Визначення площ контакту і зближення

Для розрахунку фактичної площі контакту і зближення шорстку поверхню моделюють набором сферичних сегментів радіусу r, вершини яких розподілені по висоті таким чином, щоби відповідати опорній кривій реальної поверхні. Розглянемо контакт шорсткої поверхні з абсолютно гладкою твердою площиною, що суттєво спрощує задачу, а отримані залежності мають такий же вигляд, як і для контакту двох шорстких поверхонь.

Зв’язок між фактичною площею контакту і зближенням можна знайти за допомогою кривої опорної поверхні. Якщо шорстка поверхня зближується з гладкою, то Ap в залежності від зближення виражається з формули (3.3) у вигляді:

(3.19)

А фактична площа контакту відповідно рівна:

(3.20)

де a - коефіцієнт, що враховує пружне осадження виступів і їх розплющування.

Як було показано вище, при пружному контакті a=1/2, при пластичному a=1.

При деякому нормальному навантаженні фактична площа контакту рівна сумі площ контакту , утворених в результаті деформації окремих виступів, тобто

(3.21)

Якщо деформація виступів пластична, то згідно рівняння (3.16) для фактичної площі контакту отримаємо наступний простий вираз:

(3.22)

Підклавши в формулу (3.20), знайдемо формулу для зближення при пластичному контакті:

(3.23)

При пружній деформації виступів використаємо формулу Герца (3.24) і будемо сумувати площу контакту з врахуванням відмінностей в деформації виступів, обумовлених різницею їх висот.

Для пружного контакту згідно формулі Герца:

(3.24)

(3.25)

Тут nr – число контактуючих виступів при зближенні а;

nc – число всіх виступів по площі Ac.

Тоді фактична площа контакту знайдеться інтегруванням:

(3.26)

В результаті інтегрування отримаємо:

 

(3.27)

 

Тут де - гама функція (k1=1 при n=1, k1=0,8 приn=2 іk1=0,68 приn=3).

Значення зближення знайдемо з формули(3.20)при , тобто

(3.28)

Формули виведені для контакту шорсткої поверхні з гладкою. Можна показати, що при контакті двох шорстких поверхонь замість n, b, Rmax і r підставляють їх еквівалентні значення nS, bS, RmaxS і, rS які характеризують обидві контактуючі поверхні:

(3.29)

 

(3.30)

(3.31)

 

(3.32)

Тут

В формулах індексами 1 і 2 позначені характеристики першої і другої контактуючої поверхонь. Коефіцієнт k2 в залежності від n1 і n2 приведені в таблиці 3.3.

 

Таблиця 3.3- Значення коефіцієнту k2

 

n1/n2
0,5 0,33 0,25
0,33 0,16 0,1
0,25 0,1 0,05

 

Як видно з приведених формул, при пластичному контакті фактична площа залежить від навантаження лінійно, а при пружному – в степені 0,75…0,85. Зближення міняється в залежності від навантаження в степені 0,3…0,5. Приведені теоретичні залежності, достатньо точно відповідають експериментальним дослідженням.

Окремо зупинимося на формуванні ФПК гуми, оскільки вони широко використовуються у вузлах машин і механізмів і, особливо, в автотранспортних засобах. Гуми, незалежно від природи (на основі натуральних або штучних каучуків), мають надзвичайно низький модуль пружності (порядку 5-30 МПа). Коефіцієнт Пуассона в них близький до 0,5, отже, вже при невеликих тисках вони підпорядковуються закону Паскаля - тобто поводяться як рідини. На відміну від твердих тіл, уже при тиску порядку значення модуля пружності, фактична площа контакту в них наближається по величині до номінальної площі.

Розмір ФПК можна розрахувати по уточненій формулі Бартенєва Г.М. - Лаврентьєва В.В.:

(3.33)

де - K1=0,8…1; d @ 1,2(ar/Rz)1/3; a = n0/nm, nm - число виступів у розрахунку на одиницю номінальної площі контакту; no - число виступів, пересічених середнім рівнем; Е - модуль пружності гуми.

Елементарні акти взаємодії поверхонь, що призводять до виникнення тертя і зносу, здійснюються, як вже зазначалос вище|, на плямах фактичного контакту. Число плям фактичного| контакту можна розрахувати по формулі

(3.34)

де Кr — коефіцієнт, що враховує характер контакту виступів; для пружного контакту Кr=11, для пластичного Кr=21

pc/pr – відношення між контурним та фактичним тиском в парі тертя.

Середня площа однієї плями контакту

(3.35)

Середня відстань між плямами контакту Sr

(3.36)

Від розміру плям контакту залежать розмір частинок зносу, час взаємодії на одиничному контакті і температура. Середня відстань між плямами факти­чного контакту впливає на частоту взаємодії плям при терті.

Слід пам’ятати, що фактичний тиск рr на контакті дуже великий. Це часто приводить до пластичної деформації виступів. У ряді випадків в зоні контакту виникає повзучість, унаслідок чого характеристики контакту в часі можуть змінюватися при незмінності прикладеного зовнішнього. Ці так звані властивості реологій контакту особливо сильно виявляються з підвищенням температури в зоні контакту.

Наведені формули для розрахунку ФПК не враховують впливи часу дії навантаження і температури.

 

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 985;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.