ТЕОРІЇ ПОХОДЖЕННЯ ДЕРЖАВИ

Сучасні науковці не заперечують впливу на процес становлен­ня державної організації суспільства біологічних, психологічних, соціальних, релігійних, національних, освітніх, культурних та інших чинників. Тому право на існування мають різні теорії по­ходження держави. Основні з них наведено на схемі 1.2.

Теологічна (релігійна) теорія. Одним із представників цієї теорії був Тома (Фома) Аквінський. Сутність теорії полягає в ідеї походження держави від Бога, чим обґрунтовується її вічність і непорушність. Будь-яке посягання на державу приречене на не вдачу, оскільки влада вкладена Богом в руки правителя для за­гального добра.

 

 

Патріархальна теорія (переростання сім'ї в державу) обґрун­товує ідею виникнення держави як результат історичного розвит­ку і розростання сім'ї. Абсолютна влада монарха — продовження батьківської влади. Основними представниками цієї теорії є Арістотель, Фільмер, Михайловський та ін. Так, Фільмер стверджує, що абсолютна влада монарха бере свій початок безпосередньо від Адама, передана йому Богом, непідвладна жодним людським за­конам.

 

Договірна теорія (теорія суспільного договору) пояснює ви­никнення держави внаслідок об'єднання людей на основі добро­вільної згоди (громадського договору). В основі — теза, що одні керуватимуть, а інші виконуватимуть їхні управлінські рішення. Ця теорія запропонована такими мислителями: Г. Гроцій, Б. Спіноза, Т. Гоббс, Ж. Ж. Руссо, О. Радищев та ін.

 

Теорія насильства (держава як апарат керування переможе­ними). Згідно з цією теорією держава виникає як результат на­сильства і завоювання одних племен іншими, поневолення одного народу іншим. Держава — сила, створена завойовником для зміц­нення своєї влади і утримання в покорі переможених народів. Послідовниками цієї теорії були Л. Гумплович, К. Каутський, Е. Дюринг та ін.

 

Психологічна теорія пояснює виникнення держави внаслі­док особливих властивостей психіки людини: тяжіння до покори, успадкування усвідомлення залежності від сильної особистості. Тобто народ є інертною масою, нездатною до прийняття управлін­ських рішень; постійно потребує керівництва з боку лідера. По­слідовник цієї теорії — Л. Петражицький.

Органічна теорія. Подібно до біологічного організму, держа­ва народжується, росте, розвивається, старіє і гине; має відповід­не «політичне тіло»: руки, ноги, голову, тулуб, внутрішні орга­ни, які виконують певні функції. Основоположник цієї теорії —Г. Спенсер.

Технократична теорія. Держава є результатом спілкування людини з технікою.

Згідно з матеріалістичною теорією держава виникла з еко­номічних причин. Тобто об'єктивним результатом суспільного поділу праці, появи надлишкового продукту і приватної влас­ності, а також розколу суспільства на класи з протилежними економічними інтересами було виникнення держави, яка спеціальними засобами стримує протиріччя цих класів, забезпечуючи переважно інтереси економічно панівного класу. Оскільки по­ява держави зумовлена розшаруванням суспільства, то вона — явище історично тимчасове, яке відімре зі зникненням класів. Основополож-ники цієї теорії К. Маркс, Ф. Енгельс, один із по­слідовників В. Ленін.








Дата добавления: 2016-01-29; просмотров: 1899;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.