Визначення коефіцієнта в’язкості рідин

Сукупність методів, які використовуються для вимірювання коефіцієнта в'язкості, називають віскозиметрією, а прилади, які застосовуються для цієї мети, віскозиметрами. Коефіцієнти в'язкості, значення яких лежать у межах 10-10 Па х с, визначаються за допомогою капілярних віскозиметрів.

Капілярний метод базується на використанні формули Гагена-Пуазейля, згідно з якою об'єм рідини V, що протікає за час t через капіляр довжиною l та радіусом R при наявності перепаду тиску ∆Р на кінцях капіляра, дорівнює:

Для вертикального капіляра перепад тиску зумовлений гідростатичним тиском стовпа рідини висотою h, тобто ∆P = ρgh, де р - густина рідини .

За цими формулами знаходять в'язкість рідини

Враховуючи, що величини V, І, R та h є сталими для даного капіляра, та вводячи сталу віскозиметра с = πR4gh/(8lV), можна визначити значення в'язкості за формулою η = cρt.

Час протікання досліджуваної рідини через даний капіляр залежить від його параметрів, густини та в'язкості рідини. Вимірюючи цей час для протікання однакових об'ємів досліджуваної (tx) та еталонної (tem) рідин, отримаємо формули, які дозволяють визначити значення відносного (ηвід) та абсолютного (ηaбc) коефіцієнтів в'язкості досліджуваної рідини:

В якості еталонної рідини, як правило, використовують дистильовану воду, в'язкість якої (ηеm) залежно від температури наведена в таблиці 2.








Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 1230;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.