Порівняльна характеристика норм права і моралі

Норми права Норми моралі
1 . Формулюються державними ор­ганами. У первіснообщинному сус­пільст-ві не існували. 1. Існують у будь-якому суспі-льтві, власне й до виникнення держа-ви.
2. Встановлюються або санкціо­нуються відповідними державними орга-нами від імені держави, вира­жають її во-лю. 2. Відображають волю всього сус­пільства або певних верств насе-лен­ня.
3. Встановлюються у спеціально визначених формах (закон, указ та ін.) 3. Існують здебільшого у свідо-мості людей і формального визначе-ння не мають.
4. Набувають чинності, змінюються і скасовуються офіційно в точно ви­зна-ченому порядку. 4. Складаються, поширюються і від­мирають повільно впродовж три-ва­лого часу.
5. Утворюють єдину пого­джену систему наказів і є загальнообов'язкови-ми. 5. Єдності, погодженості нака-зів і формальної загальнообов'язко-вості не мають.
6. Забезпечуються заходами дер­жавного примусу. 6. Забезпечуються позадержа-вними засобами: звичаями, внутріш-німи мотивами тощо.
7. Містять детальну регламентацію поведінки суб'єктів, формулюють їхні ко-нкретні права й обов'язки . 7. Є загальними правилами по-ведін­ки суб'єктів, сформульованими у вигляді принципів, ідей тощо.

 

З наведеного зіставлення видно, що у нормах права з найбіль­шою ясністю і повнотою юридичне оформлюються вимоги до по­ведінки тих чи інших суб'єктів; від імені держави регулюються не всі, а лише найважливіші з її погляду суспільні відносини; тільки вони забезпечуються всіма наявними в держави засобами. Усе це свідчить про те, що в системі соціальних норм, чинних у суспіль­стві, в якому сформу-валася держава, норми права посідають чіт­ко визначене провідне місце.

 

Слід зазначити, що попри свою зрозумілість і привабливість норми моралі не можуть бути єдиним або панівним регулятором людської поведінки. Адже критерії, що лежать у їхній основі («добро», «зло»), мають досить неконкретний характер, і різні суб'єкти вкладають у них різний зміст. Наприклад, таке соціаль­не явище, як безробіття, з точки зору підприємця є добром — воно забезпечує ринок надлишком робочої сили, дає змогу зменшува­ти розміри оплати праці робітників і тим самим збільшувати свої прибутки. Але з позиції робітника безробіття — зло, яке знецінює його робочу силу, утруднює пошук засобів до існування тощо.

Водночас певні моральні категорії, справедливість, гума­нізм та деякі інші, досить активно сприймаються правом і врахо­вуються при формулюванні конкретних правових норм.

 








Дата добавления: 2016-01-29; просмотров: 2095;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.