Міжнародна інформаційна система та її призначення

Будь-яка інформація передається споживачу телефоном, телеграфом, радіо, телебаченням, записується на магнітних стрічках і фоточуттєвому папері, передається людською мовою, поширюється у виді газет, журналів, книг тощо. Тобто, для передачі, зберігання, перетворення, передачі інформації використовуються відповідні носії, що об’єднує їх в інформаційну систему. Саме інформаційні системи забезпечують інформаційний обмін між людьми, корпораціями, державами, колективами, інститутами, міжнародними організаціями та відображають відповідний рівень і можливості систем реєстрації, зберігання, обробки і передачі інформації на національному та міжнародному рівнях.

Основу сучасних інформаційних систем складають технічні досягнення суспільства, серед них такі засоби накопичення інформації як:

Ø мікроформи, магнітні диски, зсунуті регістри на напівпровідникових приладах;

Ø сучасні міжнародні засоби зв'язку – радіомовлення, телебачення, мережі передачі даних, супутниковий зв'язок, телефонний зв'язок, що забезпечують доставку інформації практично в будь-яку точку земної кулі без суттєвих обмежень у часі та відстані та охоплюють практично все населення;

Ø можливість автоматизованої обробки інформації за допомогою комп'ютера по заданих алгоритмах.

На основі поєднання комп'ютера, пристроїв довготривалої пам'яті, електронної комутованої телефонної мережі і модифікованих телевізійних приймачів організується система відеографічного інформаційного обслуговування, відома за назвою Відеотекс. Володарі телевізійних приймачів і одночасно телефонних номерів стають у цій системі абонентами інформаційно-довідкової мережі, що дає їм можливість одержувати з бази даних різноманітну довідкову інформацію. Особливим елементом інформаційної системи та новим видом інформаційного обслуговування є система електронної пошти, для формування якої використовується комп'ютер, пристрої довготривалої пам'яті, система факсимільної передачі зображень і мережа передачі даних. В сучасних умовах розвитку широкосмугових ліній зв'язку, телебачення, комп'ютерних інформаційних мереж та новітніх інформаційних технологій набирає поширення система відеоконференцій, що дає можливість не тільки обмінюватися певною інформацією, але оперативно обговорювали порушені проблеми та приймати відповідні рішення. Сучасна структура інформаційних систем зорієнтована на спільний аналіз даних та алгоритмічних моделей рішень, тому такі структури називають системами прийняття рішень.

Класифікація міжнародних інформаційних систем має певні особливості, пов’язані зі специфікою міждержавних відносин та впливом на них соціальної інфраструктури. Критеріями класифікації інформаційних систем є носії інформації, її функціональне призначення, технологічні операції обробки інформації, реальний час обігу інформації. В залежності від типу носія інформації міжнародні інформаційні системи поділяються на паперові та електронні. Під паперовими системами розуміють такі системи, де носієм інформації виступає папір, або подібний йому носій інформації як кіноплівка, відеоплівка, слайди тощо. До електронних систем належать такі системи, де основним носієм інформації виступає електронний (електричний) сигнал, який генерується та передається за допомогою спеціальних технічних засобів. В свою чергу, паперові інформаційні системи розподіляються на три групи: виключно паперові; кіно –відеосистемні та оглядові інформаційні системи. До переважно паперових систем, де основним носієм інформації є папір у різних формах його представлення, відносяться бібліотечні, архівні, грошові та видавничі міжнародні інформаційні системи. Бібліотечні та архівні системи – це інформаційні системи різних міжнародних організацій (ООН, ЮНЕСКО та ін.), послугами бібліотек та архівів яких користується міжнародна спільнота. Сучасні інформаційні системи виступають оперативним і гнучким інструментом формування людського мислення та інтелектуального розвитку суспільства, розширює можливості доступу до інформації як на національному так і на міжнародному рівнях.

 








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 2336;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.