Інтеграція і аутсорсинг

 

Інтеграція, що здійснюється в процесі придбання однією фірмою іншої, припускає встановлення повного контролю як над власністю, так і за поведінкою. Антиподом інтеграції є процес дезінтеграції компанії. Частково аутсорсинг є процесом дезінтеграції. Компанії удаються до аутсорсингу в тих випадках, коли за наявності повного контролю над власністю стає все важче здійснювати ефективний контроль за управлінням активами.

Іноді активній фірмі не вдається встановити повний контроль над власністю, тобто вона не може консолідувати необхідний пакет акцій. В той же час менеджмент активної фірми все ж має можливість здійснювати контроль за управлінням підрозділами різних структур. В цьому випадку ми маємо справу з неповною, або частковою, інтеграцією. Неповна інтеграція проявляється в діяльності мережевих компаній.

Мережева організація бізнесу представлена двома організаційними моделями:

§ мережа, що формується навколо великої активної компанії, яка є ядром мережі, збирає навколо себе фірми меншого розміру, доручаючи їм виконання окремих видів діяльності;

§ мережа компаній, близьких по масштабах, послуг, що об'єднуються з метою надання, один одному в господарському плані за підтримки або її відсутності з боку органів влади.

Мережі виключають дублювання використання робочої сили і потужностей на різних ділянках. Це дозволяє уникати високих сукупних витрат на виробництво кінцевої продукції.

Більшість контрактів, як правило, укладаються регіональними фірмами з одними і тими ж постачальниками і споживачами. Така постійність формує коло взаємозв'язаних підприємств-партнерів, що працюють в ланцюжках. У міжнародній практиці є приклади цілеспрямованого формування таких ланцюжків, які дістали назву кластерів підприємств. Кластер є галузевою або географічною концентрацією підприємств, яка дозволяє досягти ефекту "зовнішньої економії" за рахунок взаємодії з постачальниками і створення групи вузькоспеціалізованих фірм.

Активна фірма здатна організувати ефективне управління, що забезпечує повний контроль над інтегрованою галузевою структурою, причому контроль як над власністю, так і за поведінкою підрозділів, що входять в неї. Можливо здійснювати досить повний контроль і за відсутності юридичного оформлення над власністю фірм, що увійшли до інтегрованої структури.

Це іноді досягається, наприклад, за допомогою укладення договорів, що містять вертикальні обмеження. Коли має місце наявність контролю за поведінкою формально самостійних фірм за відсутності контролю над їх власністю, то це явище називають квазіінтеграцією.

Квазіінтеграція може бути як повною, так і частковою. У першому випадку контроль над незалежною фірмою здійснюється за допомогою довготривалого контракту і набору послуг. Завдяки тому, що провідна фірма здійснює ключовий виробничий процес, вона замикає на собі незалежну компанію повністю, тобто остання, не обов'язково будучи дочірньою фірмою, має ділові зв'язки тільки з провідною компанією.

При частковій квазіінтеграції незалежні компанії не пов'язані з ведучою ніякими стосунками власності і можуть мати ділові зв'язки з іншими компаніями. До прикладів квазіінтеграції відносяться такі форми міжфірмових взаємодій, як стратегічні альянси з установою компаній для спільних розробок.

 

Види інтеграції

 

Основним критерієм для ділення на повну, часткову і квазіінтеграцію являється міра контролю активної фірми над власністю при збереженні повного контролю за управлінням різними формами бізнесу.

Другим критерієм класифікації видів інтеграції виступає міра однорідності продукції що виготовляється на інтегрованих підприємствах.

Горизонтальна інтеграція характеризується тим, що під єдиний контроль активної фірми підпадає одне або декілька підприємств, що випускають однорідну продукцію або мають однотипні стадії технологічного ланцюжка. Часто такі структури нагадують картель, оскільки об'єднуються підприємства, що укладають угоди про ціну, об'єм товару, що виготовляється, розділ ринку збуту. З цієї причини горизонтальні об'єднання знаходяться під суворим контролем державних органів по антимонопольній політиці.

Якщо у рамках горизонтальної інтеграції утворення єдиної групи відбувається серед підприємств, що знаходяться на одному рівні ланцюжка відтворення і діючих на одному ринку, то для вертикально інтегрованих компаній характерне об'єднання уздовж технологічного ланцюжка. Вертикальна інтеграція здійснюється при об'єднанні компаній, що видобувають сировину, переробляють її і самостійно реалізовують продукт. Це припускає, що на відміну від горизонтальної структури в новому галузевому утворенні теж встановлюється контроль над власністю підприємства або його поведінкою з тією лише різницею, що об'єднувані підприємства відносяться до різних стадій технологічного ланцюжка. Таким чином, вертикальна інтеграція є процесом об'єднання підприємств, що здійснюють послідовні стадії єдиного виробничого циклу якого-небудь продукту.

Іноді зустрічається термін "універсальна (багатогалузева конгломератна або диверсифікована) інтеграція".

