ВИЗНАЧЕННЯ ГУСТИНИ ТВЕРДИХ ТІЛ ПРАВИЛЬНОЇ ГЕОМЕТРИЧНОЇ ФОРМИ

Густиною однорідної речовини називається маса цієї речовини в одиниці об’єму: де - густина речовини, m – маса тіла, V – об’єм тіла.

Отже, щоб визначити густину тіла, треба знати його масу та об’єм.

Вимірювання маси тіла.

Якщо терези, на шальках яких лежать два тіла, перебувають у рівновазі, то ці тіла однаково притягуються до землі, а отже, і їх маси однакові. При рівновазі терезів маса досліджуваного тіла дорівнює масі гирь.

Масу тіла визначаємо за допомогою технічних терезів з точністю до 0,01 г. Ці терези, промислового типу, мають аретир, тобто пристрій, який піднімає коромисло і є запобіжником проти зайвого тертя і спрацювання призми терезів, коли ними на користуються.

Необхідно старанно додержувати таких правил:

1. Перед вимірюванням маси на терезах треба переконатися, чи в порядку вони і чи правильно встановлені. Після звільнення терезів від аретира треба подивитися, чи не переважує одна з шальок, чи не торкається стрілка покажчика до шкали, чи зрівноважені терези.

2. Навантажувати терези досліджувальним тілом і гирями, а також знімати тіло або гирі з шальки терезів можна тільки при закріплених терезах.

3. Не можна торкатися до коромисла, шальок і стрілки, коли терези не аретовані.

4. Під час вимірювання маси треба сидіти прямо проти терезів, а не стояти.

5. Досліджуване тіло треба класти на ліву шальку терезів, а гирі – на праву. Набір гирь повинен стояти з правого боку від терезів.

6. Гирі треба брати тільки пінцетом, поступово переходячи від більших до менших.

7. Гирі повинні знаходитися або в ящику у відповідних гніздах, або на шальці терезів, але ні в якому разі не повинні бути розкидані по столу.

8. Рівновагу терезів слід вважати за досягнуту, якщо стрілка, рухаючись, відхиляється від нуля в обидва боки на однакову кількість поділок.








Дата добавления: 2016-05-16; просмотров: 1459;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.