Поширення водоростей у водоймах.

Водорості - одні з найдавніших організмів, які населяють нашу планету. В минулі геологічні епохи, як і в теперішній час, водорості населяють океани, річки, озера та інші водойми. Забезпечуючи атмосферу киснем, води створюють умови для життя багатьом організмам. Вони сприяли розвитку аеробних бактерій, вважаються попередниками рослин, які заселили сушу, а також створили великі товщі гірських порід.

У воді, на суші, в гарячих джерелах, на всій Земній кулі, від Льодовитого океану та його островів до тропіків, від тропіків до Антарктиди – скрізь можна знайти водорості. Їхні мікроскопічні розміри сприяють перенесенню на великі відстані. Водні течії розносять їх на по морях та океанах. Таку ж роль виконують риби, особливо прохідні.

Викинуті на берег з води, висушені, з мулом та пилом з поверхні скель та ґрунту, підхоплюються птахами та вітром, водорості переносяться на великі відстані.

Шляхи та способи поширення водоростей дуже різноманітні та цілком забезпечують їх розповсюдження.

Найбільш виражене поширення водоростей за широтними зонами: в теплих тропічних морях, де умови більш сприятливі, поширена і більша кількість видів; в холодних арктичних морях флора водоростей за видовим складом значно бідніша.

Водорості поширені на всій земній кулі. Вони відіграють значну роль в житті природи На перший погляд роль їх непомітна через маленькі розміри. Але в масштабах всієї /замлі роль водоростей величезна.

 

Головне значення водоростей в природі витікає з їх фізіологічних особливостей як зелених рослин: подібно до вищих рослин на суші, водорості у воді є основними продуцентами органічної речовини. Тому весь світ живих істот водойм своїм існуванням зобов’язаний водоростям та їхньому процесу фотосинтезу. Вони є виробниками органічної речовини, яку використовують всі позбавлені хлорофілу організми. Величезне значення має виділення водоростями в процесі фотосинтезу кисню, необхідного для дихання рослинних та тваринних організмів


 








Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 1045;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.