Вертикальну інтеграцію можна аналізувати як в статиці, так і в динаміці. Структура вертикальних стосунків, що склалася, у вигляді повного циклу виробництва продукту і розподілу є статичною моделлю інтеграції. Тому в даному випадку можна говорити про міру проникнення процесів вертикальної інтеграції на цей галузевий ринок. Динамічний розвиток фірм пов'язаний з двома типами вертикальної інтеграції : інтеграції "вперед", або "висхідною", і інтеграції "назад", або "низхідною".

Коли компанія прагне встановити вертикальний контроль над фірмами на наступних стадіях технологічного ланцюжка, то здійснюється висхідна інтеграція. Навпаки, інтеграція "назад" має місце там, де розширення компанії спрямоване у бік джерел сировини. Отже, тип вертикальної інтеграції залежить того, в якій точці виробничого процесу знаходиться фірма, яка виступає ініціатором процесу.

Коли фірми укладають між собою угоди відносно постачання сировини або комплектуючих виробів і оформляють їх у вигляді договору або контракту, то в останньому зазвичай обмовляються умови постачання, терміни, ціни. Коли контракти укладаються на тривалий період з постійними постачальниками, згідно з яким стійко діють і виконуються добровільно узяті на себе зобов'язання за цінами, об'ємами постачання і так далі, вони містять так звані вертикальні обмеження. Виробник і торговельна фірма або постачальник і фірма, що переробляє сировину, можуть розглядатися як частково інтегровані, хоча в правовому сенсі вони залишаються економічно самостійними і окремими суб'єктами галузевого ринку.

Форми вертикального контролю дуже різноманітні. Вони значною мірою залежать від інформаційного середовища, в якому знаходиться виробник. Наприклад, призначаючи різні ціни для споживачів з різною еластичністю, виробник має бути упевнений в тому, що між споживачами не відбувається арбітражу, тобто він повинен мати інформацію про просування товару на ринку. Якщо таких даних у компанії немає, то їй доводиться шукати інші методи встановлення контролю у вигляді вертикальних обмежень.

Вертикальні обмеження є деякими зобов'язаннями, які фірма, діюча на одній із стадій технологічного ланцюжка угод між компаніями, накладає на поведінку фірми, що оперує на іншій стадії. Хоча практика таких обмежень дуже різноманітна, виділимо деякі, що найчастіше зустрічаються. До них передусім відносяться: підтримка цін при перепродажі товарів або підтримка роздрібних цін; договір франчайзингу; надання однією фірмою виняткових прав виробництва або продажу певних видів товарів або надання послуг іншій фірмі; умова продажу продукції тільки при купівлі інших товарів виробника, або пов'язані продажі; виняткові території, під якими розуміється як просторова диференціація ринку.

Велике різноманіття вертикальних обмежень пов'язане, зокрема, з тим, що компанія, що має ринкову владу, прагне отримати максимально можливу частину споживчого надлишку. Розглянемо деякі способи встановлення вертикального контролю.

Прикладом вертикального контролю може виступати обмежувальний франчайзинг. Франчайзинг - це спосіб спільних дій партнерів на договірній (контрактній) основі, пов'язаних як з продажем комерційних або промислових знань, так і з безпосередньою участю фірми, - власника технології і товарного знаку (франчайзер) у виробництві і збуті продукції свого партнера (франчайзи). Часто франчайзер надає допомогу партнерам у виборі сфери дії, сегменту споживачів, організації торговельної мережі, проведенні рекламної кампанії, навчанні персоналу. За рахунок того, що франчайзер обмежує кількість ділерів своєї мережі на певній території, серед них знижується конкуренція і є можливість отримання вищої торговельної націнки.

Франчайзер розраховує на те, що вища торговельна націнка стимулюватиме франчайзи до надання послуг, витрат на рекламу і просування товару.

Часто при системі франчайзингу використовується одночасно ще один вид вертикальних обмежень - угода про обмеження покупок, коли ділер реалізує продукцію тільки цієї компанії. Це може бути особливо вигідно у тому випадку, якщо в рекламу торговельної марки франчайзер вже вклав досить засобів і вона популярна серед споживачів.

Одним з вертикальних обмежень є пов'язані продажі. В цьому випадку на покупця накладається зобов'язання при купівлі одного товару цієї фірми купити і інший товар. Часто таке буває при продажі технічно складної продукції: автомобілів, комп'ютерної техніки та ін., коли при купівлі основного товару вимагають придбання комплектуючих, запасних деталей.

Іншою формою вертикального контролю можуть бути виняткові території, тобто певні сегменти ринку, географічні території, на які ділиться ринок між роздрібними торговцями. Це зазвичай робиться для зниження щільності роздрібних торговців на певній території. Для запобігання арбітражу в цьому випадку потрібні високі вимоги до інформації, оскільки виробник повинен мати інформацію про цінову політику споживачів. Тому таке обмеження частіше використовується для оптових торговців.

Отже, вертикальні обмеження є різноманіттям форм дії активної фірми на функціонування ринкового механізму і прояв ринкової влади активної фірми на цьому галузевому ринку.

 








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 894;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.