівників, які відбувають у відрядження, анкети, автобіографії, витяги з трудової книжки тощо.

Документація з кадрових питань: заява, автобіографія, резюме, наказ щодо особового складу, — пишеться від першої особи.

РЕЗЮМЕ

Резюме – це офіційний документ, адресований роботодавцеві, в якому коротко подаються особисті, освітні та професійні відомості про особу, котра бажає зайняти певну вакансію. Найчастіше резюме подають особи, які хочуть взяти участь у конкурсі на вакантну посаду, або мають бажання влаштуватися на роботу на фірму, підприємство чи в установу. Резюме допоможе керівникам вибрати ті кандидатури, які найбільше їм підходять за своїм фаховим рівнем. Саме тому складання резюме вимагає неабиякого ретельного ставлення.

Після ознайомлення дирекції фірми, установи тощо з резюме претендентів на посаду, їх запрошують на співбесіду.

Оформляють цей документ друкованим способом на персональному комп’ютері. Обсяг резюме, як правило, становить одну сторінку.

Кожен кандидат повинен подати відомості про себе точно, лаконічно, детально.

Залежно від того, як складалася ваша кар’єра, можна вибрати один із трьох найбільш поширених типів резюме — хронологічний, функціональний або комбінований.

 








Дата добавления: 2016-05-16; просмотров: 879;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.