Загальні правила виконання та захисту лабораторних робіт

ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ “ФІЗИКА З ОСНОВАМИ БІОФІЗИКИ РОСЛИН”

 

Курс “Фізика з основами біофізики рослин” складається з:

-курсу лекцій;

-лабораторних робіт;

-контрольних робіт, які є важливою складовою частиною самостійної роботи студентів: а) коротких контрольних робіт з перевірки засвоєння основ теорії, що проводяться на заняттях протягом 5-10 хв.; б) семестрових контрольних робіт, що здаються на перевірку викладачеві в окремому зошиті та зарахування яких є необхідною умовою допуску до семестрового іспиту або заліку

Курс лекцій передбачає допомогти студентам уяснити теоретичний матеріал програми. В ньому розглядаються основні теоретичні положення розділів фізики, які винесені на вивчення.

Лабораторний практикум передбачає засвоєння та практичне виконання лабораторних робіт за окремими темами курсу, навчання студентів користуватись приладами та лабораторним обладнанням, робити вимірювання, спостерігати процеси, що відбуваються під час проведення дослідів, аналізувати та узагальнювати одержані результати, робити висновки щодо виконаних дослідів. Кожна лабораторна робота потребує попередньої підготовки, яка складається з конспектування теоретичного матеріалу по темі роботи і за необхідністю, методичної частини виконання лабораторної роботи. Під час виконання експериментальної частини в зошит для лабораторних робіт треба занести результати вимірювань та спостережень, зробити висновки щодо результатів роботи. Результати виконання лабораторної роботи кожний студент здає викладачу.

Загальні правила виконання та захисту лабораторних робіт

Лабораторні роботи виконуються відповідно до графіку лаборатор­них робіт. Студент, що пропустив лабораторне заняття, виконує не про­пущену роботу, а ту, яка передбачена для нього графіком на даному занятті.

Пропущена робота виконується на додатковому занятті.

Для оформлення робочих записів і звітів із лабораторних робіт ко­жен студент повинен мати зошит - журнал експериментальної роботи. Зошит має бути підписаний із зазначенням ПІБ студента, факультету, курсу і групи.

Оформлення кожної лабораторної роботи починається з нової сто­рінки.

Звіт із лабораторної роботи складається при підготовці студента до виконання роботи і в процесі її виконання. Звіт повинен включати в себе:

1) повну назву лабораторної роботи і її номер;

2) дату виконання;

3) формулювання мети роботи;

4) стисло викладену теорію (закони, формули, їх виведення тощо), яка стосується роботи;

5) принципову схему дослідної установки;

6) основні відомості про вимірювальні прилади;

7) найбільш істотні проміжні і всі кінцеві результати і звітну таблицю (таблиці);

8) графіки (якщо потрібно);

9) обчислення шуканої величини і похибок експерименту.

Складання звіту починається під час домашньої підготовки до ви­конання роботи; при цьому виконуються пункти 1-5 і частково пункт 7 (креслення звітної таблиці). Пункти 6, 8, 9 і звітна таблиця складають­ся в процесі виконання роботи, а 9-й і заповнення звітної таблиці заве­ршують після занять.

Звіт оформлюється акуратно, без помарок і виправлень. Помарки і виправлення допускаються лише в експериментальній частині роботи, яку студент виділяє окремим розділом і де записує всі результати вимі­рювань і розрахунки у тій послідовності, в якій вони проводилися.

Кожна лабораторна робота - це невеликий самостійний фізичний експеримент. Найцінніше, що може дати лабораторний практикум - це вміння застосовувати теоретичні знання на практиці й осмислювати ре­зультати проведених дослідів. Недоцільно приступати до лабораторної роботи, не засвоївши теоретичних знань і не маючи ясного уявлення про процес її виконання і його найбільш істотні деталі. Тому допуск до виконання лабораторної роботи отримують ті студенти, які підготували теорію, що стосується роботи, знають в основних рисах принцип роботи приладів, які використовуються в ній, схеми установок, порядок вико­нання роботи і підготували вихідні матеріали лабораторної роботи.

Студенти, допущені викладачем до виконання роботи, отримують необхідні прилади чи установку для виконання роботи.

Після виконання роботи студент показує експериментальні дані ви­кладачеві і, переконавшись у правильності результатів, завершує офо­рмлення роботи.

Після виконання роботи потрібно навести порядок на робочому мі­сці.

По кожній з виконаних робіт студент складає звіт (захищає лабора­торну роботу) на одному з наступних занять.

На захисті роботи до студента ставляться такі вимоги: глибоке знання програмних питань курсу фізики, пов'язаних із лабораторною роботою; знання методу вимірювання і дослідження, який застосовуєть­ся в даній роботі; знання принципу дії і точності вимірювальних прила­дів, що використовуються у роботі, і вміння ними користуватися; воло­діння навичками оцінки похибок і точності експерименту. При цьому знання відповідей на контрольні запитання до лабораторної робо­ти є обов'язковим.

Студенти отримують завдання для модульних письмових робіт,які повинні бути ретельно виконані та оформлені в окремому зошиті. Зарахування цієї контрольної роботи є необхідною умовою допуску до семестрового іспиту або заліку. Варіанти завдань для кожної контрольної роботи визна­чаються за останніми цифрами шифру в заліковій книжці студента.









Дата добавления: 2016-05-16; просмотров: 523;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.