До основних категорій належать виховання, навчання й освіта.

а) Виховання – цілеспрямований процес взаємодії дорослих з дітьми, у ході якої відбувається розвиток і формування особистості. Воно носить національний характер.

Виховання є:

вічним: воно з’явилось із появою суспільства і зникне разом з ним;

соціальним: властиве тільки людям, а в світі тварин існують складні інстинкти збереження роду;

історичним: на різних етапах розвитку суспільства його цілі й завдання змінюються в залежності від рівня розвитку суспільства, його потреб;

класовим: в антагоністичному суспільстві виховання завжди захищало інтереси пануючих класів.

Національне виховання – виховання на основі культурно-історичного досвіду народу.

б)Навчання – цілеспрямований процес взаємодії учителя з учнями, в ході якого діти засвоюють знання, у них формується науковий світогляд та розвиваються уміння і навички.

в)Освіта – процес і кінцевий результат засвоєння основ різних наук. Політехнічна освіта - це ознайомлення учнів у процесі навчання з різними видами виробництва. Професійна освіта – це отримання професії у навчальних закладах.

Національне виховання — виховання дітей на культурно- історичному досвіді рідного народу, його традиціях, звичаях і обрядах, багатовіковій мудрості, духовності.

Етнізація — наповнення виховання національним змістом, що забезпечує формування в особистості національної самосвідомості.

Соціалізація людини — процес перетворення людської істоти на суспільний індивід, утвердження її як особистості, залучення до суспільного життя як активної, дієвої сили.

На кожному етапі свого розвитку українське національне виховання вбирало кращі здобутки світової культури, акумульовані в народних традиціях і звичаях, що стверджують добро, любов, красу, справедливість в усіх сферах життя. Правильно організоване національне виховання формує повноцінну особистість, індивідуальність, яка цінує свою національну й особисту гідність, совість і честь. Так формується національний характер.

Освіта — процес і результат засвоєння учнями систематизованих знань, умінь і навичок, формування на їх основі наукового світогляду, моральних та інших якостей особистості, розвиток її творчих сил і здібностей.

Основним шляхом і засобом здобуття освіти є навчання, в процесі якого реалізуються цілі освіти.

Навчання — цілеспрямована взаємодія вчителя й учнів, у процесі якої засвоюються знання, формуються вміння й навички.

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 999;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.