Порядок формування, склад та організаційна структура Європейського суду з прав людини.

Європейський суд є наднаціональною міжнародною судовою установою, яка розглядає скарги осіб щодо порушення їхніх прав державами – сторонами Конвенції.

Відповідно до Розділу II ст. 19 Конвенції Європейський суд з прав людини створюється для забезпечення дотримання Високими Договірними Сторонами їхніх зобов'язань за Конвенцією та протоколами до неї. Європейський суд з прав людини, який далі називається "Суд". Він функціонує на постійній основі.

Суд складається з такої кількості суддів, яка відповідає кількості Високих Договірних Сторін (ст. 20 Конвенції). На даний час – 47 суддів.

Судді повинні мати високі моральні якості, а також мати кваліфікацію, необхідну для призначення на високу суддівську посаду, чи бути юристами з визнаним рівнем компетентності (ст. 21 Конвенції).

Судді беруть участь у роботі Суду в особистій якості.

Упродовж строку своїх повноважень судді не можуть займатися жодною діяльністю, що є не сумісною з їхньою незалежністю, безсторонністю або з вимогами щодо виконання посадових обов'язків на постійній основі; усі питання, що виникають внаслідок застосування цього пункту, вирішуються Судом.

Вибори суддів здійснюються відповідно до ст. 22 Конвенції.

Судді обираються Парламентською Асамблеєю від кожної Високої Договірної Сторони більшістю поданих голосів за списком з трьох кандидатів, запропонованих відповідною Високою Договірною Стороною.

Строк повноважень і звільнення з посади (ст. 23 Конвенції).

1. Судді обираються строком на дев'ять років. Вони не можуть бути переобрані.

2.. Судді обіймають посаду доти, доки їх не замінять. Проте вони продовжують вести ті справи, які вже є в їхньому провадженні.

4. Жодний суддя не може бути звільнений з посади, якщо тільки інші судді більшістю у дві третини голосів не ухвалять рішення про його невідповідність установленим вимогам.

З квітня 2010 року суддею Європейського суду з прав людини від України є Ганна Юдківська. З 1995 року займається правозахисною та юридичною діяльністю. Адвокат, працювала в Печерській колегії адвокатів міста Києва з 2000 року.

У 2007 році стала магістром права і європейських наук (Страсбурзький університет). Працювала юристом секретаріату Європейського суду з прав людини. Кандидат юридичних наук (тема дисертації «Презумпція невинуватості в кримінальному процесі України та практиці Європейського суду з прав людини»). В 2009-2010 була Радником Комісара Ради Європи з прав людини; викладала Європейське право в галузі прав людини.

У жовтні 2007 року за результатами конкурсу, що проходив у Мін’юсті України, була обрана кандидатом на посаду члена Європейського суду. У квітні 2010 року Ганну Юдківську обрали на цю посаду. За неї проголосувало 117 із 210 депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи. Доцент Академії Адвокатури України.

Суд має секретаріат (канцелярію), функції та організація якої визначені Реґламентом Суду (ст. 24 Конвенції).

Суд має власний Секретаріат (канцелярію), який очолює Секретар, що обирається на пленарному засіданні Суду. Він допомагає Судові у виконанні його функцій, на нього покладена відповідальність за організацію і роботу канцелярії під керівництвом Голови Суду. У його віданні перебувають архіви, листування, він відповідає на запити про надання інформації щодо діяльності Суду. Секретар Суду обов'язково надсилає відповідь на кожну отриману заяву. Терміни отримання такого повідомлення зазвичай складає два-три місяці. При цьому заявникові повідомляється спочатку тільки про факт отримання заяви та про присвоєння їй номеру. Якихось наступних кроків з боку Суду можна очікувати за півроку, іноді за рік, а то навіть й більше. Секретар Суду може також звернутися до заявника за додатковою інформацією, документами чи поясненнями. Секретар не надає поради щодо законодавства держави, проти якої спрямована скарга. Якщо заява вноситься до реєстру Суду, то Секретар надсилає заявнику відповідний формуляр для викладу заяви формально. Отриманий Секретарем заповнений формуляр передається на розгляд Суду. Секретар повинен інформувати заявника про хід розгляду скарги

Коли Суд засідає у складі одного судді, Суду надають допомогу доповідачі, які діють під керівництвом Голови Суду. Вони входять до складу канцелярії Суду (Правило 18 А Регламенту)

Пленарні засідання Суду(ст. 25 Конвенції).

Суд на пленарних засіданнях:

a) обирає Голову Суду та одного чи двох заступників Голови Суду строком на три роки; вони можуть бути переобрані;

b) створює палати на встановлений строк;

c) обирає голів палат; вони можуть бути переобрані;

d) приймає Реґламент Суду;

e) обирає Секретаря Суду та одного чи більше заступників Секретаря;

f) звертається з будь-яким клопотанням згідно з пунктом 2 статті 26.

Одноособовий склад Суду, комітети, палати та Велика палата (ст. 26 Конвенції)

1. Для розгляду переданих йому справ Суд засідає у складі одного судді, комітетами у складі трьохсуддів, палатами у складі семисуддів і Великою палатою у складі сімнадцятисуддів. Палати Суду створюють комітети на встановлений строк.

2. За клопотанням пленарного засідання Суду Комітет Міністрів може, одностайним рішенням і на встановлений строк, зменшити кількість суддів у палатах до п'яти.

3. Коли суддя засідає одноособово, він не розглядає жодної заяви проти Високої Договірної Сторони, від якої цього суддю було обрано.

4. Суддя, обраний від Високої Договірної Сторони, яка є стороною у справі, є ex officio членом палати або Великої палати. У разі відсутності такого судді або якщо він не може брати участь у засіданнях, Голова Суду вибирає зі списку, поданого заздалегідь цією Стороною, особу, яка засідає як суддя. Тут йдеться про застосування Правила 29 * (19) Регламенту Суду, відповідно до якого якщо суддя, обраний від Високої Договірної Сторони, яка є стороною у справі, не має можливості брати участь у засіданні Палати, відмовляється або звільнений від участі, або відсутній, то Голова Палати пропонує цій Високій Договірній Стороні повідомити протягом тридцяти днів ім'я особи з числа інших обраних суддів, якщо тільки Висока Договірна Сторона не вирішила призначити суддю ad hoc згідно з положеннями підпункту (b) пункту 1 цього правила. У разі якщо Висока Договірна Сторона вирішує призначити суддю ad hoc Голова Палати вибирає суддю з заздалегідь представленого Високою Договірною Стороною списку, що містить імена від трьох до п'яти чоловік, яких Висока Договірна Сторона позначила як мають право бути суддями ad hoc протягом поновлюваних дворічних періодів і задовольняють критеріям, встановленим підпунктом (d) пункту 1 цього правила. У списку повинні бути представлені особи різних статей, і він повинен супроводжуватися інформацією біографічного характеру. Особи, зазначені у списку, не вправі представляти сторону або третю сторону в якому б ні те було як в ході розгляду в Суді.

5. До складу Великої палати входять також Голова Суду, заступники Голови, голови палат та інші судді, яких визначено відповідно до Реґламенту Суду. Якщо справа передається до Великої палати згідно зі статтею 43, у Великій палаті не може засідати жодний суддя з палати, яка постановила рішення у справі, за винятком голови палати і судді, який засідав від заінтересованої Високої Договірної Сторони.








Дата добавления: 2015-10-26; просмотров: 4361;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.