Вихідні дані для розрахунку

 

Схему кола, яке підлягає розрахунку, наведено на рисунку 3.1,а (для варіантів з 1 по 50) та на рисунку 3.1,б (для варіантів з 51 по 100).

Опори елементів цих кіл першій гармоніці струму наведено в таблиці 3.1. Як вхідну напругу uвх слід використати суму перших чотирьох обчислених у математичній частині розрахунку гармонік, амплітуди яких не дорівнюють нулю. При цьому амплітуди слід вважати вираженими у вольтах, а час – у мілісекундах (1 мс=10-3 с). Якщо при виконанні математичної частини розрахунку ненульових гармонік обчислено менше ніж чотири – додатково обчислити гармоніки, яких не вистачає.

 

 

А

 

Б

Рисунок 3.1

Таблиця 3.1

Номер варіанта завдання Опори елементів кола першій гармоніці струму
R0, Ом R1, Ом R2, Ом XL(1), Ом XС(1), Ом
1 2 3 4 5 6

Продовження таблиці 3.1

1 2 3 4 5 6

Продовження таблиці 3.1

1 2 3 4 5 6

 

Зміст завдання

3.2.1 Побудувати в одній і тій же системі координат часові діаграми гармонік, вказаних у п. 3.1. Графічно додати ці гармоніки і накреслити в тій же системі координат результуючу часову діаграму. Там же накреслити червоним кольором функцію, яку Ви розкладали в ряд Фур’є в математичній частині розрахунку. Порівняти цю функцію та результуючу часову діаграму. Розбіжність не повинна перевищувати 20%.

Примітка – Всі побудування доцільно виконувати на інтервалі часу, який дорівнює одному періоду вхідної напруги.

3.2.2 Обчислити гармоніки вхідного струму iвх, які відповідають прийнятим до розрахунку гармонікам вхідної напруги. Записати вирази для миттєвих значень цих гармонік.

 

3.2.3 Побудувати в одній і тій же системі координат часові діаграми гармонік, обчислених у п. 3.2.2. Графічно додати ці гармоніки і накреслити червоним кольором в тій же системі координат результуючу часову діаграму iвх(t).

3.2.4 Обчислити гармоніки вихідної напруги uвих, які відповідають прийнятим до розрахунку гармонікам вхідної напруги. Записати вирази для миттєвих значень цих гармонік.

 

Примітка – Обчислення комплексної амплітуди k-ї гармоніки вихідної напруги простіше за все виконувати, користуючись другим законом Кірхгофа, за формулою , де комплексна амплітуда k-ї гармоніки напруги на ланцюжку R0C (для схеми а) або ланцюжку R0L (для схеми б).

 

3.2.5 Побудувати в одній і тій же системі координат часові діаграми гармонік, обчислених у п.3.2.4. Графічно додати ці гармоніки і накреслити червоним кольором в тій же системі координат результуючу часову діаграму uвих(t).

3.2.6 Порівняти часові діаграми uвх(t) та uвих(t). На базі цього порівняння, а також попередніх розрахунків зробити висновки щодо впливу досліджуваного кола на форму сигналу, який проходить крізь це коло.

 

3.3 Методичні рекомендації з виконання електротехнічної частини розрахунку

 

Перед початком розрахунку радимо Вам повторити розділи “Принцип накладання. Метод накладання” та “Кола періодичного несинусоїдного струму [11 – 13]. I, звичайно, безумовно необхідним є вміння виконувати розрахунок кіл синусоїдного струму символічним методом та вміння вільно переходити від комплексних амплітуд (або комплексів діючих значень) струмів і напруг до їх миттєвих значень та навпаки [11-13].

Детальні приклади розрахунків з тематики даної роботи наведено в задачнику [14].

Відносно рекомендованих літературних джерел зауважимо, що цілком придатними є й більш давні видання, аніж подані в списку.

 


* Точніше функція називається періодичною, коли

** Якщо їх області визначення не пусті.

* В деяких випадках вибирають початкову фазу, яка задовольняє умову: .

* Функція називається кусково гладкою на відрізку , якщо вона і її похідна є кусково неперервною цьому відрізку. Функція називається кусково неперервною на відрізку , якщо вона неперервна у всіх точках інтервалу , за виключенням можливо скінченого числа точок, в яких має розриви І роду, і, крім того, має однобічні граничні значення в точках і .









Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 835;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.