ЗБИРАННЯ КАЛУ ДЛЯ ЛАБОРАТОРНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

Навчальна мета: уміти зібрати кал для копрологічного дослід­ження; для дослідження на яйця гельмінтів; для бактеріологічного дослідження; підготувати хворого й зібрати кал для досліджен­ня на приховану кров.

Виховна мета: усвідомити значення правильної психологічної підготовки хворого до збирання калу на аналіз; діагностичне зна­чення лабораторного дослідження калу.

Початковий обсяг знань: знати, що таке макроскопічне, мікро­скопічне, бактеріологічне та хімічне дослідження калу.

Оснащення:

1) скляний чистий сухий посуд із широкою горловиною;

2) шпатель;

3) судно або нічний горщик;

4) стерильна пробірка з ректальною трубкою або стерильна пробірка з ватним тампоном на металевому стрижні;

5) гумові рукавички.

Діагностичне значення лабораторного дослідження калу. Таке дослідження дозволяє не лише дати характеристику функціональ­ної здатності органів, але також є об'єктивним тестом для визна­чення захворювань травного тракту.

Поняття про макроскопічне дослідження калу. Макроскопічне при копрологічному дослідженні калу визначають: колір, щіль­ність, форму, запах, домішки (слиз, гній, кров, кишкові паразити тощо).

Поняття про мікроскопічне дослідження калу. При такому до­слідженні виявляють м'язові волокна, рослинну клітковину, жирні кислоти, мило, лейкоцити, еритроцити, кишковий епітелій, слиз, яйця гельмінтів.

Поняття про бактеріологічне дослідження калу. Таке дослід­ження відіграє важливу роль у визначенні збудників кишкових інфекційних захворювань. Досліджуваний матеріал за можливос­ті збирають в асептичних умовах у стерильний посуд і швидко доставляють до лабораторії, тому що тривале зберігання матеріа­лу призводить до загибелі бактерій і знижує вірогідність їх вияв­лення.

Поняття про хімічне дослідження калу. У разі підозри на кро­вотечу в травному тракті проводять дослідження на приховану кров. На мазок калу, нанесений на предметне скло, капають хі­мічний реактив. Якщо реакція позитивна, мазок синіє. Залежно від часу реакцію оцінюють: ++++ — різкопозитивна, +++ — пози­тивна, ++ або + — слабопозитивна.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 816;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.