Розрахунки платіжними дорученнями-вимогами

При розрахунках платіжними дорученнями-вимогами одержувач коштів представляє в обслуговуючий його банк розрахунковий документ, що містить вимогу до платника про сплату одержувачу певної суми через банк за товарно-матеріальні цінності, виконані роботи та/або надані послуги.

Платіжні доручення-вимоги можуть оплачуватися з їх акцептом і без акцепту. Акцепт в розрахунках означає згоду платника на оплату.Акцепт вимог може подальшим і попереднім. При попередньому акцепті банк проводить списання коштів з рахунку платника, якщо він не заявить у встановлений термін відмову від акцепту. При подальшому акцепті банк платника оплачує платіжну вимогу відразу після її надходження. Якщо платник у встановлений термін заявить про відмову від акцепту, то банк негайно відновлює суму платежу на рахунку платника і списує її з рахунку одержувача. Банк приймає подальші відмови від акцепту іногородніх і одноміських вимог протягом трьох робочих днів після надходження вимог в банк платника.

Платник має право відмовитися від акцепту рахунку в повній сумі у разі відвантаження постачальником незамовленої, недоброякісної, нестандартної або некомплектної продукції, дострокового постачання товарів або дострокового надання послуг, пред'явлення постачальником безтоварної вимоги, відсутності затверджених або узгоджених у встановленому порядку цін на товари і послуги ті ін. Часткова відмова від акцепту може бути при порушенні постачальником цін, знижок, арифметичних помилках у вимозі або в товарно-транспортному документі, надходженні частини незамовленої, недоброякісної або нестандартної продукції та ін.

За необґрунтовану відмову від акцепту за рішенням арбітражного суду покупець може нести матеріальну відповідальність.

Якщо покупець відмовився від акцепту доручення-вимоги, товари, що надійшли на це доручення-вимогу (за винятком швидкопсувних) надходять на відповідальне зберігання покупця. При частковій відмові від акцепту товар залишається на відповідальному зберіганні покупця в тій його частині, від оплати якої він відмовився.

У разі акцепту платіжного доручення-вимоги відділення банку покупця сповіщає відділення банку постачальника про оплату покупцем розрахункового документа. Сума платежу зараховується відділенням банку постачальника на розрахунковий або інший рахунок постачальника.

Схема документообігу при розрахунку платіжними вимогами з попереднім акцептом приведена на рис. 1.

1

Постачальник Покупець

2 7 4 5

Відділення банку, 3 Відділення банку,

що обслуговує що обслуговує покупця

постачальника 6


Рис. 1. Схема документообігу при розрахунку

платіжними дорученнями-вимогами з попереднім акцептом:

1 – відправка документів, що підтверджують відвантаження товарів; 2 – здача постачальником платіжного доручення-вимоги в чотирьох або трьох примірниках на інкасо; 3 – відправка платіжного доручення-вимоги в двох примірниках установі банку платника; 4– сповіщення покупця про надходження платіжного доручення-вимоги; 5 – відправка покупцеві оплаченого платіжного доручення-вимоги; 6– сповіщення про оплату покупцем рахунку; 7 – перерахування коштів на рахунок постачальника і сповіщення його про це.

 

Достоїнством акцептної форми розрахунків платіжними вимогами є те, що вона дозволяє платнику контролювати дотримання постачальником умов, передбачених договорами. Її недолік полягає в порівняно повільному надходженні коштів на рахунок постачальника (3 дні на акцепт і подвійний термін поштового пробігу).

 








Дата добавления: 2015-12-11; просмотров: 664;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.