Система педагогічних наук. Зв’язок педагогіки з іншими науками. Завдання педагогіки

Система педагогічних наук — зв'язки та відношення, що склалися в процесі історичного розвитку різних галузей педагогічних знань.

Система педагогічних наук:

а)загальна педагогіка – основи виховання і навчання;

б)історія педагогіка – вивчає педагогічні погляди, системи навчання і виховання на різних етапах розвитку;

в)порівняльна педагогіка – вивчає освітньо-виховні системи в різних країнах;

г)вікова педагогіка: переддошкільна, дошкільна, педагогіка середньої школи, педагогіка середньої спеціальної освіти, педагогіка вищої освіти, педагогіка професійно-технічної освіти, педагогіка дорослих (андрогогіка);

д)спеціальна педагогіка:

-сурдопедагогіка (навчання глухих і тих, хто погано чує);

-тифлопедагогіка (навчання і виховання дітей з поганим зором, сліпих);

-олігофренопедагогіка (навчання і виховання розумово відсталих дітей);

-логопедія (виправлення недоліків мовлення);

е)методика викладання різних дисциплін;

є)професійна педагогіка (військова, інженерна, виробнича, медична);

ж)соціальна педагогіка – навчання і виховання дітей в позашкільних навчально-виховних закладах.

 

 

Форми зв’язку з іншими науками:

а)педагогіка спирається на ідеї інших наук (людина формується в діяльності);

б)методи бере з різних наук;

в)використовує дослідження інших наук;

г)проводить дослідження з іншими науками;

д)дає замовлення іншим наукам на дослідження якихось питань.

Сучасні завдання педагогіки:

а)визначення і удосконалення змісту освіти (чому навчати? який обсяг?);

б)розробка нових засобів у навчанні та навчального обладнання (дошка, зошити, книжки);

в)підготовка нових підручників до змісту освіти;

г)комп’ютеризація навчального процесу;

д)розробка нових форм і методів навчання;

е)вдосконалення змісту і методики навчання та виховання;

є)вдосконалення профорієнтаційної роботи;

ж)розробка питань гуманізації, демократизації освіти;

з)прогнозування розвитку освіти;

и)розробка освітніх виховних технологій.

Загальна педагогіка вивчає головні теоретичні й практичні питання виховання, навчання і освіти, досліджує загальні проблеми навчально-виховного процесу.

Вікова педагогіка (дошкільна, шкільна педагогіка, педагогіка дорослих) досліджує закони та закономірності виховання, навчання й освіти, організаційні форми й методи навчально-виховного процесу стосовно різних вікових груп.

Корекційна педагогіка вивчає і розробляє питання виховання, навчання та освіти дітей з різними вадами: сурдопедагогіка (навчання й виховання глухих і глухонімих), тифлопедагогіка (навчання і виховання сліпих і слабкозорих), олігофренопедагогіка (навчання й виховання розумово відсталих і дітей із затримками розумового розвитку), логопедія (навчання і виховання дітей з порушеннями мовлення), виправно-трудова педагогіка (перевиховання неповнолітніх і дорослих злочинців).

Галузеві педагогіки — військова, спортивна, вищої школи, профтехосвіти та ін. Серед галузей педагогіки, зосереджених на педагогічних проблемах дорослих, швидко розвивається педагогіка вищої школи, яка розкриває закономірності навчально-виховного процесу у вищих закладах освіти, специфічні проблеми здобуття вищої освіти.

До системи педагогічних наук належить також історія педагогіки і школи, що вивчає розвиток педагогічних ідей і практику освіти в різні історичні епохи.

Окрема група педагогічних наук — часткові, або предметні, методики, предметом дослідження яких є закономірності викладання і вивчення конкретних навчальних дисциплін у закладах освіти всіх типів.

Наприкінці XX ст. намітився стрімкий розвиток соціальної педагогіки як галузі, що вивчає закономірності та механізми становлення й розвитку особистості в процесі здобуття освіти та виховання в різних соціальних інститутах, а також соціально орієнтовану діяльність освітніх, наукових, культурних та інших закладів, установ і соціальних служб, які сприяють формуванню соціальної активності дітей та молоді в процесі розв'язання суспільних, політичних, економічних та інших проблем суспільства [5;3].

Зв'язок педагогіки з іншими науками відбувається в різних напрямах. По-перше, це спільність об'єктів (понять, закономірностей, концепцій, предметів, процесів, критеріїв, методів). По-друге, взаємодія, взаємовплив, взаємопроникнення, інтеграція педагогіки та інших наук. По-третє, педагогіка спирається на ідеї інших наук (людина формується у діяльності — з філософії); використовує методи дослідження інших наук (анкетування — із соціології), результати досліджень інших наук (насамперед психології); проводить дослідження спільно з іншими науками; дає замовлення іншим наукам на дослідження певних явищ.

На сучасному етапі педагогіка покликана вирішувати, зокрема, такі завдання: а) вдосконалення змісту освіти; б) вироблення принципово нових засобів навчання, навчального обладнання; в) підготовка підручників відповідно до вдосконалення змісту освіти; г) комп’ютеризація праці вчителя; ґ) вироблення нових і модернізація наявних форм і методів навчання; д) підсилення виховної ролі уроку; е) вдосконалення змісту й методики виховання; є) удосконалення політехнічної підготовки учнів, їх професійної орієнтації та підготовки до праці; ж) вироблення шляхів демократизації та гуманізації життя й діяльності школи.








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 3089;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.