Україна в системі міжнародних інформаційних відносин

Згідно Декларації про державний суверенітет України наша держава як суб’єкт міжнародного права здійснює безпосередні відносини з іншими державами у різних формах та сферах, бере участь у діяльності міжнародних організацій в обсязі, необхідному для ефективного забезпечення національних інтересів Республіки в політичній, економічній, екологічній, інформаційній, науковій, технічній, культурній і спортивній сферах.Міжнародне співробітництво в галузі інформації з питань, що становлять взаємний інтерес, здійснюється на основі міжнародних договорів, укладених Україною та юридичними особами, які займаються інформаційною діяльністю.

Міжнародна інформаційна діяльністьполягає у забезпеченні громадян, державних органів, підприємств, установ і організацій офіційною документованою або публічно оголошуваною інформацією про зовнішньополітичну діяльність України, про події та явища в інших країнах, а також у цілеспрямованому поширенні за межами України державними органами й об'єднаннями громадян, засобами масової інформації та громадянами всебічної інформації про Україну. Відповідно до законодавства України її громадяни мають право на вільний і безперешкодний доступ до інформації через зарубіжні джерела, включаючи пряме телевізійне мовлення, радіомовлення і пресу тощо. Правове становище та професійна діяльність акредитованих в Україні іноземних кореспондентів та інших представників іноземних засобів масової інформації, а також інформаційна діяльність дипломатичних, консульських та інших офіційних представників зарубіжних держав в Україні регулюються законодавством України, відповідними міжнародними договорами, до яких приєдналась держава Україна.В Україні порядок створення і діяльності спільних організацій у галузі інформації за участю вітчизняних та іноземних юридичних осіб і громадян регулюються законодавством України, що відповідає нормам міжнародного інформаційного права. Якщо міжнародним договором встановлено інші правила, ніж ті, які містяться в законодавстві України, що регулює відносини в галузі інформації, то застосовуються норми міжнародного договору, укладеного Україною. Положення щодо міжнародної діяльності України в інформаційній сфері містяться у вітчизняному інформаційному законодавстві.

Основні засади міжнародної діяльності України в галузі захисту інформації містяться у Законі України «Про інформацію», в якому одним з напрямів державної інформаційної політики є сприяння міжнародній співпраці в інформаційній сфері та входження України до світового інформаційного простору. Цим же Законом визначено, що правовий режим екологічної, науково-технічної інформації, інформації про товар (роботу, послугу), визначається відповідними законами України та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а джерелами правової інформації є Конституція України, інші законодавчі і підзаконні нормативно-правові акти, міжнародні договори та угоди, норми і принципи міжнародного права тощо. Так, міжнародне співробітництво у сфері науково-технічної інформації регулюється нормами розділу VI Закону України «Про науково-технічну інформацію» де, зокрема, зазначено, що міждержавний обмін науково-технічною інформацією здійснюється відповідно до угод, підписаних Україною, а держава забезпечує відкритий і рівноправний доступ своїх громадян і громадян держав - партнерів за угодами до інформаційних ресурсів спільного користування. При цьому суверенітет України у сфері науково-технічної інформації забезпечується організацією та державною підтримкою власних інформаційних систем і наданням для них можливостей шукати, фіксувати, отримувати, оброблювати та поширювати в інтересах суспільства науково-технічну інформацію, вироблену в Україні або в інших країнах світу, а також іншими заходами, визначеними ст. 23 цього ж Закону.

Сучасне інформаційне законодавство України зберігає галузевий підхід публічно-правового нормотворення, урегулювавши окремі проблеми інформаційних відносин на законодавчому рівні, шляхом імплементації норм міжнародного інформаційного права в національну правову систему. Сучасне вітчизняне законодавство містить ряд норм щодо дії міжнародних договорів на території держави Україна, в основі яких лежить конституційний принцип пріоритету норм міжнародного інформаційного права перед нормами національного законодавства у випадках їх суперечливості. Міжнародне співробітництво в інформаційній сфері відіграють значну роль у зміцненні інформаційної безпеки не тільки на регіональному, але й на міжнародному рівнях.

 








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 1075;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.